Hoppa till huvudinnehåll

alkoholister

 • "I dagens Köklax skulle Clasu inte vara möjlig" - Viktor Granö berättar om den centrala personen i 80- och 90-talets Köklax, spurgun Clas Sundström

  25.05.2019 Kultur och nöje

  Var det Clasu som högg yxan i skallen på Retu?

  Ifall man levt i Köklax, Esbo, någon gång mellan 1960 och 2000, då har man inte kunnat undvika att ha en relation till Clasu. Clasu Sundström var Köklax främsta original, den högljudda, humoristiska, hushållsspritssupande huvudpersonen i byns allra dråpligaste anekdoter. Och i den blodigaste. Och när det gick illa för Clasu, då ställde sig hela byn på hans sida.

 • Planerad flytt av missbrukarboende bredvid daghem väcker protester i Åbo

  25.07.2017 Åboland

  Daghemmet anser att miljön blir otrygg.

  Föräldrar till daghemsbarn vill inte ha ett missbrukarboende som närmaste granne. Åbo stad anser att placeringen inte påverkar daghemsverksamheten.

 • Kan en alkoholist dricka måttligt?

  20.09.2016 Inrikes

  Finländsk metod kan vara lösningen.

  Den finländska vårdmetoden Contral för alkoholister har inlett sin världserövring i USA. Det som gör metoden banbrytande är att patienten inte behöver sluta dricka helt.

 • Alkoholen förstör Litauens chanser till utveckling

  02.05.2016 Utrikes

  Regeringen lovar ta itu med det enorma alkoholmissbruket.

  Regeringen lovar att bekämpa alkoholmissbruket med kraftigt utökade resurser. Officiellt har landet drygt 50 000 alkoholister, men makthavarna säger att antalet egentligen är tre gånger så stort. Ytterligare en halv miljon litauer missbrukar alkohol.

 • Alkohol och äldre - ett dolt men eskalerande problem

  25.02.2016 Österbotten

  En tickande bomb, kallar läkare äldres alkoholintag.

  Drickandet ökar stadigt bland de äldre, speciellt bland kvinnor som tidigare drack mycket måttligt eller inte alls. - En tickande bomb, säger överläkare Kimmo Kuisma.

 • De tolv tuffa stegen

  30.10.2015 Åboland

  Susanna fick ett nytt liv genom AA.

  Det var inte alkoholen som var problemet utan sättet att tänka.

 • ”Något som inget barn borde behöva uppleva”

  21.10.2015 Vega

  Nioårige sonen försvarade John som var mitt i fyllan.

  Borgåbon John Johanssons pappa söp ihjäl sig när John var liten. Sedan var John nära att begå samma misstag med sin pojke. Samtal om livet handlar om hur John började dricka och hur han lyckades ta sig ur sin alkoholism.

 • Maria Antman: Min mamma var alkoholist

  28.07.2015 Vega

  Jag kunde hitta min mamma medvetslös på soffan.

  Hennes mamma var sminkös och perukmakare på Wasa Teater. Hon var mycket uppskattad bland kollegerna. Men hemma visade hon upp en annan sida. Marias mamma var alkoholist.

 • "Jag ställde till det riktigt ordentligt!"

  02.02.2015 Hälsa

  Robert, Robban Heikel började dricka som tonåring

  Robert, Robban Heikel började dricka som tonåring. Drickandet eskalerade och han har bland annat kraschat två äktenskap. I dag är Robban på fötter igen. Den största gåvan i Robbans nya, nyktra liv var när sonen tog kontakt efter över 20 år av total tystnad.

 • Monika Fagerholm: Jag vann genom att kapitulera

  28.05.2014 Tro

  Monika Fagerholm märkte snabbt att alkoholen betydde mer för henne än för hennes vänner. När en fest tagit slut kunde hon fortsätta att dricka i många dagar, ofta hemma för sig själv. Kriget mellan viljan och anti-viljan upphörde först då hon bad och kapitulerade. Redaktör: Hanna Klingenberg. Himlalivrepris i Yle Fem 9.6. och därefter 30 dagar på Arenan.

 • Alkoholister som städar får betalt i öl

  22.04.2014 Utrikes

  I Amsterdam i Holland tar man till nya metoder för att få bukt med stökiga alkoholister i stadens parker. De får jobba som gatustädare och får betalt i tobak och öl. Pilotprojektet har visat sig ha enbart positiva följder. Se inslag och diskussion med alkoholforskaren Thomas Karlsson!

 • "Fortfarande tabu att tala om depression"

  01.04.2014 Österbotten

  Under den första veckan i april kommer tiotusen personer i Västra Finland ha möjlighet att svara på en enkät om välmående. Depression är fortfarande skamligt och svårt att tala om, säger professor Kaj Björkqvist.

 • Missbrukares barn berättar om livet bland flaskorna

  28.02.2014 Inrikes

  Vuxnas alkoholbruk kastar en skugga över många barns och ungdomars uppväxt. Det synliggörs i en kampanj som publicerar berättelser av personer som har vuxit upp med supande föräldrar.

 • Fogeli kuvar sin rädsla med sprit

  08.01.2014 Arkivet

  En alkoholist hittar alltid ett svepskäl att börja dricka.

  En alkoholist hittar alltid ett svepskäl att börja dricka, berättar Kaj "Fogeli" Fogelholm. Kaj Fogelholm är rädd, mest rädd är han för sig själv. Därför får han aldrig något till stånd, han lämnar allt på hälft.

 • Dra en fylla!

  18.11.2013 Titta och lyssna

  Messar en vän från en fest att jag där råkat träffa på vår gemensamma bekanta. ”Aj, hon som är glad i spriten?” lyder svaret. Jag ser mig omkring i lokalen och konstaterar att om så är fallet är hon knappast den enda, åtminstone inte denna fredagskväll.

 • Be och kapitulera

  11.11.2013 Tro

  Förr var jag slentrianmässigt negativt inställd till kyrkan, säger författaren Monika Fagerholm. Jag tänkte väl som de flesta andra verkar tänka, att den är konservativ, att det är så mycket snack - och att det är så mycket fel sorts snack. Därför kom det också som en stor överraskning för henne att hon plötsligt knäböjde och bad till Gud, en dag när det inte fanns något annat att göra.

 • Nytt stöd för vuxna barn till alkoholister

  02.09.2013 Västnyland

  En ny tvåspråkig stödgrupp för vuxna barn till alkoholister kommer att hållas i Karis på söndagar. Träffarna är avsedda för personer som har vuxit upp i en omgivning med missbruk eller under andra typer av svåra förhållanden.

 • Rökning gör alkoholskador värre

  20.05.2013 Inrikes

  Långvarig storkonsumtion av alkohol kan försämra minnet och sinnesfunktionerna. För rökare är påverkan ännu större, visar en ny forskning. Förmågan att lära sig nya saker försämras kraftigt bland rökande alkoholister.

 • Han hjälper utslagna på Helsingfors gator

  18.04.2013 Tro

  Det finns bara ett misslyckande och det är att inte göra någonting alls, säger Matias Gädda som tillsammans med team Outreach Helsinki hjälper utslagna människor på Helsingfors gator. I Himlaliv 8.9. berättar han om detta arbete.

 • "Jag försökte dricka mindre, men kunde inte"

  09.10.2012 Må bra

  Dagens tips är att ladda ned senaste Må bra-podcasten och sedan gå på en knapp timmes promenad med Staffan J Thorsells berättelse i öronen. Staffan berättar om hur han blev alkoholiserad, hur hans dagar såg ut när det var som värst, men framförallt om hur han blev frisk.

Sidor