Hoppa till huvudinnehåll

frigivna fångar

 • USA:s utrikesminister besöker Nordkorea – tre fångar förväntas bli frigivna

  09.05.2018 Utrikes

  Besöket är Pompeos andra inom sex veckor.

  USA:s utrikesminister Mike Pompeo anlände till Nordkorea under onsdagen. Anledningen till besöket är att Pompeo ska förbereda mötet mellan ländernas ledare som enligt planerna ska äga rum senare i vår.

 • Risk för nya brott om frigivna blir utan hjälp

  12.01.2017 Inrikes

  Stor variation i hur mycket hjälp som erbjuds i kommunerna.

  Det finns stora variationer i det stöd olika kommuner erbjuder för att hjälpa frigivna fångar att klara av återgången till ett liv i frihet. Många som hamnat i fängelse har redan tidigare erfarenheter av att inte få tillräckligt med stöd, och det kan ha varit en orsak till att de börjat begå brott, säger Yaira Obstbaum-Federley som är doktorand vid Helsingfors universitets institut för kriminologi och rättspolitik.

 • Över 100 frigivna Guantánamofångar strider igen

  15.09.2016 Utrikes

  Nio av dem som frigivits av Obama är aktiva terrorister.

  Åtminstone nio av de Guantánamofångar som frigivits av president Barack Obama är numera aktiva terrorister. Över hundra av dem som frigavs under företrädaren Bush blev stridande jihadister.

 • Ukrainska helikopterpiloten är hemma igen

  25.05.2016 Utrikes

  Fångutväxling mellan Ukraina och Ryssland ett faktum.

  Det har skett en viktig fångutväxling mellan Ukraina och Ryssland. Den ukrainska helikopterpiloten och nationalhjälten Nadija Savtjenko har återvänt hem.

 • Fångutbyte mellan Iran och USA

  16.01.2016 Utrikes

  Journalisten Jason Rezaian är en av de frigivna.

  Iran och USA har utbytt fångar, meddelade ländernas myndigheter på lördagen. Iran frigav fyra iransk-amerikanska fångar och USA släppte sju iranier. Washington Post-journalisten Jason Rezaian är en av de frigivna.

 • MTV: Auer villkorligt frigiven

  12.06.2015 Åboland

  Anneli Auer fick lämna ifrån sig sin elektroniska fotboja.

  Anneli Auer dömdes 2012 till 7,5 års fängelse för sexual- och våldsbrott. Som förstagångsförbrytare har hon nu suttit av halva sitt straff.

 • Kuba friger 53 politiska fångar som utlovat

  12.01.2015 Utrikes

  Kuba har frigett samtliga 53 politiska fångar som utlovades i avtalet om normaliserade relationer med USA, säger en anonym amerikansk talesman. Enligt talesmannen ska en lista över de frigivna sannolikt publiceras inom kort.

 • Obama avfärdar Bergdahl-kritik

  04.06.2014 Utrikes

  President Barack Obama tillbakavisar den kritik som riktats mot den fångutväxling som ledde till att den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl frigavs i lördags.

 • Frigivningen väcker hopp om fredssamtal

  01.06.2014 Utrikes

  Frigivningen av den siste amerikanske krigsfången i Afghanistan väcker hopp om bredare fredssamtal mellan talibanerna och den afghanska regeringen. Efter nästan fem års fångenskap släpptes den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl av talibanerna på lördagen.

 • Amerikansk soldat frigavs från Afghanistan

  31.05.2014 Utrikes

  Bowe Bergdahl, amerikansk soldat som varit tillfångatagen i Afghanistan i fem år har nu släppts i utbyte mot fem afghanska fångar i USA.

 • Frigivna journalister hemma i Sverige igen

  09.01.2014 Utrikes

  De två svenska journalisterna som frigavs efter över 40 dagars fångenskap i Syrien har återvänt till Sverige. Efter att ha träffat sina anhöriga gav de märkbart medtagna journalisterna en presskonferens.

 • Fogeli kuvar sin rädsla med sprit

  08.01.2014 Arkivet

  En alkoholist hittar alltid ett svepskäl att börja dricka.

  En alkoholist hittar alltid ett svepskäl att börja dricka, berättar Kaj "Fogeli" Fogelholm. Kaj Fogelholm är rädd, mest rädd är han för sig själv. Därför får han aldrig något till stånd, han lämnar allt på hälft.

 • Burma frigav politiska fångar

  31.12.2013 Utrikes

  Burma fortsätter att benåda politiska fångar. I dag släpptes fem personer och ännu fler väntas bli frigivna under de kommande veckorna. I juli i år lovade president Thein Sein att alla politiska fångar ska friges fram till slutet av året.

 • Båda Pussy Riot-medlemmarna frigavs

  23.12.2013 Utrikes

  - Det handlade inte om amnesti, det var ett hån, sade Pussy Riot-medlemmen Maria Aljochina strax efter att hon hade släppts ur fängelset. Hon säger att hon helst hade vägrat att bli benådad av president Vladimir Putin. Också hennes kamrat Nadezjda Tolokonnikova har frigetts.

 • Nordkorea släppte amerikansk veteran fri

  07.12.2013 Utrikes

  Nordkorea har släppt fri en 85-årig amerikansk man som har hållits fängslad i över en månad. Han släpptes dels av humanitära skäl och dels för att han uppriktigt har ångrat sina brott.

 • Beslut om mass-amnesti i Tjeckien väcker protester

  04.01.2013 Utrikes

  Tjeckier protesterar ett färskt beslut av landets avgående president om att frisläppa över 7000 fångar. Förespråkare ser att "mass-amnestin" underlättar situationen i landets överfulla fängelser, men kritiker befarar att beslutet försvagar medborgarnas rätsskydd.

 • Medvedev vill frige Pussy Riot

  02.11.2012 Utrikes

  Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev vill frige de två fängslade medlemmarna i punkgruppen Pussy Riot. Enligt Medvedev har de redan bestraffats tillräckligt.

 • Etiopiensvenskarna lättade

  14.09.2012 Utrikes

  De svenska Etiopienjournalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har hållit presskonferens i Stockholm och berättat om sina upplevelser i Etiopien. De sade att de sovit väldigt dåligt efter frigivningen, men att de var lättade och tacksamma. Den starkaste känslan är att ha fått yttrandefriheten tillbaka, sade Schibbye.

 • Nelson Mandela friges

  11.02.2010 Arkivet

  Den 11 februari 1990 frigavs Nelson Mandela efter nästan 30 år i fängelset. Mandelas livslånga kamp mot apartheid bar frukt.