Hoppa till huvudinnehåll

latin

 • Hälsningar från korren: Errare humanum est – gör vi fel när vi väljer bort latinet?

  04.05.2019 Utrikes

  Tyska gymnasister väljer mellan franska och latin.

  Franska eller latin? Det är språken som många tyska skolelever måste välja emellan när de börjar i sjätte klass. Det här är samtidigt ett språkval som har överraskat vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom.

 • Latin, kort lärokurs, studentexamensproven 2018

  23.03.2018 Abimix

  Prov och modellsvar.

  Här hittar du studentexamensproven i kort latin 2018 samt studentexamensnämndens exempel på fullpoängssvar.

 • Censorns tips inför studentproven i språk

  06.02.2018 Vetamix

  Nio tips för dig som ska skriva ett främmande språk.

  Språkproven testar förmågan att lyssna, läsa och skriva på olika språk. Vissa uppgifter försöker också simulera muntlig kommunikation i skrift. Här är censorernas tips inför studentproven i främmande språk.

 • Latin, kort lärokurs, studentexamensproven 2017

  27.03.2017 Abimix

  Prov och modellsvar år 2017.

  Här hittar du studentexamensproven i kort latin 2017 samt studentexamensnämndens exempel på fullpoängssvar. Observera att exempelsvaren inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Latinundervisningen i Norsen hotad – "Ingen väljer latin längre"

  28.02.2017 Huvudstadsregionen

  Latinläraren går i pension och få vill lära sig språket.

  Endast en elev har anmält intresse för att börja läsa latin i höst. Enligt rektorn Ann-Britt Bonns är det möjligt att latinundervisningen i sin nuvarande form upphör inom de närmaste åren.

 • De gamla romarna åt inte yoghurt och mysli – en latinlärares avskedsintervju

  28.02.2017 Huvudstadsregionen

  Den förre läraren dog, så han fick ta över.

  Då en grundskoleelev börjar lära sig ett nytt språk vill hen lära sig praktiska meningar och några fräckisar. Det samma gäller också i latinet, berättar Robert Luther.

 • Latin, längre lärokurs, studentexamensproven 2016

  05.04.2016 Abimix

  Prov och modellsvar

  Här hittar du studentexamensprovet i latin, längre lärokurs, 2016 samt studentexamensnämndens exempel på fullpoängssvar. Observera att exempelsvaren inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Latin, kort lärokurs, studentexamensproven 2016

  05.04.2016 Abimix

  Prov och modellsvar

  Prov och modellsvar

 • Latin, längre lärokurs, studentexamensproven 2015

  10.03.2016 Abimix

  Prov och modellsvar

  Här hittar du studentexamensprovet i latin, längre lärokurs, våren 2015 samt studentexamensnämndens exempel på fullpoängssvar. Observera att exempelsvaren inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Latin, kort lärokurs, studentexamensproven 2015

  19.02.2016 Abimix

  Prov och modellsvar

  Här hittar du studentexamensproven i kort latin 2015 samt studentexamensnämndens exempel på fullpoängssvar. Observera att exempelsvaren inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Latin, längre lärokurs, studentexamensproven 2014

  28.01.2016 Abimix

  Prov och modellsvar

  Här hittar du studentexamensproven i latin, längre lärokurs, 2014 samt studentexamensnämndens exempel på fullpoängssvar. Observera att exempelsvaren inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Latin, kort lärokurs, studentexamensproven 2014

  28.01.2016 Abimix

  Prov och modellsvar

  Här hittar du studentexamensproven i kort latin 2014 samt studentexamensnämndens exempel på fullpoängssvar. Observera att exempelsvaren inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Latin, kort lärokurs, studentexamensproven 2013

  27.01.2016 Abimix

  Prov och modellsvar

  Här hittar du studentexamensproven i kort latin 2013 samt studentexamensnämndens exempel på fullpoängssvar. Observera att exempelsvaren inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Nu ska också svenska barn få läsa kinesiska

  11.12.2015 Huvudstadsregionen

  Finska skolorna kan ändå erbjuda fler språk än de svenska.

  Det nya språkprogrammet i läroplanen ger de svenska eleverna i Helsingfors fler språkmöjligheter redan i fjärde klass. Men i praktiken har de svenska skolorna så små enheterna att det ändå oftast blir engelska som dominerar.

 • Floristens jobb – mycket mer än du tror

  03.06.2015 X3M

  Kyra Kiiski berättar om vardagen för en florist.

  De flesta tror att floristens jobb är att bara stå och sälja blommor, men är det verkligen så? Floristen Kyra berättar vad det egentligen går ut på och slår hål på myten att orkidéer är svårskötta.

 • Konståkaren som läser teologi och latin

  30.05.2014 Åboland

  Joonas Vanhala från Sagu har nyss avslutat en Europaturné med Disney on Ice. Nu ska han igen fokusera på sina studier och undervisa i latin.

 • Ringfingret – det onödigaste fingret

  06.02.2013 Vetenskap

  Ringfingret är kanske det mest intressanta fingret på handen. Enligt gammal folktro har ringfingret magiska medicinska krafter och på många språk världen över heter också fingret ”det medicinska fingret”.

 • Påven vill främja bruket av latin

  10.11.2012 Utrikes

  Påven Benedictus XVI vill uppmuntra studiet och bruket av latin. Benedictus XVI bekymras över katolska präststudenters svaga kunskaper i humanistiska ämnen, och framför allt i latin.