Hoppa till huvudinnehåll

flyttning till landsbygden

 • Maria Paulinow vill flytta till Ingå: "Människorna är jättesköna och moikkar på varandra"

  27.05.2018 Västnyland

  Det är svårt att hitta stora tomter i Ingå.

  Wow, så roligt! Va? Ingå? Maria Paulinow letar tomt i Ingå där hon så gärna vill bo. Det här delar åsikterna bland vännerna.

 • Forskare vill få slut på prat om den döende landsbygden – vill prata om sexiga orter

  31.12.2017 Österbotten

  Kan man sexifiera landsbygdsorten?

  Otaliga är de företag som försökt skapa och dra nytta av bilden av landsbygden. Nu vill forskare ändra på det. Som bäst undersöker forskare på Vasa universitet om man kunde sexifiera landsbygdsorten.

 • De förälskade sig i finska skolan i Tenala

  19.02.2017 Samhälle

  Unga företagare satsar på läger och kursverksamhet.

  Borgåfödda Victoria Lindqvist och Helsingforsbon Jon Lindström skulle äta vegetariskt i Tenala. Men restaurangen i den gamla skolbyggnaden hade stängt. Fem år senare ordnar det relativt nyinflyttade paret kurser och läger i den 900 kvadratmeter stora, före detta skolbyggnaden.

 • Landsbygden behöver nytt folk och nya jobb

  04.02.2017 Samhälle

  När kommunens service sinar tar byns talkoanda över.

  Minskad kommunal service, allt färre arbetsplatser och avfolkning. Det här är något som många bybor på landsbygden känner igen. Hur mycket det än pratas om skyhöga bostadspriser och eventuella trängselavgifter väljer många unga att lämna sina hemorter för att flytta till huvudstadsregionen. Kvar i byarna blir en åldrande befolkning.

 • Utbyarna glöms bort när kommunerna siktar framåt

  02.05.2016 Västnyland

  Samarbete krävs för att utbyarna ska överleva.

  Hur är det att bo alldeles i utkanten av en ort i Svenskfinland och uppleva hur service efter service försvinner mitt framför näsan på en? Bland annat invånarna i Bromarv i Raseborg vet hur det är.

 • Peik Henrichson: Lost in Lovisa del 2

  07.03.2015 Östnyland

  Kan restriktioner vara en styrka i en småstad?

 • Mariannes man söp bort hem och familj

  02.03.2015 Samhälle

  När Marianne Tapper var ung drömde hon om en stor familj där

  När Marianne Tapper var ung drömde hon om en stor familj där alla har tid med varandra. Mannens alkoholism, den eviga flyttrumban och Mariannes egen impulsivitet har gjort att hon känt sig otillräcklig som mamma. Drömmen om ett hus med egen täppa uppfylldes ändå för några år sedan.

 • Ungdomarna lämnar Västnyland

  30.12.2014 Västnyland

  I Hangö, Raseborg, Ingå och Sjundeå har det under åren 2009 till 2013 flyttat ut fler människor än det har flyttat in. Utflyttningen är ändå inget de västnyländska kommunerna behöver bekymra sig över säger Kjell Andersson, professor i samhällskunskap.

 • Om hemlängtan och ett gammalt fähus

  22.09.2014 Samhälle

  Paret Hellgren har renoverat ett fähus till ett fint hotell.

  Konstnär Pia Rouskus och industridesigner Frank Hellgrens livsstil förändrades märkbart när de flyttade från Stockholm till Korpo. I dag driver de ett hotell i ett gammalt fähus och känner att de har rotat sig i den väståboländska myllan. Men ibland infinner sig hemlängtan tillbaka till Sverige.

 • Kimitoön satsar på tomtkampanj

  30.05.2014 Åboland

  Kimitoöns kommun satsar på att marknadsföra lediga tomter, affärsutrymmen och hallar. Kampanjen pågår i två veckor och riktas till Åbobor.