Hoppa till huvudinnehåll

performancekonstnärer

 • Franskt pris till poeten Cia Rinne

  12.09.2019 Kultur och nöje

  Tilldelas pris för hög kvalitet på litterära verk.

  Den finlandssvenska poeten Cia Rinne har tilldelats Prix Littéraire Bernard Heidsieck, ett pris som vill uppmärksamma nya former av litteratur, såsom webbaserad poesi, spoken word och performance.

 • Det sades till Freja att hon hugger ved som en balettdansös

  02.06.2017 Kultur och nöje

  Nu har du chansen att hugga ved på tu man hand i enrum.

  Att hugga ved är ett tufft jobb - och en konst. Det vet alla som någonsin försökt det. Det vet också konstnären Freja Bäckman. Men nu vänder hon på huggkubben.

 • Shia LaBeouf isolerar sig i en stuga i Lappland - konstmuseet Kiasma enda kontakten med omvärlden

  12.04.2017 Kultur och nöje

  Tre konstnärer vistas en månad i var sin stuga.

  Den amerikanska skådespelaren Shia LaBeouf har tillsammans med konstnärerna Nastja Säde Rönkkö och Luke Turner stängt in sig i var sin enslig stuga i Lappland för en månad.

 • Vad är performance?

  11.09.2016 Kultur och nöje

  Ingredienser: blod, oljud och läppstift.

  En man som sitter och gungar långsamt på en gungbräda åtta timmar i sträck. En annan som står och slår sig i huvudet i 15-20 minuter. En kvinna som gör stora cirklar på vitt papper med sina rödmålade läppar. Det är internationell performancefestival i Vasa.

 • Teatergruppen Blaue Frau älskar att ifrågasätta

  08.04.2016 Kultur och nöje

  Nu firar den sina första 11 år med en konsertperformance.

  Nu firar den sina första 11 år med en Electro-Art-Pop Concert Performance

 • Peter Lüttge: Hjälp! Var finns min G-punkt?

  30.09.2015 Kultur och nöje

  Ingen älskar budbäraren som kommer med dåliga nyheter.

  Ingen älskar budbäraren som kommer med dåliga nyheter. För en gångs skull var de kristna och de homosexuella överens: Artikeln borde aldrig ha skrivits och publicerats.

 • Han har legat med 365 män på 365 dagar

  28.09.2015 Kultur och nöje

  Mischa Badasyans sjuka performance som gjorde honom sjuk.

  Vetskapen om att den armeniska performancekonstnären Mischa Badasyan hade legat med en vilt främmande man varje dag under ett helt år bara tvingade fram en reaktion i mig: Varför? Se videointervjun!

 • Hur bemöter vi tiggaren?

  10.08.2015 Kultur och nöje

  Att bemöta tiggeri med direkt aktion

  Jag såg Mikael Enckell gående längs Mannerheimvägen utanför Sokos, förbi en tiggare. Ja, han gick förbi, men så stannade han upp och gick tillbaka och gav en slant.

 • Vetenskap och konst möts i ballonger

  10.08.2015 Åboland

  Aboagora sammanför performance och vetenskap.

  Årets Aboagora-evenemang siktar in sig på brännande ögonblick i individens och världens historia. Symposiets tema "Precious Moments, Extreme Events" illustreras bland annat med performance.

 • Jakobstads konstigaste festival

  02.06.2015 X3M

  Vad är artopus?

  Om du bor inom 100 km från Jakobstad är det hög tid att du lär dig vad Artopus är.

 • Performance: Flickorna gjorde allt som begärdes

  11.02.2015 Kultur och nöje

  I kväll kan du en sista gång delta i konstnärsduon nameless unika webbperformance Room without Escape. Performancen äger rum från och med kl. 19 och du hittar livestreamen här.

 • Flickorna gör allt du begär! Allt!

  01.02.2015 Kultur och nöje

  Från och med söndagen den 1 februari kan du delta i en obscen webbperformance. Då kan du möta arbetsgruppen nameless som består av filmaren Anna-Sofia Nylund och skådespelaren och burlesqueartisten Lidia Bäck i ett virtuellt rum de har skapat: room without escape

 • Nakenperformans blir rättssak

  05.01.2015 Huvudstadsregionen

  Enligt arrangörerna för teaterfestivalen Baltic Circle kränker Helsingforspolisens beslut att censurera nakenperformancen den konstnärliga friheten.

 • Om Schopenhauer, Latour och att få stånd på en teaterscen

  17.11.2014 Kultur och nöje
 • Pop Up Art House är ett humanistiskt vardagsrum

  12.11.2014 X3M

  Nu öppnar det feministiska konsthuset Pop Up Art House för sista gången. Arrangörerna vill återerövra den snedvridna kvinnligheten, få oss att leka med väldoftande kuddar och bjuda på överraskande skådespel.

 • Vem ska betala för konsten?

  04.11.2014 Kultur och nöje

  Maike Lond är artisten som begav sig på jakt efter en mecenat. Det lyckade inte, men istället gjorde hon en performanceföreställning om sin process. Nu är hon ännu mer övertygad om att den privata sektorns intressen inte går att kombinera med en konstnärlig autonomi.

 • De målar upp historier

  18.09.2014 X3M

  De flesta av oss sitter på en eller två riktigt bra historier. Sylvia Javén och Cora Wöllenstein har en hel drös av dem, och nu målas de upp på väggen i Konsthallen i Vasa. På söndag får vem som helst komma dit och klippa ut sin favoritbild.

 • Stora målardagen i Helsingfors

  10.07.2014 Huvudstadsregionen

  Idag ordnas ett stort målarevenemang i Helsingfors, alla som vill får delta med en målning. Det gäller bara att ta sig ut och måla en akvarell med Helsingforsmotiv, och lämna in den före klockan 17.

 • Den grymmaste performancekonsten

  28.05.2014 X3M

  Anka gick på Artopus konstfestival i Vasa och är numera ett stort fan av performancekonst. Hon blev både äcklad och fnissig, och lite hypnotiserad också. Kanske mest av allt imponerad ändå.

 • Anette Arlander och drakens år

  28.08.2013 Kultur och nöje

  Skulle du kunna tänka dig att klättra upp på taket till en bunker någonstans ute i skärgården och ringa i en liten plingande klocka för att så försöka kalla till dig en drake?

Sidor