Hoppa till huvudinnehåll

föreläsningar

 • Sex och umgänge diskuteras under fair sex-workshoppar i skolor

  12.04.2018 Åboland

  Föreläsning om fair sex i Åbo på torsdag kväll

  Ungdomsakademin ordnar fair sex-workshoppar i finlandssvenska skolor.

 • Feministisk vår på Almska gården: "En gammaldags Lovisabo kanske tar ett skutt i luften"

  08.03.2018 Östnyland

  I Lovisa firas kvinnodagen med konst, musik och café.

  I dag firas internationella kvinnodagen. Kulturhuset Almska gården i Lovisa bjuder på föreläsningar, musik och annat program. I samband med kvinnodagsfirandet ordnas också guidning genom utställningen Feministisk vår.

 • Hur ska vi använda mobilen på ett artigt sätt? Vett- och etikettexpert ger 6 tips

  07.03.2018 Samhälle

  Många av oss använder telefonen när vi inte borde.

  Har du suttit i ett möte där deltagarna ägnar mer tid åt sin mobil? Har du tröttnat under en föreläsning? Etikettexperten Mats Danielsson önskar att man inte skulle behöva uppmana vuxna att lägga undan telefonen.

 • Niklas Muhonen utsattes för mobbning under hela sin skoltid – flera år senare fick han upprättelse

  25.02.2018 Hälsa

  Yrkesskolan blev ett helvete för Niklas Muhonen.

  Niklas Muhonen studerar idag på Helsingfors universitet och ser ljust på framtiden. Men så har det inte alltid varit. Hela hans skolgång har kantats av mobbning. En mobbning som till slut gick så långt att den kunde ha kostat honom livet.

 • Vörå vill undvika onödiga konflikter – bjöd in expert att föreläsa för kommunens anställda

  29.01.2018 Österbotten

  Förändringar medför ofta konflikter i kommunerna.

  Sammanslagningar och reformer är förändringar som kan skapa konflikter inom kommunerna. I Vörå vill man förbereda sig för detta genom undervisning i ledarskap och konflikthantering.

 • Psykolog Tony Dunderfelt: Ge din kollega 30 sekunder

  25.11.2017 Österbotten

  Det finns inga goda och dåliga känslor, bara känslor.

  Hur stressigt det än är på dagens arbetsplatser borde man ge sig tid att verkligen se en kollega och ge personen minst 30 sekunder. Den insikten fick staden Jakobstads anställda ta emot av psykologen och författaren Tony Dunderfelt.

 • Presidentkandidaterna föreläser på Åbo universitet

  12.10.2017 Åboland

  Sju föreläsningar inför valet.

  Under hösten erbjuds chans att träffa presidentkandidaterna i föreläsningssalar i Åbo. Alla sju ställer upp med varsin föreläsning på Åbo universitet.

 • Inspirerande tal på Vasas första Ted x-evenemang

  21.09.2017 Österbotten

  Tolv talare talar i högst 18 minuter.

  Inspiration och tankeväckande. Det hoppas arrangörerna att Vasa första Ted talks ska vara. På fredagen ordnas evenemanget för första gången i Vasa.

 • Hur står det till med talarkonsten i Svenskfinland?

  11.09.2017 Kultur och nöje

  Så där, säger Svenska Yles retorikexpert Peter Lüttge.

  Svenska Yles egen retorikexpert Peter Lüttge besökte helgens Föredragsmaraton på Svenska Teatern i Helsingfors för att ta reda på retorikens vara eller inte vara i Svenskfinland.

 • Föredragmaraton: Demokratiseringen av modet

  06.09.2017 Kultur och nöje

  Vilka konsekvenser har massproduktionen?

  Föredragsmaraton är ett unikt samarbete mellan SLS och Svenska Yle och ingår i det officiella programmet för Finland 100. Maratonet ordnas på Svenska Teatern i Helsingfors den 8–9 september 2017. En av de experter som kommer att prata under föredragsdygnet är Annamari Vänskä, professor i modevetenskap på Aalto-universitetet.

 • Föredragsmaraton: Myter och gamla föreställningar letar sig in i moderna skolböcker

  04.09.2017 Kultur och nöje

  Derek Fewster dekonstruerar vår historia.

  Föredragsmaraton är ett unikt samarbete mellan SLS och Svenska Yle och ingår i det officiella programmet för Finland 100. Maratonet ordnas på Svenska Teatern i Helsingfors den 8–9 september 2017. En av de forskare som kommer att prata under föredragsdygnet är Derek Fewster som har forskat i vår nationella identitet och vilka myter den bygger på.

 • Föredragsmaraton: Finlandismer från fast huru till nakupelle

  02.09.2017 Kultur och nöje

  Charlotta af Hällström-Reijonen har koll på finlandismerna.

  Föredragsmaraton är ett unikt samarbete mellan SLS och Svenska Yle och ingår i det officiella programmet för Finland 100. Maratonet ordnas på Svenska Teatern i Helsingfors den 8–9 september 2017. En av de experter som kommer att prata under föredragsdygnet är Charlotta af Hällström-Reijonen. Hon har forskat i finlandismer.

 • Föredragsmaraton: Dialekterna dör inte ut - men de förändras

  31.08.2017 Kultur och nöje

  Caroline Sandström jobbar med Dialektordboken.

  Föredragsmaraton är ett unikt samarbete mellan SLS och Svenska Yle och ingår i det officiella programmet för Finland 100. Maratonet ordnas på Svenska Teatern i Helsingfors den 8–9 september 2017. En av de forskare som kommer att prata under föredragsdygnet är Caroline Sandström som är huvudredaktör för Ordbok över Finlands svenska folkmål, i folkmun kallad Dialektordboken.

 • Föredragsmaraton: Om när kvinnan blev medborgare

  28.08.2017 Kultur och nöje

  Julia Dahlberg föreläser om Helena Westermarck.

  Föredragsmaraton är ett unikt samarbete mellan SLS och Svenska Yle och ingår i det officiella programmet för Finland 100. Maratonet ordnas på Svenska Teatern i Helsingfors den 8–9 september 2017. En av de experter som kommer att prata under föredragsdygnet är Julia Dahlberg, som forskat om konstnären, författaren och kvinnosakskvinnan Helena Westermarck (1857-1938).

 • Föredragsmaraton: Babylådan och torkskåpet - kvinnliga innovationer för välfärdssamhället

  26.08.2017 Kultur och nöje

  Peter Stadius forskar i nordisk välfärdshistoria.

  Föredragsmaraton är ett unikt samarbete mellan SLS och Svenska Yle och ingår i det officiella programmet för Finland 100. Maratonet ordnas på Svenska Teatern i Helsingfors den 8–9 september 2017. En av de experter som kommer att prata under föredragsdygnet är Peter Stadius som är expert på den Nordiska välfärdsstatens kulturhistoria.

 • Dagens abiturienter behöver attityd och kunskap

  25.08.2017 Österbotten

  Sju gymnasier ordnade karriärdag i Vasa.

  Attityd, kunskap och ärlighet, det är tre av de kompetenser dagens abiturienter behöver ha i arbetslivet 2025. Det var budskapet när sju gymnasier ordnade karriärdag i Vasa.

 • Föredragsmaraton: Soffgruppens utveckling - från sällskapskultur till tv

  21.08.2017 Kultur och nöje

  Soffgruppens intåg - det mjuka 70-talet.

  Föredragsmaraton är ett unikt samarbete mellan SLS och Svenska Yle och ingår i det officiella programmet för Finland 100. Maratonet ordnas på Svenska Teatern i Helsingfors den 8–9 september 2017. En av de experter som kommer att prata under föredragsdygnet är Minna Sarantola-Weiss som är expert på soffgruppens roll i välfärdssamhället.

 • Föredragsmaraton: Den finska militären och mannens medborgarskap

  12.08.2017 Kultur och nöje

  Anders Ahlbäck har forskat i manlighet och militärtjänstgöri

  Föredragsmaraton är ett unikt samarbete mellan SLS och Svenska Yle och ingår i det officiella programmet för Finland 100. Maratonet ordnas på Svenska Teatern i Helsingfors den 8–9 september 2017. En av de experter som kommer att prata under föredragsdygnet är Anders Ahlbäck som forskat i den finländska manligheten, vår försvarspolitik och värnplikt.

 • Internationellt fredssymposium startar i Nystad

  10.08.2017 Åboland

  Seminariet är en öppen tillställning och gratis.

  Ett internationellt fredssymposium ordnas i Nystad torsdag och fredag 10-11.8. Det är ett tvärvetenskapligt symposium med fokus på bland annat framtidsforskning, språkvetenskap, freds- och konfliktforskning och demografi.

 • Christoffer hjälper ungdomar att sikta rätt i livet

  23.05.2017 X3M

  Dreams hjälper unga att nå sina drömmar.

  ”Följ dina drömmar” kan låta som en utnött klyscha, något man bara säger. Men Christoffer Strandberg och projektet Dreams försöker få unga att sträva mot något och på riktigt tro på sig själva. Något som kan kännas näst intill omöjligt i högstadieåldern.

Sidor