Hoppa till huvudinnehåll

dramafilmer

 • Filmrecension: Phantom Thread – Daniel Day-Lewis i en elegant och vacker spökhistoria

  23.02.2018 Kultur och nöje

  Sex Oscarsnomineringar är ingen överraskning.

  Phantom Thread är så förföriskt elegant att du ryser av välbehag, den är storslagen och gåtfull och utstuderat störande. En film som är både spökhistoria och kärlekshistoria.

 • Brittiskt filmbolag köpte filmoptionen för Turtschaninoffs Maresi

  17.11.2016 Inrikes

  Filmbolaget har gjort flera framgångsrika filmer.

  Filmoptionen för Maria Turtschaninoffs fantasybok Maresi har sålts till ett brittiskt filmbolag. Samma bolag har tidigare haft framgångar med filmerna Slumdog Millionaire och 12 Years a Slave.

 • Esbo Ciné 2016: missa inte dessa!

  19.08.2016 Kultur och nöje

  Fem tips inför den kommande festivalveckan.

  Sin linje trogen utgör årets Esbo Ciné-utbud en blandning av kommande biopremiärer och pärlor man löper risk att missa om man inte plockar upp dem nu. Här några känsloladdade exempel.

 • Arenafilmer sommaren 2016

  31.05.2016 Titta och lyssna

  Filmpaket tillgängligt när det passar dig!

  I sommar kan du för första gången njuta av filmer textade till svenska på Arenan hela sommaren. Perfekt för dagar när vädret sviker eller filmtanden bara annars värker.

 • "Sommarkollo" behöver barnskådespelare

  12.04.2016 Familj

  Är du 11-14 år? Vill du vara med i en dramaserie?

  Fem tolvåringar spenderar en vecka av sin sommar på ett sommarläger. Sommaren är fylld av drama, kärlek, svek, vänskap och upplevelser. Filmmakarna bakom Fanny, Yle Fem och Five Corners Production, kör igång med en ny tv- och webbdramaserie för 8-12-åringar; Sommarkollo, och söker nu efter barnskådespelare.

 • Om att jobba med en regissör som inte berättar vad filmen man gör handlar om

  25.03.2016 Kultur och nöje

  Terrence Malick litar på stundens magi

  "Låt oss börja innan vi är färdiga", var teamets mantra under inspelningarna av Finlandsaktuella Knight of Cups. Tomas Jansson var med när filmen fick sin världsurpremiär under Berlins filmfestival, och stjärnskådespelarna Christian Bale och Natalie Portman svarade på världspressens frågor om filmen.

 • Hastig sorti från hafsig komedi

  26.02.2016 Kultur och nöje

  En bedragen kvinna. Ett förbisett barn. En vinnande duo?

  Silja Sahlgren-Fodstad förvånas över att än en gång ställas inför en finsk komedi som spelar med svordomar, bastubad och skit. Bokstavligen.

 • 45 år - årets bästa film

  18.12.2015 Kultur och nöje

  En lektion i hur en liten historia blir en storslagen film.

  För fyra månader sedan såg jag en film som heter 45 Years. Sedan dess har jag sett minst 45 andra filmer. Men vidhåller: 45 Years är årets bästa film. Utan tvekan.

 • Kätilö – kristallklara Krista

  04.09.2015 Kultur och nöje

  Kärlek med kriget som bakgrund? Kan det ge något nytt?

  Vad kan man tillföra en genre som är lika uttjatad som Bjällerklang på julaftonen? Har vi inte redan sett alla varianter av krigsskildringar? Eller är det faktiskt så att historien om en barnmorska kan blåsa nytt liv i det hela?

 • The Voices – huvudlös film

  07.05.2015 Kultur och nöje

  En lustig man som tampas med lusten att mörda.

  Efter sina svartvita studier i verklighetens Teheran tar regissören Marjane Satrapi steget in i en pastellfärgad seriemördarkomedi. Väntat drag? Nej. Lyckat drag? Nej.

 • Från Downton till vita duken

  17.03.2015 Kultur och nöje

  Älskar du Downton Abbey? Nu dyker skådisarna upp på bio.

  Under fem säsonger har överklassfamiljen Crawley och deras tjänstefolk fängslat tv-publiken. Serien har gett upphov till diskussioner om allt från genren och klassperspektiv till modet. Och nu har skådespelarna börjat dyka upp på bio.

 • Fäktaren – när det vackra och hotfulla möts

  13.03.2015 Kultur och nöje

  Klaus Härö kan visualisera känslor.

  Bättre fly än illa fäkta heter det i ordspråket men i Klaus Härös nya film kan huvudpersonen fäkta och stannar därför kvar, med risk för sitt eget liv.

 • Fäktaren – om att fäktas mot verkligheten

  12.03.2015 Kultur och nöje

  Vad får en film som utspelar sig 1952 att kännas aktuell?

  Regissören Klaus Härö hade föresatt sig att göra en film som inte kunde kallas en typisk ”Klaus Härö”-film. Och vad gör han då? Jo, levererar ännu en vacker film om barn, hierarkier, förlåtelse. Hur blev det nu såhär?

 • Den spännande filmvåren 2015

  05.01.2015 X3M

  Vi har en riktigt fin filmvår att se fram emot. Här är filmerna du inte vill missa.

 • Fyra filmer från Åboland och Åland får manuskriptstöd

  18.11.2014 Åboland

  Fyra filmer med koppling till Åboland och Åland har fått stöd för manuskript av Finlands Filmstiftelse. Bland annat får Åbobon Kasimir Högnäs 1 600 euro för den korta spelfilmen Tää tulee loppuun, som handlar om skolmobbning.

 • Interstellar och Återträffen höjer förväntningarna

  07.11.2014 X3M

  Äntligen fredag och biohelg! Den här helgen har den efterlängtade sci-fi-filmen Interstellar premiär. Vi får också skruva på oss i biostolen när vi ser Anna Odells nerviga klassträff i filmen Återträffen.

 • This Is Where I leave You – tamt familjedrama

  24.10.2014 Kultur och nöje

  Det här är dramakomedin som ståtar med ett av höstens absoluta ”dreamteam”. Med namn som Jane Fonda, Jason Bateman och Adam Driver på rollistan kan man väl inte annat än lyckas. Eller?

 • Filmer som utspelar sig i Boston

  28.09.2014 X3M

  Boston. Vilken trevlig stad eller hur? Och dessutom populär bland filmmakarna. Fler filmer än man skulle tro äger rum i staden.

 • Hallströms bästa filmer

  30.08.2014 X3M

  Lasse Hallströms nya film The Hundred-Foot Journey har premiär, och Magnus Hansén listar Lasses tre bästa filmer. Håller du med?

 • Den verbale Williams

  12.08.2014 Kultur och nöje

  Timmarna efter stjärnans bortgång fylls nätet av analyser och avsked. Alla vill säga något om Robin Williams. För att han tilltalade alla åldersgrupper. För att han talade med sin publik. På många sätt.

Sidor