Hoppa till huvudinnehåll

hantverkstradition

 • Så här kokas 480 liter potatisgröt

  13.07.2017 Västnyland
  En favorit och ett måste på Hantverkardagen i Ingå är marthornas potatisgröt. Den går åt som smör i solsken, men vad är hemligheten bakom den omtyckta potatisgröten? Vi har tagit reda på svaret.
 • Vill du hjälpa oss förena Finland i ett stickmönster?

  09.02.2017 Hobby och hantverk
  Vill du hjälpa till och utveckla en helt ny Strömsöprodukt? Något som förenar hela Finland och samtidigt blir en hyllning till hundraåringen.
 • Korsnäströjan lever än

  10.11.2016 Mat och fritid
  Någon gång på 1800-talet kom en händig person från Korsnästrakten på att kombinera virkat och stickat i samma plagg och skapade den allra första Korsnäströjan. Tröjan har fått sitt namn efter orten eftersom den blev en populär fästmansgåva i slutet av 1800-talet runt Korsnäs i Österbotten.
 • Bronsklang från Sundom

  02.09.2016 Österbotten
  I Sundom i Vasa finns Oskars klockgjuteri. Under Konstrundan 2016 öppnar Ann-Christine och Anders Lindman gjuteriet för nyfikna besökare.
 • Tyska vandringsgesäller: Tre år och en dag på vägen

  23.07.2016 Utrikes
  Det handlar om en sedvänja som går tillbaka till medeltiden och som igen har blivit populär. I tiderna var det en plikt för många unga hantverkare att ge sig ut på en så kallad gesällvandring för att förkovra sig i sitt yrke. Idag är det ett sätt att komma bort hemifrån och upptäcka världen.
 • Postbacken har mycket att erbjuda i sommar

  28.06.2016 Östnyland
  På tisdag inleddes Postbackens sommarsäsong. Man kan pröva på traditionellt handarbete, dricka kaffe i kaffestugan och se på en dockutställning i sommar.
 • Skutan Alexandra bommar inte sommaren

  10.04.2016 Östnyland
  Träskutan m/aux Alexandra rustas upp för kommande säsong. En ny bom har tillverkats och små lappar är insatta här och där. Men säsongen ser bra ut.
 • Traditionscentrum Kuggom redo för nytt liv

  24.02.2016 Östnyland
  Kurser och utbildningar finns i planerna för det nya traditionscentret i Lovisa. Frågan på mångas läppar är ändå när?
 • "Mr Stundars" går i pension

  20.01.2016 Österbotten
  I början av februari arbetar Peter Båsk sin sista dag som intendent på Stundars museum i Korsholm. Fastän han stryks från lönelistorna så kommer Peter ändå inte att lämna Stundars helt, utan fortsätta vara engagerad i verksamheten.
 • En stolt tradition på utdöende

  28.12.2015 Yle Fem
  I Danmark hyllar man sin stolta hantverkarhistoria och sin design, men samtidigt blir hantverkarna allt färre. Vad händer med kreativiteten och med kunskaperna när allt färre utövar hantverken, när vi inte längre utbildar exempelvis skomakare och när designprodukterna produceras i låglöneländer?
 • Lanterna blev sjuuddig stjärna

  22.12.2015 Tro
  Den vackra sjuuddiga Nykarlebystjärnan är en starkt levande tradition som har långa rötter. Den görs som handarbete från början till slut; en av dem som tillverkar dem är Ann-Maj Smedman-Skog.
 • Julstämning på Klosterbacken i Åbo

  09.12.2015 Åboland
  Hantverksmuseet på Klosterbacken i Åbo satsar i år på att förevisa precis hela julen.
 • Traditionsläger tar oss tillbaka i tiden

  05.08.2015 Kultur och nöje
  På Brage Friluftsmuseum i Vasa pågår denna vecka ett Traditionsläger för barn, där barnen får prova på hur det var att leva förr i tiden, och vilka hantverk och traditioner som folk levde med för över hundra år sedan.
 • Skräddarens kunskap riskerar att gå förlorad

  23.02.2015 Östnyland
  Endast ett fåtal skräddare i vårt land bemästrar gammaldags skräddartraditioner. De sitter på kunskap som inte borde få falla i glömska. Den välkända skräddaren Mikael Sinisalo göra något åt saken. Webbvideon saknar tyvärr översättning.
 • Byggnadsvård är framtiden i Kuggom

  28.11.2014 Östnyland
  Gamla hantverk och traditioner skall bevaras i Lovisa med ett traditionscentrum och med utbildning inom byggnadsvård.
 • Fiskarin koulu - det goda exemplet för hela världen

  24.11.2014 Västnyland
  Den finska skolan i Fiskars, Fiskarin koulu, har fått mycket internationell uppmärksamhet under hösten. Bland annat har indisk television besökt skolan för att lära sig mer av den konstruktiva modell skolan har gått in för.
 • Traditionscentrum Kuggom i startgroparna

  18.11.2014 Östnyland
  Efter årsskiftet kan ett traditionscentrum byggas upp kring Kuggomskolan i Lovisa.
 • Citruspress

  06.05.2014 Hobby och hantverk
  Jim svarvar en citruspress av en 30 centimeter lång bit björk. Citruspressen har en enkel form och är därför lätt att svarva som ett nybörjarprojekt.
 • Svepasktillverkning - ett fyratusenårigt hantverk

  04.04.2014 Österbotten
  Bo-Åke Ljungars i Malax är en hejare på att tillverka svepaskar. Nu är han tack vare sina hantverkarkonster nominerad till det nationella Taito-priset.
 • Näver say näver

  28.01.2014 Kultur och nöje
  När den svenska konstnären Aia Jüdes hittade en näverkont på loppis insåg hon att hennes nästa projekt var att utnyttja näver som material i nya sammanhang, som att t.ex. tillverka lyxiga handväskor och skor i näver.

Sidor