Hoppa till huvudinnehåll

hälso- och sjukvårdskostnader

 • Internationell undersökning visar att Finlands vårdsystem är bäst i världen: "Hög kvalitet, effektivitet och rättvisa"

  27.06.2018 Inrikes

  Vården här är också billigast i förhållande till kvaliteten.

  Finlands offentligt finansierade sjukvårdssystem är ett av de bästa i världen, både då det kommer till kvaliteten och resultaten inom vården, visar en stor internationell undersökning. Vården här är också billigast i förhållande till kvaliteten.

 • Spara eller slösa på Vasa centralsjukhus

  25.08.2016 Samhälle

  Sparkrav på Vasa centralsjukhus ska också gälla tjänstemän.

  Vården är för dyr och Vasa sjukvårdsdistrikt måste dra åt svångremmen rejält. Samtidigt som det sparas på vården åker ledande tjänstemän på internationella konferenser. Är det här rätt och riktigt? Det frågar en person som kontaktat Spotlights tipsredaktion.

 • Bra resultat för Mellersta Österbottens sjukvårdsområde

  22.02.2016 Österbotten

  Vårddygn för patienter från Jakobstadstrakten ökade.

  Mellersta Österbottens sjukvårdsområde gjorde ett mycket bra resultat 2015. Sjukvårdsområdet kunde återbära ungefär 8 miljoner euro till medlemskommunerna.

 • von Smitten: Raseborgs sjukhus måste genomgå ett stålbad

  19.02.2016 Västnyland

  Psyke-centret ska ändå byggas, anser Karl von Smitten.

  Sjukhuset behövs i framtiden, men det kostar för mycket nu. Psyke-centret kommer ändå att byggas. Ordföranden för grundtrygghetsnämnden i Raseborg, är tydlig i sitt budskap.

 • Sjukhusdirektör: Raseborgs sparkrav kan betyda slutet för sjukhuset

  17.02.2016 Västnyland

  Bygget av Psyke i vågskålen.

  Staden ska minska på sina kostnader för den specialiserade sjukhusvården med 3 miljoner de kommande åren, säger Raseborgs stadsdirektör Tom Simola. Sjukhusdirektör Gabriela Erroll befarar en mörk framtid för Raseborgs sjukhus.

 • Ekonomin i skick på VNS

  24.05.2015 Västnyland

  Överskott i kassan för Västra Nylands sjukhus.

  Västra Nylands sjukhus i Ekenäs går just nu oväntat bra vad ekonomin beträffar. Nästa års budget ska också göras på en mer realistisk grund.

 • Papperslösa får sköta sig själva

  13.03.2015 Titta och lyssna

  Genom ett taktiskt knep lyckades riksdagsledamoten Kari Rajamäki, f.d. inrikesminister, ensam sätta stopp för regeringens lagförslag om vård för papperslösa. Eftersnack vill veta vad du tycker om frågan! Se Eftersnack direkt kl 15.03.

 • Vårdreformen ökar skattetrycket i Västnyland

  28.02.2015 Västnyland

  Trots att Hangö och Raseborg fortfarande hör till dem som ekonomiskt vinner på vårdreformen betyder ändå alla statens reformer tillsammans att kommunerna måste höja sina skatter för att ha lika mycket pengar som förr att röra sig med. Också i Ingå, Lojo och Sjundeå måste skatterna höjas.

 • Västnyländska kommuner får sjukhuspengar tillbaka

  31.01.2015 Västnyland

  Eftersom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) hade ett stort överskott på 35,8 miljoner euro i fjol, får de västnyländska kommunerna närmare 3, 7 miljoner euro tillbaka.

 • Braskén: Stärk sjukhusområdet inför vårdreformen

  09.12.2014 Västnyland

  Lagen om vårdreformen är tänkt att träda i kraft redan i början av år 2015 men hur man inom vården ska förbereda sig de närmaste åren har ingen fått veta än. Vid Västra Nylands sjukhus ser överläkare Peter Braskén att sjukhusområdet i Ekenäs borde stärkas inför reformen.

 • "Vårdsiffror ska tvinga ihop kommuner"

  05.12.2014 Österbotten

  En av de kommuner som drabbas hårdast vid vårdreformen år 2017 är Korsnäs. Kommundirektör Anita Ismark tror att staten använder vårdsiffrorna för att få fram kommunfusioner.

 • Hangö och Raseborg vinner på vårdreformen

  04.12.2014 Västnyland

  Alla andra västnyländska kommuner vinner på social- och hälsovårdsreformen utom Ingå. Mest vinner Hangö där vårdkostnaderna ska vara 400 euro mindre per invånare år 2020. Det här klarnade idag då social- och häslovårdsminsteriets uträkningar offentliggjordes.

 • Torsdag blir spännande dag för vården

  03.12.2014 Västnyland

  På torsdag (4.12) får vi veta hur mycket vårdpengar varje kommun ska ha efter att den stora reformen av social- och hälsovården träder i kraft år 2017. Västnyland kommer att ingå i ett stort omsorgsdistrikt tillsammans med tiotals andra kommuner.

 • Bredare vårdutbud genom hälsofusion

  18.11.2014 Inrikes

  Starkt sjukvårdsföretag bildas då Mehiläinen köper upp Mediverkko. 9 000 anställda ska ge bredare vårdutbud och ökade vinster för riskapitalföretag.

 • Slaget om skärgården i Slaget efter 12

  13.11.2014 Åboland

  Nedskärningar och inbesparingar är vardag i de flesta kommunerna i dag och det gäller i högsta grad också skärgårdsstaden Pargas. I debatten Slaget efter 12 deltog Nagubon och föräldern Staffan Åberg, Pargas stadsdirektör Folke Öhman och riksdagsledamot Mikaela Nylander, från Svenska Folkpartiet.

 • Ambulansen ger dyrare sjukvårdsräkning i Västnyland

  30.10.2014 Västnyland

  Trots att Västra Nylands sjukvårdsområde (VNS) effektiverar sin verksamhet stiger ändå kostnaderna för sjukvården i nästa år. Orsaken är att ambulanstransporterna blir betydligt dyrare på grund av ny lagstiftning.

 • Läkare fortsätter i Pojo

  17.10.2014 Västnyland

  Läkarmottagningen i Pojo fortsätter som tidigare. Det beslöt grundtrygghetsnämnden i går i en jämn omröstning. Känslorna svallar ändå när Pojoborna tycker till om planerna på att dra in läkarmottagningen vid hälsostationen i byn. Frågorna är många och vid hälsostationen vet inte personalen vad de ska ge för svar.

 • Kuntalehti: Hangö och Raseborg vinner på stora vårdreformen

  02.10.2014 Västnyland

  Den stora social- och hälsovårdsreformen skulle enligt expertkalkyler gynna Hangö och Raseborg medan Lojo skulle vara en förlorare i Västnyland. Det visar uppgifter i tidningen Kuntalehti.

 • Sjukhusen i Ekenäs klarar budgeten

  02.06.2014 Västnyland

  Om det ekonomiska läget inte förändras under resten av året kommer Västra Nylands sjukvårdsområde (VNS) med sjukhus i Ekenäs att klara av sin budget med glans. Efter fyra månader visar VNS i år ett överskott på 1,5 miljoner euro mot ett underskott på 0,9 miljoner euro ifjol.