Hoppa till huvudinnehåll

utvecklingspsykologi

 • Utvecklingspsykologerna behöriga igen

  13.12.2016 Österbotten

  Kraven på utbildning luckras upp.

  Riksdagen godkänner paragrafen som ger utvecklingspsykologerna behörighet att jobba som skolkuratorer. Det var en viktig ändring för Österbotten, där en stor del av kuratorerna är utvecklingspsykologer.

 • Kulturutskottet: Behörighetskraven för skolkuratorer för snäva

  09.12.2016 Österbotten

  Studier på högskolenivå i socialsektorn ska ge behörighet.

  Studier i utvecklingspsykologi samt arbetserfarenhet ska kunna ge behörighet som skolkurator, det anser kulturutskottet i sitt betänkande om lagen om elev- och studerandevård.

 • Lagändring kan ge jobbchans åt utvecklingspsykologer igen

  09.10.2016 Österbotten

  Arbetsgivaren får avgöra behörigheten enligt förslag.

  Om det nya lagförslaget går igenom kan det bli arbetsgivaren, det vill säga kommunen som får avgöra om man anställer en utvecklingspsykolog eller en person med social inriktning i sin högskolexamen som skolkurator.

 • Utvecklingspsykologer väntar på besked

  08.04.2016 Österbotten

  Oklart om och när de får behörighet som skolkuratorer.

  2014 fick utvecklingspsykologerna veta att de inte längre är behöriga att jobba som skolkuratorer. Nu verkar det som att det kan bli en ändring på saken. Men ingen tycks riktigt veta när. Ellen Kackur och Nathalie Wingren hoppas att få klarhet i saken inom kort.

 • Utvecklingspsykologerna snart behöriga igen

  18.02.2016 Österbotten

  Viktigt för skolorna i Österbotten.

  Utvecklingspsykologer kan snart igen börja jobba som behöriga skolkuratorer. Regeringen vill lätta på behörighetskraven. - Sunda förnuftet segrar, säger professor Kaj Björkqvist.

 • ”Situationen för utvecklingspsykologer ser dyster ut”

  17.08.2015 Åboland

  Nya behörighetskrav för skolpsykologer orsakar problem.

  De stramare behörighetskraven för skolkuratorer som infördes i fjol orsakade problem i en del kommuner i Svenskfinland, främst i Österbotten. I Åboland ser situationen däremot positiv ut.

 • "Ge utvecklingspsykologer kuratorbehörighet"

  17.06.2015 Österbotten

  Upprop från österbottniska kommun- och stadsdirektörer.

  Österbottniska kommun- och stadsdirektörer kräver att den nya lagen om skolkuratorer skrivs om så att också utvecklingspsykologer får jobba som skolkuratorer.

 • Behörighetskrav för kuratorer "inget misstag"

  28.05.2014 Inrikes

  Det är inget misstag att skolkuratorer som studerat utvecklingspsykologi blir obehöriga när den nya elevvårdslagen träder i kraft i augusti, säger överinspektör Marjaana Pelkonen från Social- och hälsovårdsministeriet. Läs också: Oro för framtiden bland utvecklingspsykologer

 • Oro för framtiden bland utvecklingspsykologer

  28.05.2014 Österbotten

  Från och med augusti kräver den nya elevvårdslagen att kuratorerna ska ha en yrkeshögskoleexamen inom hälsovård och det sociala området. Det här innebär att skolkuratorer som studerat utvecklingspsykologi på Åbo Akademi inte mer skulle vara behöriga.

 • Konfliktlösning vid ÅA i Vasa lockar

  26.04.2012 Österbotten

  Att studera konflikthantering lockar. 137 personer lämnade in ansökan till det nya magisterprogrammet i Peace, Mediation and Conflict Research vid Åbo Akademi i Vasa. Men det finns endast 20 platser.