Hoppa till huvudinnehåll

muskelsjukdomar

 • Lucas blir diskriminerad på grund av sitt handikapp, anser hans mamma - det handlar om finansiering, säger skolans rektor

  22.05.2018 Samhälle

  Vasa övningsskola besvärar sig över Lucas skolgång.

  Lucas skall börja förskolan till hösten. Han har en muskelsjukdom som gör att han sitter i rullstol. Vasa övningsskola har nu besvärat sig över att Lucas ska börja i sin närskola. Det handlar om finansiering, säger ledande rektorn.

 • Gångrobot hjälpte muskelsjuka Maj-len att ta 187 steg

  03.10.2017 Österbotten

  Folkhälsan först ut i Norden med ny rehabiliteringsmetod.

  Maj-len Sjöberg i Korsholm lider sen några år tillbaka av en sjukdom som gör att hennes muskler förtvinar. Nu har hon fått testa exoskelettet Indego, som hjälper henne att träna sina muskler. Folkhälsan är först i Norden med den nya rehabiliteringsmetoden.

 • Ella Grüssner Cromwell-Morgan: Alla kan uppleva smaker

  30.06.2017 Vega

  Sjukdomen utvecklade Ellas sinnen.

  När Ella var liten hade hon muskelsjukdomen Limb Girdle, som gjorde att hennes sinnen utvecklades. Hon spelade fiol hellre än att prata och hennes smaksinnen lade grunden för hennes framtida yrke som sommelier.

 • Att leva med Kennedys sjukdom

  11.04.2017 Samhälle

  Ovanlig muskelsjukdom bryter ner kroppen.

  Michael och Daniel lever båda med Kennedys sjukdom. De har fått allt större problem att klara sig i vardagen och de berättar hur livet totalt förändrades efter att de insjuknade.

 • Ovanlig muskelsjukdom drabbar svenskspråkiga män i Österbotten

  11.04.2017 Samhälle

  Kennedys sjukdom väldigt ovanlig, flest finns i Vasatrakten.

  Det finns mellan femtio till sextio diagnosticerade fall av Kennedys sjukdom i Finland. Hälften av dem finns i de svenskspråkiga områdena i Vasatrakten. Det finns ännu inget botemedel för sjukdomen.

 • Ice Bucket-utmaningen ledde till genombrott i forskningen

  27.07.2016 Utrikes

  Samlade över hundra miljoner euro på två månader.

  Minns ni utmaningen där man skulle hälla iskallt vatten över huvudet? Nu har insamlingen lett till resultat och forskare har hittat en ny gen som bidrar till utvecklingen av sjukdomen ALS.

 • Hennes muskler förtvinar

  19.06.2016 Österbotten

  Maj-len Sjöberg i Korsholm har inklusionskroppsmyosit.

  År 2008 märkte Maj-len Sjöberg från Korsholm att allt inte stod rätt till med hennes muskler. Men det tog flera år före hon fick diagnosen: muskelsjukdomen inklusionskroppsmyosit. Det betyder att hennes muskler förtvinar.

 • Janna har svaga muskler men starka livsandar

  06.01.2015 Hälsa

  Jannas muskelsjukdom gör att musklerna sakta förtvinar

  Janna Thorström fick som 18-åring veta att hon lider av en muskelsjukdom som gör att musklerna sakta mak förtvinar. Hon fick också veta att de flesta som fyllt 30 sitter i rullstol. Tack vare alternativa behandlingsmetoder har Jannas muskler blivit starkare och vid fyllda 46 klarar hon sig långt på egen hand. Och nej, hon sitter inte i rullstol.

 • Hon bekämpar sin sjukdom med accessoarer och botox

  14.11.2014 Hälsa

  När Susanne Olenius huvud började skaka okontrollerat blev hon livrädd. Att få diagnosen dystoni var en lättnad och i dag kallar hon sjukdomen sin vän.

 • 44 000 euro till ALS-drabbade

  26.09.2014 X3M

  Nu kan man börja titta på hur mycket stöd och donationer Ice Bucket Challenge samlade in sedan kampanjen spreds som en löpeld i de sociala medierna vid månadsskiftet juli-augusti.

 • Peter Didrichsen: Viktigt i livet

  28.05.2014 Tro

  En allvarlig muskelsjukdom fick museidirektör Peter Didrichsen att fundera på vad som är viktigt i livet. Himlalivrepris på Arenan till 15.6. Redaktör Lucas Snellman. (R)

 • Medicinsk cannabis får säljas i Finland

  26.11.2012 Inrikes

  Medicinsk cannabis får nu för första gången säljas i Finland. Hittills har det bara varit möjligt att ansöka om personligt tillstånd för bruk av medicinsk cannabis.