Hoppa till huvudinnehåll

forskningsarbete

 • Övertryck kan göra bostäder livsfarliga

  05.01.2016 Åboland

  Mellandörrar som öppnas inåt problematiska.

  Övertryck och de mellandörrar som öppnas inåt mot bostaden kan göra brinnande bostäder till dödsfällor. Det visar ny forskning vid Aalto-universitetet.

 • Åbo universitet köpte Själö forskningsstation

  21.12.2015 Åboland

  Syftet är att utveckla verksamheten på sikt.

  Åbo universitet har köpt de fastigheter som ingår i Skärgårdshavets forskningsinstitut som ligger på Själö.

 • Forskningen på Själö

  15.07.2015 Vetenskap

  50 år av skärgårdsforskning

  50 år av skärgårdsforskning

 • Novia i Raseborg fick ny samarbetspartner

  28.01.2015 Västnyland

  Yrkeshögskolan Novia i Raseborg har inlett samarbete med det nygrundade naturresursinstitutet Luke istället för med tidigare Skogsforskningsinstitutet Metla. Metla ingår tillsammans med tre andra tidigare forskningsenheter i det nya naturresursinstitutet.

 • Niklas Sandler får årets Per Brahe-pris

  11.12.2014 Åboland

  Stiftelsen för Åbo Akademi har i år beslutat dela ut Per Brahe-priset till professor Niklas Sandler. Prissumman uppgår till 12 000 euro.

 • Själen på Själö i halvsekel

  10.12.2014 Åboland

  Åbo universitet firar 50 år av Skärgårdsforskning i år. Sedan 1964 har universitetet haft en fältstation på Själö, där man idag har verksamhet året om.

 • Ny upptäckt kan förebygga fetma

  19.09.2014 Åboland

  En forskargrupp vid biomedicinska enheten vid Åbo universitet har hittat ett transportämne i hjärnan som kan bli ett läkemedel för att förhindra fetma i framtiden.

 • Livsuppgift – att forska i orangutangers sociala beteende

  17.09.2014 Strömsö

  Sofia Forss från Jakobstad har gjort ett annorlunda yrkesval. De senaste sju åren har hon tillbringat en stor del av sin tid i djungeln i Indonesien och i diverse djurparker runtom i Europa. Där forskar hon i orangutangernas sociala beteende. Målet är en doktorsavhandling, vid universitetet i Zürich, med rubriken ”Testing the Cultural Intelligence Hypothesis in Orangutans”.

 • Är det här faktiskt Janne Grönroos?

  27.08.2014 X3M

  Janne Grönroos blev utmanad av Tuija Pehkonen som är programledare för eftermiddagsprogrammet på Radio NRJ. Vad utmanades han till? Att göra ALS Ice Bucket Challenge så klart.

 • Båtdonation till Tvärminne zoologiska station

  23.05.2014 Västnyland

  Aluminiumbåttillverkaren Buster skänker tre båtar till Tvärminne zoologiska station i Hangö. Man vill på så sätt stöda Östersjöforskningen vid stationen.

 • Avskyn mot incest är medfödd

  25.04.2014 Åboland

  Incest är förbjudet. Men ännu viktigare är viljan, att vi inte vill ha sex med nära släktingar. Det visar ny forskning vid Åbo Akademi.

 • Unikt kyrkofynd i Åbotrakten

  04.09.2013 Inrikes

  Rester av något som har varit den äldsta kyrkobyggnaden i Finland har hittats vid Aura å i S:t Karins. I utgrävningar som har gjorts av Åbo universitet hittades en väl bevarad stengrund. Byggnaden härstammar från tidig medeltid och på basen av fynd från platsen har man daterat den till 1100-talet. Se hela inslaget!