Hertonäs gård öppnar dörrarna för gammaldags julfirande.
På Hertonäs gård i östra Helsingfors är det lätt att känna historiens vingslag. När herrgården och bondgården öppnar sina dörrar blir det gammaldags julpyssel, tomteskola, stjärngossespel och möten med historiska personer.
Ed Bryant från tsimshianfolket täljer djurfigurer i Borgå.
Konstnären Edward E. Bryant från tsimshianfolket i Kanada har formgivit den 7,6 meter höga totempålen som reses på lördagen i Andersböle i Borgå.
Yle Östnylands reporter sänder live från smedjan.
Yle Östnylands reporter Rebecka Svedberg besökte Postbacken i Illby där hantverksveckan pågår som bäst. Vi testade smida en järnkrok tillsammans med Ralf Gustafsson.
Levererar pärtor bland annat till Stundars.
Arvid Lindqvist bor i byn Nojärv i Närpes. Med sina 93 år är han ingen ungdom, men han orkar ännu ägna sig åt pärthyvling. Bland annat levererar han pärtor till Stundars.
Allt du behöver veta för att kunna väva läckra band själv.
Utförliga beskrivningar på hur man väver band med avancerade mönster på bandgrind. Lee bjuder på ett helt nytt mönster som inte är lika svårt som de traditionella.
Jag tycker om allt som är krångligt, säger Anna Nordström.
Anna Nordström lärde sig en gammal hantverksteknik för att lyfta och återuppliva en del av vår historia. Tillsammans med Sofia Sandin-Andersson har hon skapat en läcker och fräsch utställning med hantverket i fokus.
Skomakaren som brinner för läderarbeten och återbruk.
När Karisbon Edward Heinänen var tonåring började han sy i läder för hand. Hans arbetsredskap var då vaxtråd och nål. Femton år senare har han ett skomakeri och en affär fylld av maskiner som fixar det mesta, till och med när det är elavbrott.
Det behövs två personer för att använda hammaren.
Vattenhammaren finns i Strömfors bruk i Lovisa. Där har den hamrat på ända sedan år 1695. Under sommaren har den genomgått en renovering.
Jorma Söderlund driver Borgå dock- och leksaksmuseum.
I ett trähus i Gamla stan samsas dockor, nallar, och flygplan med intrikata mekaniska anordningar. Borgå dock- och leksaksmuseum har enligt ägaren Jorma Söderlund en av landets äldsta leksakssamlingar.
Illbybarnen kommer för att se fåren.
I år firar Postbacken 50 år av verksamhet i Illby. Programmet är åter gediget med teater, hantverk och utställningar. Intresset för amatörteater är stort och än finns vilja och kunskap att hålla byggnaderna i skick.
Gör häften av återvunnet papper och vykort.
Att göra egna häften är lätt och roligt. Använder man tekniken japansk bokbindning så blir det dessutom extra snits på stygnen.
Ingåmarthor avslöjar hemligheten bakom den omtyckta gröten.
En favorit och ett måste på Hantverkardagen i Ingå är marthornas potatisgröt. Den går åt som smör i solsken, men vad är hemligheten bakom den omtyckta potatisgröten? Vi har tagit reda på svaret.
Skicka in ett bidrag du tycker representerar din ort!
Vill du hjälpa till och utveckla en helt ny Strömsöprodukt? Något som förenar hela Finland och samtidigt blir en hyllning till hundraåringen.
Ett historiskt plagg som är både stickat och virkat.
Någon gång på 1800-talet kom en händig person från Korsnästrakten på att kombinera virkat och stickat i samma plagg och skapade den allra första Korsnäströjan. Tröjan har fått sitt namn efter orten eftersom den blev en populär fästmansgåva i slutet av 1800-talet runt Korsnäs i Österbotten.
Oskars klockgjuteri deltar i Konstrundan 2016.
I Sundom i Vasa finns Oskars klockgjuteri. Under Konstrundan 2016 öppnar Ann-Christine och Anders Lindman gjuteriet för nyfikna besökare.
"Det bli aldrig ensamt på vandringen".
Det handlar om en sedvänja som går tillbaka till medeltiden och som igen har blivit populär. I tiderna var det en plikt för många unga hantverkare att ge sig ut på en så kallad gesällvandring för att förkovra sig i sitt yrke. Idag är det ett sätt att komma bort hemifrån och upptäcka världen.
Traditionellt handarbete och dockutställning utlovas.
På tisdag inleddes Postbackens sommarsäsong. Man kan pröva på traditionellt handarbete, dricka kaffe i kaffestugan och se på en dockutställning i sommar.
Skutan Alexandra trimmas
Träskutan m/aux Alexandra rustas upp för kommande säsong. En ny bom har tillverkats och små lappar är insatta här och där. Men säsongen ser bra ut.
Kurser och utbildningar planeras för centret i Lovisa.
Kurser och utbildningar finns i planerna för det nya traditionscentret i Lovisa. Frågan på mångas läppar är ändå när?
Peter Båsk trappar ner, men överger inte hembygdsmuseet.
I början av februari arbetar Peter Båsk sin sista dag som intendent på Stundars museum i Korsholm. Fastän han stryks från lönelistorna så kommer Peter ändå inte att lämna Stundars helt, utan fortsätta vara engagerad i verksamheten.