Hoppa till huvudinnehåll

ejder

 • Ejder.

  Nollår i Västnyland - inte en enda ejderunge överlever

  18.06.201741Västnyland
  Vad händer bland ejdrarna i Västnyland i år? En mystisk faktor X härjar som gör att inga ungar alls klarar sig till vuxen ålder. Forskarna talar om ett katastrofår och ett nollår för ejdern som har varit skärgårdens vanligaste fågel.
 • Ejder simmar i havet.

  Åländsk vårfågeljakt får klartecken

  12.04.20177Inrikes
  Det blir vårfågeljakt på Åland – trots att landskapet riskerar att dras inför EU-domstolen. Kvoten på 2000 gudingar, alltså ejderhanar, är hälften av vad den var ifjol och jakten är en vecka kortare jämfört med förra året.
 • Ett ejderpar som simmar.

  Nu är våren här - första ejdern anlände till Hangö

  02.03.20171Västnyland
  Årets första ejdrar har synts till i Finlands sydligaste stad Hangö. Ett ejderpar passerade Tulludden på onsdagen den första mars.
 • Ett ejderpar som simmar.

  Fler holkar åt ejdrarna, kom med på talko!

  01.02.20177Natur
  Ejdern har under 2000-talet minskat i antal i Kvarkens ytterskärgård. Ejderhus skall förhoppningsvis råda bot på situationen. Det finns många orsaker till att ejdern minskat i Kvarken. Försämrad födokvalitet, parasiter, virus, dålig ungproduktion samt predation av mårdhund, mink och havsörn.
 • Gudingflock på flykt.

  EU-kommissionen kräver slut på vårjakt av ejder

  08.12.201612Inrikes
  EU-kommissionen kräver att Finland slutar med vårjakten av guding på Åland. Kommissionen motiverar uppmaningen med att fågeldirektivets undantagsregler inte gäller längre.
 • Finlands sydspets på Uddskatan i Hangö

  Naturaområde i Hangö delar politikerna

  15.11.20163Västnyland
  Ett utvidgat Naturaområde till havs i Hangö skulle betyda mycket för Östersjön. Det säger förespråkarna för ett större Natura 2000-område i Hangö. Nej-sägarna i Hangö stadsstyrelse är ändå i majoritet. De befarar att det senare kommer restriktioner som ingen vet om i dag. Miljöministeriet säger att det inte tillkommer några begränsningar.
 • Havsörn.

  Havsörnarna är nu så många att de hotar ejdern

  16.06.20164Västnyland
  Den ikoniska havsörnen är ett stort hot mot ejdern. Örnarna har blivit många och de har speciellt i år tagit kål på ovanligt många ejdrar. Ett nytt fenomen är att grupper av havsörnar tillsammans äter upp ejderungarna. Det har Tvärminneforskaren Markus Öst märkt.
 • En ejder på en klippa på Bengtskär.

  Mikael Kilpi: Stoppa höstjakten på ejder

  01.06.201618Västnyland
  I dag (1.6) inleds ejderjakten som nu är mer begränsad än tidigare. Det här är ett steg åt rätt håll, men det räddar inte den häckande ejderstammen, säger fågelforskaren Mikael Kilpi. Han talar i stället för att stoppa höstjakten på åda.
 • Mårdhund.

  Mårdhunden har nya knep i ejderjakten

  17.05.20165Åboland
  Ute i skärgården blir ejdern allt oftare ett offer för mårdhunden. De senaste 16 åren har mårdhundsbeståndet i Finland fördubblats.
 • Ett ejderpar som simmar.

  Våren är här - första ejdern anlände till Hangö

  18.02.20164Västnyland
  Ett tidigt vårtecken observerades vid Hangö Fågelstation på Uddskatan i går (17.2). Ett ejderpar i full sommarskrud anlände onsdag morgon till Finlands sydligaste stad. Havsörnarna har också börjat bygga bo.
 • Ett ejderpar som simmar.

  Våren kommer och ejdertippningen i Hangö är igång

  23.12.2015Västnyland
  Man kan tro att en varm vinter är bra för sjöfåglarna, men så enkelt är det inte. Bland annat ejderns favoritmat får sämre kvalitet.
 • Ejdern är rödlistad men jagas som förut

  03.09.201528Västnyland
  Antalet ejdrar rasar just nu mycket snabbt. Men frågan diskuteras inte och jakten fortsätter. Fokus borde nu flytta från havsörnen till ejdern, anser forskaren Mikael Kilpi.
 • En åda ruvar

  Allt färre ejdrar i den yttre åboländska skärgården

  20.08.20157Åboland
  Sommarens kalla och regniga väder har lett till att många sjöfåglar haft ett dåligt år och att häckningen misslyckats. En av dem som är mest utsatt är ejdern.
 • En ruvande ejder i Ekenäs yttre skärgård.

  Ejdrarna har haft dåligt år

  17.07.201532Västnyland
  Vädret verkar ha påverkat ejderns häckning. Det har varit ett sällsynt dåligt år för sjöfåglar överlag.
 • Ett ejderpar som simmar.

  Sämre hav tär på vattenfåglarna

  10.04.201524Västnyland
  Många vattenfågelarter i Finland mår inte speciellt bra. Det beror bland annat på övergödda vattendrag och oljeutsläpp från fartyg.
 • En ejder på en klippa på Bengtskär.

  Den första ejdern kom till Hangö

  23.02.20154Västnyland
  Den hårda sydvästliga vinden på måndagen (23.2) förde med sig en vårhälsning i form av en ejderhane - guding - i praktdräkt. Det var den ansvariga observatören vid Hangö Fågelstation som såg fågeln på väg mot sydost klockan 9.25 på morgonen.
 • Ett ejderpar som simmar.

  Första flyttfåglarna är här!

  23.02.20158Åboland
  De första flyttfåglarna har återvänt till Sydvästra Finland. I ytterskärgården kan man redan se ejdrar, skogsduvor, berglärkor, råkor och grågäss.
 • flygande havsörn

  Närmare 1000 havsörnar rör sig i Skärgårdshavet

  01.08.2014Åboland
  Havsörnstammen i Skärgårdshavet har vuxit kraftigt och mår i dag bra. Samtidigt lider ejderstammen då örnen kalasar på ejderungar. Men enligt Jouko Högmander vid Forststyrelsen behöver man inte vara orolig för att sjöfåglarna tar stryk i takt med att örnstammen växer.
 • Forskare Markus Öst har häckande fiskmås i kikaren

  Måsen på taket och ejdrarna

  30.05.20142Västnyland
  Den mås som ruvar uppe på Yle Västnylands tak studeras av forskare Markus Öst. Han berättade också om säsongens märkning av ådor som nu är avslutad.