Hoppa till huvudinnehåll

konsthistoria

 • flicka i Kina hänger upp kopia av van Goghs solrosor

  Kopians dilemma är att det blir för mycket av det goda

  20.04.20171Kultur och nöje
  Vi lever i en värld full av kopior. Har du en klocka på armen eller en tavla på väggen får du ofta frågan, är den äkta eller en kopia? En av de mest kopierade konstnärerna är Vincent van Gogh.
 • Marina Catani

  Edelfeltexpert: Har varit svårt att få tillgång till tavlor i Ryssland

  19.04.2017Östnyland
  Marina Catani, Edelfeltexpert och museidirektör i Borgå, blev inte överraskad över den försvunna Edelfeltmålning som hittades på ett museum i Ryssland. Hon har känt till den i flera år.
 • Konsthistorikern Sani Kontula-Webb hittade en målning av Albert Edelfelt som varit försvunnen i hundra år. Tavlan fanns på ett museum i den ryska staden Rybinsk.

  Edelfelts försvunna verk hittades på ryskt museum

  18.04.2017Inrikes
  En målning av Albert Edelfelt har, efter att ha varit försvunnen i 100 år, hittats i stadsmuseet i den ryska staden Rybinsk. Målningen föreställer tsar Alexander III:s brorsöner Boris och Kirill.
 • Självporträtt av Lennart Segerstråle.

  Segerstråles ställningstagande konst fortfarande aktuell

  16.03.2017Inrikes
  Den finlandssvenske konstnären Lennart Segerstråle är mest känd för sina målningar med fågel- och djurmotiv samt framförallt för sina stora fresker. Mindre känt är att han i sin konst efter krigstiden starkt tog ställning i olika moraliska frågor. Sex verk som representerar detta modernistiska idémåleri finns nu på en utställning på Ateneum.
 • Wienerstol liggande mot röd bakgrund

  Stolen - från härskarmarkör till hälsorisk

  10.02.2017Kultur och nöje
  Alla har en relation till stolen, kanske vår mest allmänna och vardagliga möbel. Ändå är stolen inte självklar från början. En lång väg har den vandrat. Och inte har stolen alltid varit en kändis.
 • Helene Schjerfbecks Självporträtt (1912)

  Konsthistoriker tror sig ha svaret på frågan om Schjerfbecks okände fästman

  08.09.2016Inrikes
  Helene Schjerfbeck kallade honom "engelsmannen", men hennes fästman var högst sannolikt en svensk konstnär som senare bosatte sig i England. Konsthistorikern Lena Holger berättar levande om Schjerfbeck i en nyutkommen bok.
 • En bild av statyn Venus från Willendorf.

  Kvinnan i konsthistorien - Om skönhetsideal och bildkonst

  29.08.20164Kultur och nöje
  Varifrån härstammar utseendenormerna som framför allt kvinnor tvingas förhålla och anpassa sej till? Det finns en röd tråd då man ser på kvinnobilden igår och idag. Vi följer den genom bildkonstens historia.
 • Hugo Simberg: Sårad ängel (1903).

  Konsthistoria från stenålder till nutid

  24.05.20161Vetamix
  I vår serie om olika epoker inom konsthistorien går vi så långt tillbaka i tiden som till stenåldern. Vi tittar på bruksföremål från stenåldern och fortsätter resan genom tiden med nedslag i olika tider och epoker. Kyrkans viktiga roll på medeltiden och symbolism, det abstrakta inom konsten. Naturalism och miniatyrmålningar, för att nämna några.
 • Konstvetaren Mia Åkerfelt

  Kan kataloghus klassas som arkitektur?

  26.11.2015Kultur och nöje
  De hus och miljöer vi bor i säger väldigt mycket om oss själva, men akademiker vill hellre forska i pampiga hus än lådhus. Mia Åkerfelt gör tvärtom.
 • bo haglund

  Kuratorn som den nya portvakten

  17.10.2015Kultur och nöje
  Ibland känns det som att det gäller att göra sig tjomis med kuratorn, säger konstnären Bo Haglund. Konstvärlden i det här landet är så liten, att det blir extra känsligt vem som bjuds in till utställningar och vem inte.
 • Pia-Maria Lehtola och hennes videoblogg Belle Epoque

  Yle lanserar webb-tv om design och mode

  30.04.2015Kultur och nöje
  Svenska Yles kulturredaktion lanserar ett diskussionsprogram om mode och design i det korta formatet som sänds enbart på webben.
 • Brandenburger Tor i Berlin

  En stad full av ärr

  15.04.2015Kultur och nöje
  Invid Brandenburger Tor i Öst-Berlin, där stod jag och tittade in under bågen mot väst. Det var i början av 1980-talet men fortfarande minns jag den märkliga känslan av att försöka få syn på något som med ens kändes så avlägset.
 • Ateneums museichef (2014 - )

  Ateneums nya chef välkomnar Guggenheim

  23.05.20141Inrikes
  Ateneum får en ny museichef i höst. Konstmuseets nya chef Susanna Pettersson förväntas hämta nya vindar till Nationalgalleriet. Några dramatiska förändringar vill hon ändå inte tala om. Men det står klart att hon har höga ambitioner för sina fem år på posten.
 • Schloss Nymphenburg i München, byggt av den sista Bayerska kungen Ludwig II

  Konstfyndet i München: Myndigheterna reagerar på kritik

  13.11.2013Utrikes
  De tyska myndigheterna har publicerat en första lista på en del av de beslagtagna konstverk, som härstammar från en privatsamling i München. Man utgår från att det bland de över tusen verken, också finns konstverk som nazisterna beslagtog av judar. Johnny Sjöblom rapporterar!
 • Camilla med jugendaffisch

  Jugendaffisch

  26.09.2013Mat och fritid
  Jugendstilen, även kallad art nouveau, har alltid fascinerat mig med sina långa sirliga kvinnor och intressanta växtdetaljer. Varför inte göra en egen sådan? Här får du tips.
 • Forskare borrade hål i golvet i en basilika i Florens

  Grav i Florens ska hjälpa lösa gåtan Mona Lisa

  10.08.2013Utrikes
  Forskare har öppnat en grav i den italienska staden Florens i hopp om att äntligen identifiera den verkliga Mona Lisa. Med hjälp av DNA-analys försöker man lösa gåtan bakom Leonardo da Vincis världsberömda verk.
 • Peter Lüttge och Maaria Niemi

  Maaria Niemi i Heim

  08.03.2013Österbotten
  I serien Heim i kulturprogrammet Pixel besöker Peter Lüttge österbottniska kulturarbetare för personliga samtal om hemmets betydelse för konsten. I det här avsnittet träffar han konsthistorikern, konstkritikern och kuratorn, Maaria Niemi.
 • Museichef Selma Green

  Selma Green ny museichef i Vasa

  13.06.2012Österbotten
  Selma Green har valts till ny museichef för Tikanojas konsthem och Kuntsi museum för modern konst i Vasa. Hon har tidigare jobbat inom konst- och museibranschen i Åbo, Helsingfors, Stockholm och nu senast Raumo. I höst är det Vasa som gäller.
 • en båt i en hamn

  Göran Schildt på medelhavsseglats med Daphne

  25.03.2009Arkivet
  Sommaren 1963 år gjorde författaren Göran Schildt med sin dåvarande hustru Mona Morales Schildt och deras gemensamma vän, skådespelaren Ulf Palme en långseglats i Medelhavet med segelbåten Daphne.
 • Trappuppgång i jugendstil, svartvit bild

  Jugendstilen

  30.11.2006Arkivet
  Jugendstilen dominerade Europas kultur i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.