Hoppa till huvudinnehåll

läkare-patientrelationer

 • Patienternas egna diagnoser stjäl mottagningstid och skrämmer upp dem: "Jag säger strängt nej till googling då någon just insjuknat allvarligt"

  16.05.2019 Inrikes

  "Det kan gå en och en halv mottagningstid till diskussion".

  Många konsulterar Doktor Google innan de går till läkarmottagningen. Läkare upplever det vanligtvis som positivt att patienten är intresserad - men det kan uppstå problem om ena parten låser sig vid sin ståndpunkt.

 • Mamma försökte boka tandläkartid åt sitt barn - men de nya reglerna satte stopp

  31.10.2017 Inrikes

  Många föräldrar är omedvetna om sina barns mediciner.

  Föräldrar kan ha svårt att få veta vilka mediciner som skrivits ut åt deras barn eller hur de ska gå till väga för att boka en läkartid för barnet. På grund av nya riktlinjer kan föräldrar vara helt omedvetna om sina barns sjukdomar och medicinering.

 • Rätten över den egna kroppen

  16.04.2017 Hälsa

  "Ett vårdtestamente kan underlätta cancerbehandlingar".

  Om du drabbas av en livshotande sjukdom är det många runt dig som också påverkas. Den närmaste familjen försöker stöda efter bästa förmåga, men ett vårdtestamente kan göra diskussionen om behandlingar lättare för alla parter.

 • Nya direktiv kring läkarens roll gällande körkort

  14.02.2016 Samhälle

  Psykiatrer åläggs förbjuda

  En tipsare som jobbar inom psykiatrin har den senaste veckan fått post av Trafiksäkerhetsverket Trafi, där det framgår en rad nya direktiv kring läkarens roll när det handlar om att bevilja körkort.

 • Dåliga patientdatasystem försvårar läkarnas vardag

  02.02.2016 Åboland

  Vårdreformen kan betyda förändringar för miljoner euro.

  Läkarnas vardag försvåras av dåliga patientdatasystem som inte fungerar eller som inte samarbetar. Det visar en undersökning som Läkarförbundet och Institutet för hälsa och välfärd har gjort.

 • "Det är min hälsa det handlar om"

  31.01.2016 Samhälle

  Sköldkörtelmedicinen som rekommenderas hjälper inte alla

  Sköldkörtelsjukdomar drabbar allt fler. Det är i större utsträckning kvinnor som blir sjuka. Medicinen som rekommenderas allmänt hjälper de flesta, men inte alla.

 • Kvinnor, psykiatri och medicin

  28.08.2015 Kultur och nöje

  Medicinens syn på kvinnan har ofta förknippats med makt

  Fotoutställning i Åbo ställer frågor om den medicinska blicken på kvinnor och har utgångspunkt i begreppet "magnetisk sömn" där ett medvetande bortom medvetandet framträder.

 • Anne Söderlund: Är det sådan här vård vi vill ha?

  25.11.2014 Inrikes

  Ett plötsligt och oförklarligt svimningsanfall och ett fall mot bordskanten med ett ymnigt, blödande sår i pannan som följd. Så började ett förvirrat dygn för den annars mycket aktiva och alerta 95-åringen. Pratet om den stora vårdreformen ter sig märkligt mot bakgrunden av verkligheten inom vården idag...