Hoppa till huvudinnehåll

kulturell identitet

 • En signalflagga på toppen av kroppen

  23.02.20171Kultur och nöje
  Vår identitet är något vi ständigt skapar, presenterar, visar för världen. I den processen spelar håret en viktig roll. När vi klipper, fönar, fuskar och färgar formar vi också vår identitet. Försöker få håret att berätta vem vi är – eller vill vara.
 • Gaeltacht - Irlands svar på Svenskfinland

  23.10.20161Utrikes
  Iriska är Irlands nationalspråk – trots att bara en procent har iriska som modersmål. Största delen bor i iriskspråkiga områden på västkusten, så kallade Gaeltacht. Iriskan sågs länge som de obildades språk och ännu för 20 år sedan såg många ner på iriskspråkiga. Nu har attityderna blivit bättre.
 • Kulturdebatt: Hur ska konsten behandla minoritetskulturer?

  11.10.20166Kultur och nöje
  Får en författare skriva vems som helst berättelse? När gör sig en konstnär skyldig till kulturstöld? Debatten om kulturell appropriering, eller kulturellt beslagtagande, går het inom litteraturen. Också Kiasma har hamnat i hetluften på grund av ett kontroversiellt videoverk.
 • Morris från Rwanda har blivit finländare

  08.06.2016Kultur och nöje
  Under en resa tillbaka till Afrika insåg Morris hur mycket platsen man bor på påverkar identiteten. I vännernas ögon uppförde han sig inte längre som en afrikan.
 • Teaterrecension: Tonårsflickor utmanar snäva rollmodeller i ny pjäs

  11.05.2016Kultur och nöje
  Salla Leinos dramatisering av Johanna Holmströms Asfaltsänglar är en klassisk utvecklingsberättelse med modernt stuk.
 • Lettlands liver vill rädda sitt utdöende språk

  15.02.20161Utrikes
  Liverna håller på att förlora både sitt språk och sin kultur. Det utrotningshotade finsk-ugriska språkets framtid hänger på några aktiva ungdomar i Riga. De unga liverna kämpar för att bevara ett språk som bara ett tiotal personer fortfarande talar flytande.
 • Kulturdebatt: Vad ska vi göra för att få mera mångfald i konsten?

  03.02.2016Kultur och nöje
  Hur öppen och tolerant är konst- och kulturvärlden i Finland då det gäller alternativa perspektiv? Konstvärlden borde ju vara föregångare och gå mot normen men gör den det i praktiken?
 • ”En blick betyder inget i Finland”

  14.01.201645X3M
  Munther från Irak berättar om kvinnobilder och kulturkrockar.
 • Kaj Arnö: Disney vs. Nagu

  09.09.2015Kultur och nöje
  Jag hävdar att det bästa sättet att skydda vår kultur inte bygger på copyright, utan på copyleft.
 • Cecilia Floris: Populärkulturens långfinger mot kulturelitismen

  09.07.2015Kultur och nöje
  Sommartider och extra tid för kulturkonsumtion. Men hur definierar vi egentligen vår musiksmak eller de filmer vi föredrar. Vilka värderingar spelar med i vad vi väljer och hur vi väljer att beskriva det?
 • Kaj Arnö: Snapsvisan ger nörden råg i ryggen

  26.05.2015Kultur och nöje
  Kultur markerar tillhörighet. Vi lär oss bete oss så som vår viktigaste referensgrupp av oss kräver: Så här gör man; så där gör man inte.
 • Insikten att man är invandrare

  20.05.2015Yle Fem
  Alessandro flyttade för sex år sedan från Italien till Berlin och bor där fortfarande. Enligt ett gammalt talesätt inser man först efter sex år i ett främmande land att man är invandrare.
 • Tsamo – eller talar du svenska?

  17.04.2015Kultur och nöje
  Tsamo är berättelsen om att vara annorlunda och kampen om att få behålla åtminstone en del av sin identitet. Filmen är baserad på verkliga personer.
 • Stark story bakom Tsamo

  17.04.2015Kultur och nöje
  Året är 1861. Platsen Alaska. Startskottet: en handelstransaktion. För några rubel köper den finlandssvenske ingenjören Simon ett barn. Det är oklart om Tsamo är indian eller inuit, men det spelar ingen roll. För nu skall hon bli finländare. På svenska.
 • Fela Kuti – mannen som bar döden i sin ficka

  09.04.2015Musik
  Han startade musikformen afrobeat. Fängslades för sina politiska åsikter. Gifte sig med 27 kvinnor – samtidigt. När han dog följde en miljon människor honom till graven. Hyllad, älskad, hatad och omdiskuterad – men helt unik. Fela Anikulapo Kuti är idag en legend större än sitt namn.
 • Främmande östliga rockfåglar

  26.03.20152Yle Fem
  Musiknationen Sverige har varit branschledande i mer än 40 år och ABBAs gyllene fotspår ut i världen har vandrats av band som Roxette och Europe. I Finland valde man däremot att fokusera mer på den inhemska scenen. Vägen västerut har för våra artister varit både svår och givande.
 • Mat på norra Atlantens villkor

  08.01.2015Titta och lyssna
  Isländsk serie där vi får bekanta oss med maten i världens största kylskåp - den kalla men rika norra Atlanten. Det handlar om lokala specialitér som tyvärr med tiden blivit bortglömda - vissa helt enkel för att de inte är speciell aptitretande. Men kända kockar i regionen vill ändra på det.
 • Initierade åpromenader

  01.12.2014Åboland
  Mariella Lindéns Åpromenader tar fasta på detaljerna men med brett historiskt och personligt perspektiv.
 • Omedvetna fördomar med modersmjölken

  15.10.20144Vetenskap
  Karmela Liebkind, professor i socialpsykologi, funderar på framtida mångkultur i Finland.
 • Dag mot hat ordnades i Vasa

  11.10.2014Österbotten
  Dag för fred mot hat ordnades på lördagen på Mirahuset i Vasa. Hatpratet speciellt på nätet i olika diskussionsforum florerar men det gör också en motrörelse mot hatpratet. Vid Mirahuset har man redan länge försökt bygga broar mellan invandrare och finländare. På lördagen gjordes det i form av många olika program och mat från olika ställen.