Hoppa till huvudinnehåll

hörselskadade

 • Många funktionsnedsatta möter hat när de uppmärksammar diskriminering - Åbojurist: ”Vi har gått tillbaka i tiden”

  17.10.2019 Åboland

  Få av diskrimineringsfallen förs vidare till myndigheterna.

  Många funktionsnedsatta personer blir dåligt bemötta när de uppmärksammar problem kring tillgängligheten i samhället, säger juristen Jukka Kumpuvuori från Åbo. Han tycker inte att situationen har blivit bättre med åren.

 • Kan du höra Beethovens dövhet eller Smetanas tinnitus i deras musik?

  17.03.2019 Kultur och nöje

  Tinnitus och dövhet hos Beethoven och Smetana.

  Både Ludwig van Beethoven och Bedrich Smetana har i brev och dagböcker beskrivit sina hörselproblem. Men kan man höra det i deras musik? Och kan en tonsättare komponera fast han eller hon är stendöv?

 • Tre premieras på svenska dagen-festen i Åbo

  06.11.2017 Åboland

  Birgitta Kronberg, Göran Djupsund och Mia Franck får pris.

  Birgitta Kronberg, Göran Djupsund och Mia Franck får priser på svenska dagen-festen i Åbo konserthus.

 • "Det blir bara sämre för oss döva och hörselskadade"

  31.05.2017 Österbotten

  FPA:s upphandling av tolktjänster får hård kritik.

  Från och med nästa år kan det bli svårare för personer med funktionshinder att få tag i en tolk. Orsaken är FPA:s nya upphandlingsvillkor. - FPA borde lyssna på oss, säger Olof Ahlskog i Korsholm som är gravt hörselskadad.

 • Ella Björkman från Borgå får Folktingets förtjänstmedalj

  04.11.2016 Östnyland

  Björkman har aktivt arbetat för det svenska i Finland.

  Folktinget delar ut förtjänstmedaljer på svenska dagen. I år går en av dem till pensionären Ella Björkman från Borgå. Hon har aktivt jobbat för svenskan i Finland, bland annat som föreståndare för Dövskolan i Borgå.

 • Mycket mera textning på Yle Fem

  11.01.2016 Kultur och nöje

  Bättre textningsservice på tv på svenska.

  Majoriteten av programmen på Yle Fem programtextas från och med januari 2016. Det betyder att programmen har svensk text för hörselskadade både på tv och på Yle Arenan.

 • Implantat gav tillbaka hörseln

  22.11.2015 Samhälle

  om hörselskada

  Titi Rolin har varit hörselskadad sedan tonåren. Hon hör med cochlea implantat, som underlättar vardagen så att Titi kan njuta av att t ex titta på tv, tala i telefon och lyssna på musik på jobbet.

 • ”Dom kallar oss handikappade”

  21.09.2015 Samhälle

  Ny TV-serie visar människorna bakom begreppet handikappad.

  Vad betyder det att vara handikappad? I den nya TV-serien "Dom kallar oss handikappade" träffar vi tio personer med olika funktionsnedsättningar.

 • En parallell värld i dansen

  26.03.2015 Yle Fem

  Dansen är 10-åriga Denisas eget sätt att kommunicera

  10-åriga Denisa är på många sätt en outsider. Hon är illegal invånare i ett olagligt läger för romer i Polen och hon är kvinna i ett samhälle som styrs av män. Hennes utanförskap förstärks ytterligare eftersom hon inte kan prata. Men hon kan dansa - och i dansen kan hon vara vem som helst.

 • Ersättning för skador under värnplikten ingen självklarhet

  23.09.2014 Inrikes

  Varje år är det kring 1 500 personer som söker ersättning för skador som har uppstått under värnpliktstiden. Janne Riiki skadade hörseln i Dragsvik och för honom satte byråkratin käppar i hjulet.

 • Åboländska syn- och hörselskadade reser tillsammans

  30.05.2014 Åboland

  De synskadade och de hörselskadade i Åboland har ett unikt samarbete, med gemensamma resor där de kan hjälpa varandra. På söndag åker de på sin gemensamma sommarresa till Öland.

 • Nyheter på teckenspråk fyller 20

  10.01.2014 Inrikes

  På fredagen var det exakt 20 år sedan den första nyhetssändningen på teckenspråk sändes på Yle. Den dagliga nyhetssändningen har ungefär 300 000 tittare.

 • Syn- och hörselskadade samarbetar

  17.10.2013 Västnyland

  Ljud, ljus och reklamskyltar. Det är några av de saker som gör livet knepigt för den som har nedsatt syn eller dålig hörsel. Birgitta Nordström vet hur det är att leva med sämre syn och Tor Wernér vet hur litet han hör då det är mycket ljud omkring honom.

 • Vita Käppen

  16.10.2013 Titta och lyssna

  Det är ingen nyhet att de synskadade i samhället skulle ha det lättare om vi andra skulle bemöda oss om att ta deras handikapp mera i beaktande. Det gäller förresten också för andra handikappade.

 • Skrik inte - jag hör!

  03.10.2013 Titta och lyssna

  Förr i världen internerades döva människor på anstalt, de ansågs vara efterblivna. Sedan ändrades inställningen och en del hjälpmedel såg dagens ljus, det ena otympligare än det andra. Den senaste tiden har utvecklingen gått snabbt framåt, och hörapparaten av i dag är en liten dator i sig.

 • Polisen varnar för falsk insamling i Karleby

  27.09.2013 Österbotten

  Polisen i Karleby varnar för en penninginsamling som inte har fått tillstånd och antagligen är rent lurendrejeri. Det handlar om en kampanj med namninsamling till förmån för syn- och hörselskadade där man även kunnat donera pengar.