Hoppa till huvudinnehåll

tomtar

 • BUU-klubbisarnas favorittomtar är tillbaka – så här gick inspelningen av årets mini-julkalender till

  01.12.2018 Barn

  Häng med bakom kulisserna i en av årets julkalendrar!

  Håsatomten Elsa, Uppfinnartomten Ulf och Festprisse Nisse gör entré i tv-rutan igen då december är här. 24 avsnitt till en mini-julkalender spelades in på två veckor – följ med bakom kulisserna!

 • Europeiska volontärer på Villa Elba i Karleby sprider julglädje till barn och äldre

  25.11.2018 Österbotten

  Bjuder in skolor och daghem till tomtestigen.

  Unga volontärer har samlats i Karleby för att jobba tillsammans över språk- och nationsgränser. Målet är att sprida glädje. - Nu har jag lärt mig vad givande betyder på riktigt, säger engelska Elizabeth Parker.

 • Julgubben är redan på väg

  23.12.2015 Inrikes

  Julgubben har startat på sin färd med klappar åt barnen.

  Julgubben har satt sig i sin släde och startat på sin färd för att hämta julglädje och klappar åt alla som har varit snälla. Yle har filmat avfärden och förmedlar den över världen.

 • Tomtarna önskar God Jul!

  16.12.2015 Sport

  Minns ni tomteskaran som tog över Sportmagasinet inför jul?

  Mellan åren 1994 och 2003 avslutade Sportmagasinet höstsäsongen med ett julprogram. Publikresponsen var tudelad. Antingen var tomteprogrammet det bästa eller det sämsta magasinet under året. Döm själv!

 • Tomtar och barn från Ekenäs fascinerar i Japan

  14.12.2015 Västnyland

  Hantverkaren Kajsa Wikman-Colérus säljer tomtar i Osaka.

  Tomtar från Ekenäs fascinerar i ett varuhus i miljonstaden Osaka i Japan. Tomtemor Kajsa Wikman-Colérus säljer tomtar på en nordisk marknad. Hon har redan hunnit vara med i japansk tv.

 • Troll och tomtar i Tytyri gruva

  23.11.2015 Västnyland

  Vaahterateatteri visar julpjäs i gruvan.

  Tytyri gruvmuseum bjuder i år in till en julvandring i gruvan som slutar med en julpjäs för hela familjen. Gruvmuseets jul börjar den 7 december.

 • Tomtar fyllde Karis centrum

  20.12.2014 Västnyland

  Katarinaskolan i Karis och Billnäs skola valde i år att inte fira traditionell julfest. Istället gladde eleverna på lördagen (20.12) hela Karis genom att bland annat dansa och sjunga på olika platser i centrum. Se bildgalleri och video.

 • Bland dockor och tomtar

  30.05.2014 Österbotten

  I byn Pensala i Nykarleby bor Pirjo Nygård och driver där ett dock- och tomtemuseum. Museet är inrymt i en gammal bondgård som Pirjo själv har renoverat.

 • Bland tontar och LOL: Endast tonten är naken

  24.12.2013 Titta och lyssna

  I den sista luckan låter Joppe och Malou tittarna sätta agendan. Experterna besvarar inskickade frågor, läser upp beundrarbrev och demonstrerar sina oerhörda kunskaper i människobeteende. Tills plötsligt...

 • Bland tontar och LOL: Nakenhet

  23.12.2013 Titta och lyssna

  Dagens rapport behandlar nakenhet, ett mycket kontroversiellt människotema. Här kan situationen bli riktigt ödesdiger om en gör fel, så Joppe och Malou går igenom olika platser, deras nakenhetsförväntningar och klädrekommendationer.

 • Bland tontar och LOL: Stress

  22.12.2013 Titta och lyssna

  Dagens rapport behandlar något som de flesta människor aktar sig för varje dag: stress. Joppe och Malou berättar om detta smittsamma fenomen och hur en kan undvika det. De redogör också för den speciella människotypen eldsjälen och hur den och dess omgivning kan förbereda sig för att inte brinna upp.

 • Bland tontar och LOL: Relationer

  20.12.2013 Titta och lyssna

  Dagens rapport behandlar relationer. Människor organiserar sig själva och andra människor i enorma nätverk och system som kallas relationer. Olika relationer betyder olika saker och det är av högsta vikt att känna till skillnader och hierarkier om en inte ska avslöjas. Joppe och Malou går noggrant igenom olika relationstyper och faser.

 • Bland tontar och LOL: Dans

  19.12.2013 Titta och lyssna

  Dagens rapport behandlar dansen, en sysselsättning som många människor ägnar sig åt. Att dansa är att röra kroppen åt olika håll, oftast till musik. Joppe och Malou visar exempel på olika stilar så att en inte står alldeles handfallen om dansläge uppstår.

 • Bland tontar och LOL: LOL

  18.12.2013 Titta och lyssna

  Dagens rapport behandlar den unga generationens språk. Det är komprimerat men ganska komplicerat, så det gäller att ha tungan rätt i mun eftersom till synes små misstag kan bli fatalt pinsamma. Joppe och Malou lär ut några viktiga glosor för att passera bland unga människor.

 • Bland tontar och LOL: Matlagning

  16.12.2013 Titta och lyssna

  Dagens rapport behandlar mat. Joppe och Malou har noggrant studerat den hängivna mänskliga kokkonsten och demonstrerar här teknikerna för att få till ett riktigt saftigt bakverk.

 • Bland tontar och LOL: Identitet

  15.12.2013 Titta och lyssna

  Dagens rapport behandlar identiteter. Människor delar in sig själva och andra i olika kategorier baserat på sina egenskaper. Joppe och Malou lär ut hur en presenterar sina etiketter och diagnoser för att hålla koll på vem en är, och vilka som är likasinnade och därmed lämpliga att umgås med.

 • Bland tontar och LOL: Partner

  14.12.2013 Titta och lyssna

  Dagens rapport behandlar en essentiell milstolpe i människolivet: att hitta en partner. En partner är nödvändig för att en människa ska bli komplett. Joppe och Malou går pedagogiskt igenom regelverket för val av partner och visar ett antal exempel på förförelsetaktiker.

 • Bland tontar och LOL: Lucia

  13.12.2013 Titta och lyssna

  Dagens rapport behandlar ett ljuvt ljus i den mörkaste av tider: Lucia. Joppe och Malou klär sig i luciaskrud, sjunger änglalikt och ger varandra tillit, respekt och utrymme, precis som luciatraditionen bjuder.

 • Bland tontar och LOL: Ägande

  12.12.2013 Titta och lyssna

  Dagens rapport behandlar ett stort och viktigt ämne: att äga. Människor ägnar en stor del av sin tid åt ägande i olika former – samt även åt att ge och att få. Joppe och Malou redogör för detta komplexa system, och berättar även betryggande om hur en gör sina ägodelar ännu säkrare och sig själv helt säker.

 • Bland tontar och LOL: Kritisk reflektion

  11.12.2013 Titta och lyssna

  Dagens rapport utspelar sig på en vernissage, där Joppe och Malou ivrigt betraktar och kritiserar olika konstverk. En djuplodande, reflekterande och innerlig analys är mycket vanlig för människor, så Joppe och Malou har tränat länge för att få till det raffinerade, refererande tilltalet. Se och lär!

Sidor