Hoppa till huvudinnehåll

flyktingvård

 • Självmordsförsök på bangård - flyktingmottagningen tiger

  28.03.2016 Samhälle

  Förhållandena på mottagningen bakom självmordsförsöket.

  En flykting försöker slänga sig under ett tåg på en finsk bangård, men blir i sista ögonblicket stoppad. Mannen bor på en flyktingmottagning invid bangården, utan skyddande staket mot järnvägsspåren. Mottagningscentralens ägare kommenterar inte incidenten.

 • Förläggning slopar metalldetektorer

  15.12.2015 Inrikes

  Skanning funkar inte på frivillig basis, anser vd.

  Asylmottagningen i Asikkala backar från sin plan att införa metalldetektorer på förläggningen. Det går inte att tvinga människor att kroppsskannas.

 • Volontär ville tända moteldar mot främlingsfientlighet

  10.12.2015 Inrikes

  Volontärarbetet är roligt, belönande men också frustrerande.

  Volontärernas insats har varit helt avgörande för att klara av flyktingsituationen i höst, säger Astrid Nikula, självständig volontär i Österbotten. Nikula ser Amnestys människorättspris som ett erkännande för alla volontärer som har arbetat med asylsökande.

 • Regeringsbeslut leder till djungel av asylenheter

  09.12.2015 Inrikes

  Övervakningen skärps på nya avvisningsenheter.

  Nya slags asylenheter inrättas enligt regeringens skärpta asylpolitik. I januari ska asylsökande som får ett negativt asylbeslut placeras i avvisningsenheter. Det blir inga fängelser, lovar inrikesminister Petteri Orpo (Saml).

 • Lovisapolitiker: Asylsökande män passar inte i Strömfors

  30.11.2015 Östnyland

  Nyhet om flyktingförläggning väcker känslor i Lovisa.

  Nyheten om att en flyktingförläggning grundas i Strömfors inom kort väcker känslor bland invånarna. Alla välkomnar inte ett femtiotal ensamma män till byn.

 • Pyttisbor och kommunen välkomnar flyktingar

  19.11.2015 Östnyland

  Inga konkreta planer ännu på verksamhet för flyktingarna.

  Både invånare på Mogenpört och kommunen välkomnar flyktingarna till Pyttis, men de har inte ännu aktivt funderat på hur man kunde hjälpa till med de asylsökande på hotellet Mäntyniemi.

 • Flyktingfientliga attacker ökar dramatiskt i Tyskland

  22.10.2015 Utrikes

  Polisen varnar för att rasistiska brott ökar dramatiskt.

  Polisen i Tyskland varnar för den snabbt växande risken för attacker mot flyktingförläggningar samt mot politiker och människor som hjälper flyktingar.

 • Många vill jobba med asylsökande

  21.09.2015 Västnyland

  Över 500 sökte Röda Korsets jobb på flyktingförläggningar.

  Röda Korset har fått över 500 ansökningar till jobben vid flyktingförläggningarna i Nyland. Urvalsprocessen tar ett par veckor.

 • Ett spel med papperslösas hälsa

  20.09.2015 Yle Fem

  Papperslösa blev utan hälsovård.

  Regeringen lät bli att ge de papperslösa rätt till hälsovård på samhällets bekostnad. Rädslan för att erbjuda mänskor vård blev större än oron för hur det går för dem.

 • Kunde Mäntyharju göra som Riace?

  16.09.2015 Inrikes

  Södra savolax behöver fler invånare

  I södra Savolax finns det flera kommuner som lider av liknande problem som Riace. Ungdomarna flyttar till städerna och det blir mest åldringar kvar. Det dör fler människor än det föds. Läs också Riace - byn som älskar flyktingar

 • Åboförsamlingar bäddar för flyktingar

  07.09.2015 Åboland

  Hundra får plats i Heinänokka.

  Hundra asylsökande erbjöds med kort varsel plats på lägergården Heinänokka. Nationaliteterna är många, men kort efter ankomsten visste inte ens de anställda varifrån flyktingarna kommer.

 • Sibbo har svårt att ta emot flyktingar

  07.09.2015 Östnyland

  Problemet är att det inte finns lämpliga fastigheter.

  Sibbo kommun kan inte i detta nu välkomna asylsökanden. Inte i alla fall utan specialarrangemang, säger kommundirektör Mikael Grannas. Regionförvaltningsverket i Södra Finland frågade Sibbo om hurudan beredskap kommunen har att ta emot flyktingar.

 • Snabbt beslut i Borgå om flyktingar

  04.09.2015 Östnyland

  Frågan kan komma upp inom några veckor.

  Det finns en politisk vilja i Borgå att välkomna flyktingar och att starta en flyktingförläggning. Stadsstyrelsen torde behandla frågan redan inom några veckor.

 • Privatpersoner vill erbjuda husrum för asylsökande

  02.09.2015 Huvudstadsregionen

  Förläggningarna har inte resurser att förmedla erbjudandena.

  Både Migrationsverket och Helsingfors flyktingförläggningar har kontaktats av flera privatpersoner som gärna erbjuder tillfälliga hem till asylsökande. En av privatpersonerna som gjort det här är Marika Ehn.

 • Fler flyktingar till flyktingförläggningen i Jakobstad

  24.08.2015 Österbotten

  Kapaciteten ökas från 150 till 175 platser.

  Flyktingnämnden i Vörå får på onsdagen ta ställning till en utvidgning av flyktingföräläggningen i Jakobstad. Enligt planerna skall kapaciteten ökas från 150 till 175 platser från den 1 september.

 • Bli vän med en flykting

  20.08.2015 X3M

  Gå på vänkurs med Röda korset och bli av med rädslan.

  I stället för att vara rädd för det okända kan du närma dig det. Kanske till och med bli en del av det. Röda korset ordnar vänkurser för alla intresserade.

 • Karin Creutz: Osmakligt att räkna pengar när flyktingars liv är i fara

  21.05.2015 Debatt

  Mänskliga rättigheter borde vara viktigare än pengar.

  Medan flyktingar dör på Medelhavet käbblar våra politiker om vem som ska betala notan och om huruvida vi alls har råd att ta emot flyktingar. Att överhuvudtaget bokföra människor som kostnader är osmakligt, anser sociologen och forskaren Karin Creutz.

 • Livet börjar om i Korsholm

  02.03.2015 Österbotten

  Den åtta personer stora familjen Etoka har bott i Korsholm i tre månader. Kölden och språket är de största utmaningarna hittills. Men drömmen om utbildning och arbete är nu mer möjlig än någonsin tidigare.

 • Familjegrupphemmet för flyktingar blir kvar i Jakobstad

  25.02.2015 Österbotten

  Jakobstad tar inte över familjegrupphemmet Miranda för flyktingar och eftervårdsenheten Lumina av Vörå kommun. De här flyktingmottagningsenheterna i Jakobstad kommer också i fortsättningen att lyda under Vörå flyktingmottagning.

 • Flyktingarna i Sibbo lär sig finska

  21.11.2014 Östnyland

  Ungefär hälften av de flyktingar som i år kom till Sibbo ska börja lära sig finska - detta inom ramen för nätverket "Vi läser tillsammans".

Sidor