Hoppa till huvudinnehåll

karikatyrer

 • Finlands presidenter i karikatyr

  03.12.2017 Vetamix

  Roliga videor om alla Finlands presidenter.

  Finlands tolv presidenter hittills, som du aldrig har sett dem förut.

 • Dansk integrationsminister delade Muhammedteckning på Facebook – "Vi ska vara stolta"

  27.09.2017 Utrikes

  Har karikatyrteckningen som bakgrundsbild på sin Ipad.

  Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg (Venstre) har karikatyrteckningen av profeten Muhammed som bakgrundsbild på sin Ipad. På tisdagen delade hon bilden på Facebook. I inlägget skriver hon att "vi ska vara stolta över Muhammedteckningarna".

 • Akseli Gallen-Kallelas orosfyllda 1910-tal

  14.07.2017 Kultur och nöje

  Utställning om Akseli Gallen-Kallelas 1910-tal.

  Det har forskats mindre i Akseli Gallen-Kallelas 1910-tal än i de två föregående årtiondena. En aktuell utställning på Tarvaspää presenterar via några centrala teman detta turbulenta decennium i hans liv och konst.

 • Danmark avskaffade 334-årig hädelseparagraf

  03.06.2017 Utrikes

  De senaste 80 åren har bara en handfull rättegångar hållits.

  Danmark har upphävt en mer än 300 år gammal lagparagraf mot hädelse.

 • Två år sedan Frankrike skakades av attacken mot Charlie Hebdo

  07.01.2017 Utrikes

  Slagordet "Je suis Charlie" blev känt över världen.

  På lördagen har det gått två år sedan Frankrike chockades av attackerna mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris. Tolv människor dödades och tiotals skadades. I samband med jakten på förövarna dödades ytterligare flera andra personer.

 • Kristen författare i Jordanien sköts ihjäl då han skulle försvara sig mot hädelseåtal

  25.09.2016 Utrikes

  Nahed Hattar hade delat omstridd bild på sociala medier.

  Den kristne jordanska författaren Nahed Hattar har skjutits ihjäl utanför en domstol i Amman där han skulle försvara sig mot åtal om att ha förolämpat islam.

 • Charlie Hebdo slutar teckna Mohammed

  19.07.2015 Utrikes

  Chefredaktören säger att tidningen gjort sitt jobb.

  Den franska satirtidningen Charlie Hebdo slutar med sina karikatyrer av profeten Mohammed. Tidningens chefredaktör säger till tyska Stern att redaktionen gjort sitt jobb och försvarat rätten att rita karikatyrer.

 • Christian Sundgren: Yttrandefrihet har inget med religion att göra

  13.07.2015 Vega

  "Yttrandefrihet får inte leda till hets av folkgrupp."

  När Christian Sundgren var en ung pojke läste han serietidningen Tintin på franska. Det var en bra övning för språket men också för Christians framtida jobb som journalist.

 • Skottlossning vid Muhammed-utställning i Texas

  04.05.2015 Utrikes

  Gärningsmännen har skjutits.

  Två beväpnade män öppnade eld utanför ett konferenscenter nära Dallas där en utställning med tecknade Muhammedkarikatyrer pågick. De båda misstänkta har skjutits ihjäl.

 • Lars Vilks – mordhotad med en fiktiv nation

  10.04.2015 Arkivet

  Vilks provocerar myndigheter och muslimer.

  Lars Vilks var kontroversiell redan på 1990-talet med den fiktiva nationen Ladonien, en skulpturpark, i ett naturreservat i Skåne. Men med Muhammedkarikatyrerna 2007 blev Vilks blev en mordhotad och hatad man.

 • Karikatyrtecknaren Lars Vilks till Finland nästa vecka

  08.04.2015 Utrikes

  Vilks deltar i ett möte om yttrandefrihet.

  Den kontroversiella konstnären och karikatyrtecknaren Lars Vilks besöker Finland nästa vecka på inbjudan av riksdagsman Mika Raatikainen (Sannf). Vilks deltar i ett möte om yttrandefrihet.

 • En död i skottlossning under möte med Lars Vilks i Köpenhamn

  14.02.2015 Utrikes

  En civilperson dödades och tre poliser skadades då skottlossning bröt ut på ett debattmöte i Köpenhamn. Den svenska konstnären Lars Vilks deltog i mötet som hade konst, hädelse och yttrandefrihet som tema.

 • Charlie Hebdo-kravaller också i Afrika

  16.01.2015 Utrikes

  Demonstrationerna mot tidskriften Charlie Hebdo har lett till oroligheter på olika håll i Afrika. I Niger har demonstrationerna urartat i mordbränder och plundring.

 • Världen polemiserar - Jyllandsposten tiger

  14.01.2015 Utrikes

  Överskriften "Allt är förlåtet" och skylten "Jag är Charlie" samt en ny karikatyr av profeten Muhammed pryder satirtidskriften Charlie Hebdos första nummer efter terrorangreppet för en vecka sedan. Jyllandsposten håller sig tyst. Läs också: Charlie Hebdo sålde sålde slut i spänt Frankrike.

 • Då den politiska karikatyren föddes

  14.01.2015 Kultur och nöje

  Charlie Hebdo verkar i en lång europeisk tradition av satir. Under medeltiden tog den ofta karnevalistiska former och makthavarna förlöjligades.

 • al-Qaida tar på sig skulden för attacken mot Charlie Hebdo

  14.01.2015 Utrikes

  al-Qaida i Jemen tar på sig skulden för förra veckans attack mot den satiriska tidskriften Charlie Hebdo. I en video som lagts upp på YouTube uppger gruppen att attacken var en hämnd för att profeten Muhammed har hånats.

 • Muhammedteckning på Charlie Hebdos första sida

  13.01.2015 Utrikes

  Den satiriska tidskriften Charlie Hebdo har lagt en teckning av Muhammed på sin framsida i det första numret som ges ut i dag - det första numret efter terrordådet förra veckan.

 • Sebastian Bergholm: Om att vilja vara Charlie

  12.01.2015 Kultur och nöje

  Att stå upp för det fria ordet och av medkänsla kalla sig Charlie är bara en början. Det som nu krävs är att journalister och människor vågar vara kantiga, modiga och kritiska istället för att vara inställsamma och fördummande. Pennan är i sig besegrar inte svärdet, men det som skrivs med en penna kan göra det.

 • Stefan Winiger: ”Sover du bra om nätterna Mark Zuckerberg?”

  12.01.2015 Debatt

  Facebook och andra sociala medier är de islamistiska terroristernas främsta kommunikationskanalar. Budskapet ska spridas och nya jihadister värvas. Har Facebook, Twitter och de andra alls något ansvar, undrar Yle Nyheters Stefan Winiger

 • Attentat mot tidning i Tyskland

  11.01.2015 Utrikes

  Den tyska tidningen Hamburger Morgenpost utsattes för ett attentat natten till söndagen. Stenar och ett brinnande föremål kastades in på redaktionen. Ingen skadades. Morgenpost, liksom flera andra tyska tidningar, har publicerat karikatyrer ur den franska satirtidningen Charlie Hebdo.

Sidor