Hoppa till huvudinnehåll

formgivare

 • Brexit är bra för konsten — rädsla och ångest är som gödsel för konstnärer

  24.06.2019 Kultur och nöje

  Konstnärer kan gro i brexits svallvågor.

  Den brittiska konstnären, keramikern Michael Czerwinski, är inte nådig i sin kritik av ett brexit för England. Han säger att man kan skylla brexit på ovisshet, lögner och rädslor. Men främst handlar brexit om rasism. Samtidigt anser han att det är bra att livet är hemskt ibland, eftersom konstnärer då måste reagera, vara kreativa och börja skapa.

 • Den 32-åriga lärarinnan beslöt att ta med sig sin hemlighet ända ner i graven - och ännu idag vet få att Alma Pihl är en av Finlands mest kända konstnärer

  23.06.2019 Kultur och nöje

  Pihl avslöjade sin hemlighet för dottern innan sin död.

  Alma Pihl avslöjade sin hemlighet för dottern strax innan sin död. Resten av Finland fick veta hemligheten mycket senare - att hon var en juvelerare i världsklass.

 • Miljötema på Slottsbalen gläder Tove Holm, som klär sig i klänning av plastflaskor

  06.12.2018 Åboland

  Temat för årets bal är hållbar utveckling och miljöfrågor.

  President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio har i år velat uppmärksamma finländare som jobbar för hållbar utveckling och miljöfrågor. Tove Holms klänning är en möjlighet att lyfta fram hennes värderingar och det hon står för i sitt arbete.

 • Håller skorna inte? Fördubbla livslängden med 5 enkla tips

  14.11.2018 Strömsö

  Ett skoblock är en lönsam investering.

  November är en tuff månad, både för själen och för skorna. De utsätts för växlande temperaturer, regn, slask, snö, sand och salt. Skodesigner Janne Lax bjuder på en rad tips som gör att dina skor håller betydligt längre.

 • Hundra år av former

  03.09.2017 Västnyland

  Följ Yle Vegas serie om finländsk design.

  En del föredrar runda kurvor, andra igen kantiga och räta linjer. Vi talar om finländska formgivare och finländsk design. Antikexpert Bernt Morelius presenterar finländare som gjort hundraåriga Finland känt för sina innovativa möbler, lampor, konstglas och vardagsporslin.

 • Formgivaren Ilkka Suppanen: Myntet har två sidor – visste inte vem som sköt

  25.04.2017 Inrikes

  Intressant att man ser det som verkligen hänt som smaklöst.

  Formgivaren Ilkka Suppanen ville med sin avrättningsbild på jubileumsmyntet föra fram de grymheter som begicks i inbördeskriget i Finland. Det är intressant att det betraktas som smaklöst att någonting på riktigt har inträffat, kommenterar han.

 • Hur ser din favoritstol ut?

  10.02.2017 Kultur och nöje

  Alla har en relation till stolen. Vilken är din?

  Alla har en relation till stolen, vår vanligaste vardagsmöbel. Vilken stol har du en speciell relation till? Kanske en favoritstol eller annars viktig? Dela med dig av din stol - skicka en bild och berätta din stol-story.

 • Klänningar från Karis på slottsbalen

  05.12.2016 Västnyland

  Maarit Feldt-Ranta bär lokal design på slottsbalen.

  28-åriga Karisbon Elin Sandholm har sytt klänningar till riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP) och Ekenäsbon Karin Westerlund för självständighetsdagens bal.

 • Tapio Wirkkala ställs ut i Hangö

  27.08.2015 Västnyland

  Förra museichefen Marketta Wall tog initiativet.

  Hangö museum ordnar 2017 en utställning med föremål från Hangöbördige formgivaren Tapio Wirkkalas Rosenthalsamling. Hangös tidigare museichef Marketta Wall har tagit initiativ till utställningen.

 • Det transparenta kontoret

  11.03.2015 Kultur och nöje

  En ny kontorsmöbel med transparenta drag.

  Nisse Strinning befann sig på dasset när det hände. Idéen som han fick då, år 1949 blev stilikonen, String-hyllan, en väggbokhylla utan lister. Idag har arkitektparet Anna von Schewen och Björn Dahlström skapat ett modernt kontor med String-hyllan i tankarna.

 • Möbelformgivare från Åbo på Nordens största mässa

  18.02.2015 Åboland

  Möbelformgivarna Jonatan Svenfors, Martin Larsson och Casper Tuomaala fick större tro på framtiden efter att ha ställt ut och medverkat på Nordens största möbelmässa i Älvsjö.

 • Paavo Halonen - Postbackens första resident

  10.04.2014 Östnyland

  Bildkonstnären,skulptören och formgivaren Paavo Halonen är den första residenten på Lindnäs på Postbacken i Borgå.

 • En naturbok årets vackraste

  13.03.2014 Kultur och nöje

  Kommittén för Finlands bokkonst har valt Lasse J. Laines verk "Suomen luonto" till Årets vackraste bok.

 • Nakenhet ger samhörighet

  02.03.2014 Titta och lyssna

  Koreografen Satu Tuomisto är gäst hos Bettina måndagen 3 mars. Hon är nytänkare inom danskonsten och kombinerar fördomsfritt dans, musik och uttryck. Hennes tanke är att väcka känslor hos åskådarna. Satus nyaste verk heter ”Riisuttuna” och har premiär på Uleåborgs stadsteater i mars.

 • Naturen i Pjelax inspirerar designern Alexa Getting

  25.02.2014 Österbotten

  Alexa Getting flyttade från USA till Pjelax i Närpes för snart ett år sedan. Där startade hon upp företaget GetBli-designs och snart blir hon och hennes konst, smycken och föremål presenterade i svenska Aftonbladet.

 • Näver say näver

  28.01.2014 Kultur och nöje

  När den svenska konstnären Aia Jüdes hittade en näverkont på loppis insåg hon att hennes nästa projekt var att utnyttja näver som material i nya sammanhang, som att t.ex. tillverka lyxiga handväskor och skor i näver.

 • Konstrundan söker konstnärer för 2014

  17.01.2014 Åboland

  På tisdag inleds ansökningstiden för årets Konstrunda. Konstrundan satsar i år på konstnärsnätverk och på barn och unga.

 • Smycken med papper och penna

  12.12.2013 Titta och lyssna

  Tony Granholm är Jeppispojken som gjort sig ett namn som smyckesformgivare. Han utexaminerades från Lahden muotoiluinstituutti år 1992, och fick omgående tjänst hos Kalevala koru. Först som smed, sedan som formgivare

 • Hon vill jobba som designer

  10.12.2013 Åboland

  Victora Qvist är fem före färdig formgivare från yrkeshögskolan Novia. Nästa år börjar hon studera visuell marknadsföring i Salo och drömmer om att i framtiden jobba som visuell designer på ett av de stora finländska designföretagen.

 • Anna Rikkinen helar med sina smycken

  18.10.2013 Kultur och nöje

  Hennes smycken ser ut som schackpjäser, avhuggna stolsben och skulpturer av trä. De hänger på väggen i Designmuseets utställning From the Coolest Corner – Nordiska smycken.

Sidor