Hoppa till huvudinnehåll

ohyra

 • Vägglössen har ökat - många skäms och låter bli att anmäla

  08.06.2017 Huvudstadsregionen

  Vägglössen har ökat i huvudstadsregionen.

  Problemen med vägglöss har förvärrats i huvudstadsregionen under de senaste tio åren. Orsaken till det här är att människor reser mer. Dessutom är det vanligt att man skäms för att göra en anmälan om vägglöss och det leder till att beståndet ökar. Det här säger en hälsoinspektör vid Helsingfors stad.

 • Ovälkomna gäster kommer på besök

  12.10.2016 Åboland

  När det blir kyligare hittar mössen in.

  Med hösten kommer också kylan och man börjar trivas inomhus. Andra som också vill in i värmen är mössen.

 • Vuojärvi: Zoo New York

  14.05.2016 Utrikes

  New York kryllar av allehanda liv.

  New York beskrivs ofta som staden som aldrig sover. Det stämmer i allra högsta grad att New York kryllar av liv, skriver Svenska Yles USA-korrespondent Christian Vuojärvi.

 • Ekologisk odling - känn din jord och förbered för rena produkter

  20.02.2015 Trädgård

  Utmaningen ligger i bekämpningen av ohyra och växtsjukdomar.

  Den största utmaningen i ekologisk odling ligger i bekämpningen av ohyra och växtsjukdomar.

 • Lukten av vägglöss det bästa i världen

  14.01.2015 Inrikes

  Lushunden larmas allt oftare, i takt med att vägglössen blir allt vanligare. Lushunden har lärt sig att lukten av vägglöss är den bästa sak i världen. Inget tekniskt hjälpmedel kan bli snabbare och mer kostnadseffektivt!

 • Är du redo för en nationell avlusningsdag?

  24.10.2014 Samhälle

  I tid och otid dyker lappar om förekomsten av huvudlöss upp på dagisdörren. Som om man inte skulle ha bättre saker för sig om kvällarna än att luskamma barn! Men nappar vi på danskarnas idé kan vi göra livet lättare för oss själva och varandra.

 • Lärkkulla är avlusat

  08.10.2014 Västnyland

  Lärkkulla i Karis har har haft problem med vägglöss. Vägglössen upptäcktes i huvudinternatet då höstterminen började.

 • Nu blir det hett om öronen för stadens vägglöss

  15.09.2014 Huvudstadsregionen

  Det finns en ny sheriff i stan som ska lyncha vägglössen. Vår metod går ut på att använda värme istället för giftiga kemikalier, säger kundkontaktchef Otso Laakkonen på företaget Helle.

 • Kackerlackorna reser i din väska

  29.07.2014 Huvudstadsregionen

  Kampens köpcenter har drabbats av kackerlackor. De trivs extra bra just nu i värmen, och har du otur kan de åka snålskjuts i väskan och bosätta sig i ditt hem.

 • Det kryper i studentlyorna

  29.07.2014 Inrikes

  Vägglössen är på väg in i våra hem igen och speciellt i studentbostäder har de blivit vanligare. Unga reser mycket och det är lätt hänt att krypen hoppar in i kappsäcken och kommer med hem.

 • Kackerlackorna har blivit vanligare

  01.07.2014 Österbotten

  Kackerlackor har igen hittats i ett bostadshus i Vasa. I huset finns också ett daghem och ett skadedjursbekämpningsföretag arbetar med att få bort skadedjuren.

 • Lus till sambo sänker bostadsvärde

  16.06.2014 Huvudstadsregionen

  I fall du bor ihop med en lus kan din bostad sjunka i värde med till och med fem procent, uppskattar fastighetsförmedlare Christoffer von Schantz.

 • Han utrotar på beställning

  28.05.2014 Huvudstadsregionen

  - Det är inte längre fråga om vem som har varit utomlands och tagit med sig vägglöss. Lössen kan komma från vem som helst, säger Jouni Siltala som håller på med lössutrotning. Helsingfors miljöcentral uppger att problemen med löss blivit allt besvärligare.

 • Att bo i en soptipp

  22.04.2014 Huvudstadsregionen

  Det är inte bara i naturen som människan skapar olaglig soptippar. – Jag har sett flere fall där tidningar tar upp det mesta av golvytan i ett hem, säger ordningskonsulten Susanne Kousa.

 • Svenska råttor resistenta mot råttgift

  17.09.2013 Utrikes

  Sverige har fått sina första fall av råttor och möss som är resistenta mot råttgift. Det visar en undersökning från företaget Anticimex som bekämpar insekter och ohyra i bostäder. Finsk expert förhåller sig aningen skeptisk till uppgifterna.

 • Kaarlo får inte sälja sitt vin

  06.09.2013 Österbotten

  I Finland kan man få tillstånd att framställa och sälja gårdsvin av bär. Men vin gjort på egna druvor får inte säljas. Kaarlo Nelimarkka i Sundom i Vasa har allt som behövs, förutom tillstånd.

 • Konstiga kryp hemma skrämmer Helsingforsbor

  29.08.2013 Huvudstadsregionen

  Helsingfors miljöcentral får årligen hundratals förfrågningar av helsingforsbor som oroar sig för oinbjudna gäster. Helsingforsarna skickar ofta in bilder på krypen, men också burkar med ett fasttaget kryp kommer in. I allt fler burkar finns en vägglus.

 • Vägglössen otäcka och dyra hyresgäster

  06.05.2013 Åboland

  Problemen med vägglöss har ökat rejält i Finland under de senaste åren och bekämpningen kostar de drabbade en hel del. Hos Studentbystiftelsen i Åbo slukar de obehagliga krypen en kvartsmiljon i året.

 • Hundratals mördarsniglar har påträffats i Vasa

  13.09.2012 Österbotten

  Vasa stads miljöavdelning har hittat flera hundratals så kallade mördarsniglar på ett område i Hemstrand i Vasa under sommaren. Arten, som egentligen heter spansk skogssnigel, påträffades första gången i juli bakom trädgårdskedjan Plantagen i Vasa.

 • Fladdermössen mysterium för hemvården

  14.08.2012 Östnyland

  Vid boendeenheten Aftonrodnad i Nickby, Sibbo, har man inte kunna hitta någon förklaring till hur fladdermössen kommit in. Tuula Wackström, ansvarig för hemvården spekulerar om de flugit in genom ett öppet fönster under dagen.

Sidor