Hoppa till huvudinnehåll

ungdomens ställning

 • Afghanska ungdomar vill skapa fred - trots självmordsbomber och talibaner

  29.06.2019 Utrikes

  Fredsprojekt finansieras via utrikesministeriet i Finland.

  Trots självmordsbomber och ständiga attacker från olika terrorgrupper i Afghanistan vill många ungdomar tro att fred är möjligt. I ett finländskt fredsinitiativ utbildas afghanska unga att bli fredsambassadörer.

 • Alla borde testa på att påverka sin omgivning

  04.12.2015 X3M

  Ronja Karvinen vet hur fler unga ska bli samhällsengagerade.

  Du har lika stor rätt att få fram din åsikt fastän du inte kan alla svåra ord som politiker svänger sig med. En som inte är rädd för att vara med och bestämma är 16-åriga Ronja Karvinen. Hon vet också hur vi ska engagera fler unga.

 • Trettio år av reklam i finländsk radio

  28.04.2015 Samhälle

  Rundradions hårt hållna musiklinje gav oss reklamradio 1985.

  Fredagen den 27 april 1985 klockan 12.00 sändes den första jingeln i en kommersiellt (läs reklam) finansierad radiokanal från Nivala i mellersta Finland. I dag sänder ungefär 80 stationer musik varvat med reklamer, radio Vaasa den enda som också sänder på svenska.

 • Troja hjälper unga att hitta sin egen väg

  03.02.2015 Åboland

  Ungdomsverkstaden Troja i Åbo stöder och hjälper unga som har svårt att hitta sin plats i samhället. Vid ungdomsverkstaden får man hjälp och stöd hur man kan förverkliga sina egna drömmar.

 • Ridsporten – styvmoderligt behandlad?

  10.12.2014 Nyhetsskolan

  Kommunerna understöder sällan maneger.

  Hur kommer det sig att kommunerna understöder fotboll och ishockey, så kallade pojksporter, i mycket större utsträckning än till exempel ridsport? Enligt Fred Sundwall från Finlands Ryttarförbund sköter alla kommuner inte sin uppgift.

 • Benjamin del 3 - Alkoholen flödar i studielivet

  24.10.2013 Unga. Nu!

  Benjamins nya liv börjar nu. - Nu är jag inte längre marginaliserad, säger han. Idag börjar jag studera. Nattsömnen har blivit störd av högljudda grannar och nervositeten stiger för varje steg mot skoldörren.

 • Adam, del 1 - Identitet som transperson

  16.10.2013 Unga. Nu!

  Adam är livsriktningssökande. När en artesanexamen inte ledde till jobb började han studera till formgivare. Det allra viktigaste har dock varit att jobba på det personliga planet; att som transperson hitta sin identitet.

 • Sanna, del 1: Ångest och nystart

  15.10.2013 Unga. Nu!

  Sanna har varit deprimerad, men mår bättre nu. Efter en period som arbetssökande får hon till slut studieplats på en folkhögskola. Det är en chans till nystart, men erfarenheten av utbildning är inte den bästa.

 • Videodagböckerna - möt fyra unga

  08.10.2013 Unga. Nu!

  Sanna kan inte sova. Benjamin muckar behandlingshemmet. Paula hjälper sina föräldrar istället för att söka eget jobb. Adam söker sin livsriktning på longboard.

 • Unga ignoreras i flera kommuner

  14.06.2013 Inrikes

  Vissa gör mycket för att få med unga i beslutsfattandet.

  Vissa kommuner gör mycket för att få med unga i beslutsfattandet. Andra gör knappt något alls. Det visar Radars granskning av ungas påverkningsmöjligheter i Svenskfinland.

 • Krut fick svenska ungdomsombud

  09.11.2012 Huvudstadsregionen

  Helsingforsungdomarnas egen påverkningskanal Krut har nu tre finlandssvenska medlemmar. Amos Airola, Claudia Mishima och Mattias Paersh ingår i Krut-gruppen som är en länk mellan skolelever och beslutsfattare i Helsingfors.

 • Studie: Unga i Svenskfinland tar hand om varandra

  14.08.2012 Inrikes

  Finlandssvenska ungdomar har mindre risk att bli utslagna än sina finskpråkiga kamrater, visar en studie vid Åbo Akademi. Enligt docent Karin Linnanmäki har finlandssvenskar lyckats ta hand om varandra.