Hoppa till huvudinnehåll

oljeborrning

 • EU har enats om sanktioner mot Turkiet - reaktion mot Turkiets gasborrning i cypriotiskt vatten

  16.07.2019 Utrikes

  Turkiet har fortsatt med borrning trots EU:s varningar.

  EU:s utrikesministrar har kommit överens om att införa en rad sanktioner mot Turkiet. Det är ett svar på det som EU ser som Turkiets illegala borrning av gas i östra Medelhavet, i Cyperns ekonomiska zon.

 • Grälet om Turkiets oljeborrning utanför Cypern trissas upp – EU hotar med ekonomiska åtgärder

  11.07.2019 Utrikes

  Cypern: Turkiet har ingen rätt till cypriotiska tillgångar.

  EU tänker lägga förhandlingar på is och hotar med ekonomiska åtgärder efter att Turkiet vägrade avbryta oljeborrning utanför Cypern. Enligt EU-medlemmen Cypern har Turkiet ingen rätt till naturrikedomarna utanför ön.

 • Arktiska rådet sammanträder i Rovaniemi - Kinas växande intresse väntas bli föremål för diskussion

  06.05.2019 Inrikes

  Det egentliga ministermötet hålls på tisdagen.

  Utrikesministrarna för Arktiska rådets åtta medlemsländer sammanträder i Rovaniemi. På agendan finns en rad ämnen som har orsakat spänning, bland annat klimatet, naturresurser och Kinas växande intressen i det arktiska området.

 • Norska staten vann över miljöorganisationer - Barents hav öppnar för oljeborrning

  04.01.2018 Utrikes

  Nya oljefält i Arktis strider inte mot grundlagen.

  I Norge har två miljöorganisationer förlorat mot staten i en uppmärksammad rättegång om oljeborrning i Barents hav. Organisationerna anser att borrning i tidigare stängda havsområden strider mot grundlagen, men tingsrätten i Oslo håller inte med.

 • Unik miljörättegång inleds i Norge - miljöorganisationer vill stoppa oljeutvinning i Arktis

  14.11.2017 Utrikes

  Miljöparagrafen i grundlagen prövas för första gången.

  Miljöorganisationer hävdar att den norska statens oljeborrningslicenser i tidigare stängda havsområden i Barents hav är ett brott mot den norska grundlagen.

 • Kampen om det svarta guldet i Arktis

  29.04.2017 Utrikes

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. Regeringens oro för sinande oljersurser kör över riskerna för det känsliga ekosystemet, medan oljebolagen applåderar. Samtidigt som Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Norska staten dras inför rätta för oljeborrningar

  18.10.2016 Utrikes

  Borrningar strider mot klimatmål, anser miljöorganisationer.

  Nya provborrningar i Barents hav är i strid med Norges grundlag och med klimatavtalet i Paris, anser miljöorganisationerna Greenpeace och Natur og Ungdom.

 • En död och två skadade på oljeplattform efter storm på Nordsjön

  31.12.2015 Utrikes

  Skadad kinesisk plattform bogseras mot den norska kusten.

  En person har omkommit och två skadades då en jättevåg svepte över en oljeborrningsplattform i Nordsjön igår kväll. En obemannad jättepråm driver sedan onsdag kväll norrut mot oljefältet Valhall.

 • USA sätter stopp för oljeborrning vid Alaska

  17.10.2015 Utrikes

  Det anses inte vara värt mödan.

  USA kommer inte att bevilja nya lov för oljeborrning utanför Alaskas kust. Inte heller förlängs nuvarande tillstånd. Oljejätten Shell meddelade nyligen att man upphör med provborrningarna där under överskådlig framtid.

 • Shell slutar provborra utanför Alaskas kust

  28.09.2015 Utrikes

  Det fanns för lite olja i bolagets källa i området.

  Oljejätten Shell meddelar att bolaget upphör med provborrningarna utanför Alaskas nordvästkust under överskådlig framtid.

 • Djuren i strupen

  19.09.2015 Kultur och nöje

  De arktiska vidderna får liv i Tanya Tagaqs strupsång.

  Inuiternas strupsång får nytt liv i Tanya Tagaqs musik. Hennes arktiska punk värnar om naturen.

 • Klimatförändringen i fokus under toppmötet i Alaska

  31.08.2015 Utrikes

  USA betonar miljöfrågor som ordförande för Arktiska rådet.

  Miljöfrågorna är i fokus då USA står som värd för Arktiska rådets toppmöte i Anchorage i dag. President Barack Obamas besök till Alaska kommer att fungera som avstamp för hans miljöpolitiska ambitioner för återstoden av året.

 • Ryssland måste ersätta Greenpeace

  24.08.2015 Utrikes

  Det ryska agerandet mot Arctic Sunrise fördöms.

  Ryssland måste kompensera Holland för agerandet mot Greenpeaces fartyg Arctic Sunrise i samband med en protest som Greenpeace riktade mot oljeborrning i de arktiska områdena 2013.

 • Finländsk Greenpeace-aktivist greps i Seattle

  16.06.2015 Inrikes

  Försökte stoppa ett oljeborrningsfartyg på väg till Alaska.

  Den finländska Greenpeace-aktivisten Olli Vuokko greps i Seattle på måndagskvällen finsk tid, efter att han försökte stoppa oljeborrningsfartyget Polar Pioneer.

 • Kanotdemonstration mot Shell

  17.05.2015 Utrikes

  Protest mot att Shell planerar oljeborrning i Arktis

  Hundratals människor demonstrerade i Seattle i USA på söndagen mot oljebolaget Shells planer på oljeborrning i Arktis. Demonstranterna tog till kanoter och båtar i Seattles hamn, dit en av Shells oljeriggar har anlänt.

 • Oljepriset – vinnare och förlorare

  17.01.2015 Inrikes

  Billigare bränsle för bilisterna och lägre uppvärmningskostnader för husägare med oljeeldning känns i plånboken relativt snabbt då råoljepriset har sjunkit med mer än hälften på ett halvt år. Men det lägre oljepriset har långtgående konsekvenser också för världsekonomin och maktbalansen i världen.

 • Amerikansk oljeboom syns på många håll

  11.12.2014 Utrikes

  Den oljeboom som USA upplevt de senaste åren har starkt bidragit till att den amerikanska ekonomin vuxit kraftigt. I North Dakota dyker nya oljeborrningstorn upp som svampar i regnet. De flesta ortsbor är tillfreds med utvecklingen, men inte alla.

 • Oljepriset hotar Opec-länders finanser

  26.11.2014 Utrikes

  Råoljepriset ligger på sin lägsta nivå på fyra år. Då de oljeexporterande ländernas organisation Opec möts ska länderna försöka enas om åtgärder för att höja priset. Det låga priset kostar länderna hundratals miljoner dollar per dag.

 • Vid tundrans och tajgans eldar

  14.10.2014 Kultur och nöje

  Sibirien är temat för två aktuella utställningar i huvudstadsregionen: på Nationalmuseet kan man se fotografier från Kai Donners forskningsresor, och på Helinä Rautavaaramuseet i Esbo ställer man ut föremål som Marianna Flinckenberg-Gluschkoff och hennes familj samlat på sig under ett flertal resor i nordvästra Sibirien.

 • Lego drar sig ur samarbete med Shell

  09.10.2014 Utrikes

  Den danska leksakstillverkare Lego meddelar att inga avtal med Shell kommer att förnyas. Beslutet fattades efter att en omfattande kampanj uppmärksammat Lego på Shells oljeborrning i Arktis.

Sidor