Hoppa till huvudinnehåll

alkoholkultur

 • Bjud på mocktails – med de här 3 festliga alkoholfria drinkarna blir du kung i hemmabaren

  27.12.2018 Strömsö

  Lär dig göra klassikern mojito utan ljus rom.

  Alkoholfria drinkar kan vara lika spännande och smakintensiva som drinkar med alkohol. Med de här ståtliga mocktailsen känner du dig som festens James Bond.

 • Dagens unga har inte längre tid att supa – så pratar du om rusmedel där hemma

  20.09.2017 Huvudstadsregionen

  Finlandssvenskhet ger inte immunitet mot alkoholism

  Unga idag dricker allt mindre, men däremot har attityden till lätta droger blivit liberalare. Christian Wenzel, verksamhetsledare vid Stationens barn, menar att det lönar sig att börja snacka om laglighetsaspekten.

 • Missbrukarvården i Raseborg: Vi måste sluta stigmatisera missbruk

  08.08.2017 Västnyland

  Missbruk är något man inte pratar om och ses som skamligt.

  Att ha ett beroende är fortfarande något som sopas under mattan och som många känner skam över. Den stereotypa missbrukaren som skränar på en bänk överensstämmer däremot inte med verkligheten. Missbrukarvården berättar hur det är att försöka hjälpa dem som inte vill ha hjälp.

 • Att springa till Ettan kommer ingen att uppleva igen

  11.06.2017 Västnyland

  Nattklubbslivet i Sommarekenäs.

  31 maj 2014 sprang vi. Vi hade så bråttom att vi lämnade kvar efterrättens sista smulor och rusade likt en hjord i riktning mot vattenhålet. Nattklubbens kö hade vi redan skymtat från restaurangfönstret.

 • Dricka eller inte dricka - det finns fler frågor än så då olika alkoholkulturer möts

  11.06.2017 Samhälle

  Alkoholupplysningen bör beakta människors olika bakgrunder.

  Folk i olika kulturer har olika syn på alkohol. Någonting vi behöver bli bättre på att minnas i Finland, till exempel då vi informerar unga om rusmedel.

 • Sju teorier om varför ungdomar dricker mindre

  24.04.2017 Inrikes

  I flera år har supandet minskat och de nyktra blivit fler.

  Institutet för hälsa och välfärd THL undersöker varför unga dricker mindre alkohol än tidigare. Utvecklingen har pågått under flera år och gäller både yrkesstuderande, gymnasiestuderande och elever i grundskolan. Också antalet helnyktra ungdomar har ökat.

 • Simon Karlsson: Den sanna kalsongfyllan

  12.03.2017 X3M

  Är det verkligen vår alkoholkultur vi vill exportera?

  Det finska ordet “kalsarikännit” har väckt förtjusning världen över. Men som finländare är det svårt att följa med hur utländska medier hyllar konceptet utan att känna att de fått något om bakfoten.

 • Kalsongfyllan – hot eller möjlighet?

  21.02.2017 X3M

  Kalsarikännit visar det riktiga Finland, inte en glansbild.

  Finlands senaste gåva till omvärlden är ”kalsarikännit” - kalsongfyllan. Blickar världen över vänder sig mot vårt egendomliga lilla suparfenomen - men är det att späda på fördomen om fylle-Finland?

 • Belgiskt öl listas som kulturarv av Unesco

  30.11.2016 Utrikes

  Öl produceras i så gott som alla städer och byar i Belgien.

  Att dricka belgiskt öl kan snart räknas som en kulturell upplevelse. FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, lägger nämligen till belgiskt öl på sin lista över immateriella kulturarv.

 • Åbobor kluvna till förslag på skärpt alkoholkultur ombord på kryssningsfartyg

  22.11.2016 Åboland

  Åbobor delade kring skärpt alkoholkultur på sverigefärjor.

  Åbobor som Yle Åboland talat med har delade åsikter om förslag på att skärpa alkoholkulturen ombord på kryssningsfartygen.

 • Radiohuset frågar: Är det okej att dricka i barns närvaro?

  29.06.2016 Samhälle

  Var går gränsen för att dricka alkohol i barns närvaro?

  Hur ska man tänka när man dricker alkohol i närheten av barn? Är det nolltolerans som gäller eller är det okej med "ett glas vin till maten"?

 • Regeringen enig: Starköl ska få säljas i matbutiken

  19.05.2016 Inrikes

  Läkarförbundet är kritisk till regeringens proposition.

  Alla regeringspartier anser nu att den högsta alkoholprocenten på öl i matbutiker ska få vara 5,5 istället för nuvarande 4,7. Samlingspartiet och Sannfinländarna har redan tidigare flaggat för en friare alkoholpolitik, men på torsdagen ändrade sig Centerns riksdagsgrupp i frågan.

 • Varför måste man ha en orsak att inte dricka?

  13.05.2016 X3M

  Att vara nykter är en vana men lättare än man tror.

  Pernilla dricker inte alkohol och måste hela tiden försvara det. Varför räcker det inte med ett nej tack när det gäller sprit i Finland?

 • Alkoholfria drycker ökar i popularitet

  17.07.2015 Inrikes

  Försäljningen mer än fördubblades i Alko i juni.

  Försäljningen av alkoholfria drycker mer än fördubblades i Alkos butiker i juni. Samtidigt minskar totalkonsumtionen av alkohol.

 • "Skulle vi bjuda på kokablad?"

  28.04.2015 Huvudstadsregionen

  Tisdagssnackarna diskuterar alkoholkultur.

  Vi behöver utöva kulturkritik när det kommer till alkoholvanorna i Finland. Det tycker Morgonöppets tisdagssnackare som denna vecka besvarar frågan: ska man få dricka alkohol på stadens evenemang?

 • Olaglig spritaffär var laglig trots allt

  12.02.2015 Östnyland

  Alko-affären i Östermalm i Borgå bryter sist och slutligen inte mot lagen. Nylands närings-, trafik- och miljöcentral ändrade åsikt efter att Borgå stad bevisat att affären inte stjäl kunder från centrum.

 • Folköl till finska folket?

  11.02.2015 Debatt

  Borde Finland gå in för den svenska ölmodellen? Det vill säga skall matbutikerna bara få sälja folköl som är max 3,7% medan alla starkare ölsorter enbart skulle säljas på Alko. Hur resonerar du i den här frågan? Är Sveriges väg vår väg?

 • Januari är den här krögarens bästa månad

  05.01.2015 Huvudstadsregionen

  Efter julens gefundenes fressen väljer många finländare att ta det lilla lugna med spriten. På Sacha Remlings krog pekar trenden däremot åt det motsatta hållet.

 • Att kröka eller inte kröka

  30.12.2014 Kultur och nöje

  100 dagar utan sprit heter en kampanj som våra kollegor på finska sidan sparkar i gång på Nyårsdagen. Du kan se startskottet i direktsändning på Yle 1 från och med kl 19.45.

 • Putin lovar att vodkan inte blir dyrare

  25.12.2014 Utrikes

  Rysslands president Vladimir Putin har beordrat regeringen att inte höja priset på vodka. Vid ett möte med regeringstjänstemän och regionala guvernörer på onsdagen varnade Putin för följderna, om vodkan blir för dyr.

Sidor