Hoppa till huvudinnehåll

Sophia Jansson

 • Sophia Jansson planerade aldrig att hennes liv skulle kretsa kring Mumin: "Jag behövde en lön och tänkte mig att det skulle vara ett tillfälligt jobb"

  13.04.2019 Kultur och nöje

  För Sophia Jansson är Mumintrollen familjemedlemmar.

  Sophia Jansson, dotter och brorsdotter till Muminskaparna Lars och Tove Jansson, står i dag vid rodret för Moomin Characters, ett finlandssvenskt miljonföretag. Men hur kom den till språklärare utbildade Jansson att bli förvaltare för en integral del av det finlandssvenska kulturarvet? Och hur förvandlades Moomin Characters, en liten verkstad med ett fåtal anställda i Kyrkslätt, till en internationell jätte med en omsättning på flera miljoner?

 • Så mycket mer än Mumin - Tove Jansson i en färsk dokumentärserie

  22.03.2017 Kultur och nöje

  Tove Janssons liv i åtta audioprogram.

  Tove Jansson skapade för minst sju människors behov eller gjorde sju människors karriärer inom en livstid, säger en av hennes levnadstecknare. Kira Schroeder har gjort en audioserie om Tove Jansson och håller med. "Hon var så otroligt begåvad på så mycket att man baxnar", säger Kira.

 • Att växa upp i närheten av Astrid Lindgren eller Tove Jansson

  07.01.2017 Kultur och nöje

  Inte alltid lätt att vara släkt med en unik konstnär.

  Det har inte alltid varit lätt att vara barnbarn eller brorsdotter till de älskade sagomästarna Astrid Lindgren och Tove Jansson. Omgivningens obetänksamhet har kunnat vara rent besvärande.

 • Ny animerad Muminserie på kommande

  14.02.2016 Kultur och nöje

  Oscarsbelönad animatör kommer att regissera serien.

  Produktionsbolaget Filmlance kommer att skapa en ny animerad Muminserie. Filmlance ligger bland annat bakom succéserien Bron.

 • Peter Lüttge: Varför behövs de finlandssvenska fonderna?

  13.10.2015 Kultur och nöje

  Fonderna bygger hellre hus än stöder litteratur.

  Frågan aktualiserades när nyheten om det nya förlaget med stort F slog ned som en bomb i de finlandssvenska kulturkretsarna.

 • Mumin är Kaj Korkea-ahos nya chef

  08.10.2015 X3M

  Först ville Muminföretaget stämma Kaj. Nu är de hans förlag.

  För många år sedan hotade Moomin characters med att stämma Kaj Korkea-aho för videon Mumin visar allt. Nu har de grundat förlag, och är alltså i princip Kajs chef.

 • Den litterära långdansen, eller vem blev nobbad?

  08.10.2015 Kultur och nöje

  Förlaget fiskar författare, men vem blev bjuden?

  Missnöjets vinter är över. I den finlandssvenska sagan har mumintrollen flyttat och bytt dal. Länge var alla väldigt arga och sura över det lilla och fattiga hus de tvingats tränga in sig i. Ett hus där knapphetens råkalla vindar blåste in i knutarna. Sedan kom brorsdottern med skatten och sade: Vi bygger ett nytt hus! Fint sade alla trollen och vandrade iväg till den nya dalen med det nya huset.

 • Kända författare väljer det nya Förlaget

  07.10.2015 Inrikes

  Det blir verklig massflykt från Schildts & Söderströms.

  Ett nytt svenskspråkigt bokförlag har grundats i Finland. Tiotals kända författare lämnar Schildts & Söderströms och går över till Förlaget. Den största ägaren i det nya bolaget är Tove Janssons brorsdotter Sophia Jansson.

 • Här är Vegas sommarpratare 2014

  03.06.2014 Vega

  I årets sommarprat åker vi från efterfester i Hollywood till sjuttiotalets militärkupp i Chile. Vi blickar ut över åkrar i Palvis och rymmer från barnhem i Sibbo. Låt oss presentera de fyrtio modiga som bjuder på sin berättelse i sommar.

 • I skuggan av Tove Jansson

  14.03.2014 Samhälle

  – Tove ville alltid bjuda på någonting då jag besökte henne på ön eller i stan. Oftast var det exotiska konserver som smakade illa. Men jag hade inte hjärta att säga det åt henne, snällt smakade jag på allting. Det är ett av Sophia Janssons barndomsminnen om sin faster Tove Jansson.

 • Sophia Jansson: Toves verk i fara

  13.03.2014 Kultur och nöje

  På den stora Tove Jansson-utställningen på Ateneum visas många verk som aldrig har ställts ut tidigare. Det är frågan om tavlor som tillhör privatpersoner.