Hoppa till huvudinnehåll

krigsfångar

 • Folkrättsprofessor Ove Bring: Genèvekonventionerna är lika relevanta i dagens krig som efter andra världskriget

  12.08.2019 Utrikes

  Genèvekonventionerna fyller 70 år.

  Det har gått 70 år sedan den fjärde Genèvekonventionen slöts. Idag finns nya utmaningar som gör att konventionen inte alltid följs i praktiken under krig. De humanitära reglerna är ändå lika relevanta idag som efter andra världskriget.

 • Ruiner från en krigstida fångförläggning hittades i Kittilä – snart hittar du platsen på karta över natursevärdheter

  30.09.2018 Inrikes

  Det var ett publiktips som ledde till att ruinerna hittades.

  Tack vare tips från allmänheten har en krigstida fångförläggning återfunnits. Forststyrelsen har kartlagt och uppdaterat information om olika mål i naturen i Lappland.

 • Nu kan amerikanerna få hem sina stupade - 65 år efter Koreakriget

  14.06.2018 Utrikes

  Avtal om stupades kvarlevor mellan Trump och Kim Jong-Un.

  Målet för USA är inte bara total nedrustning av kärnvapen i Nordkorea. 65 år efter kriget kan man få fred - och de stupades kvarlevor hemtransporterade. Det blir också resultatet av mötet i tisdags mellan presidnet Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

 • Brev från första världskriget

  13.05.2016 Vetamix

  Barns personliga berättelser om hur kriget påverkade dem.

  Den här serien bygger på åtta barns livsöden, hur första världskriget påverkade dem och deras familjer. Drama blandas med unikt arkivmaterial som förklarar hur ett världskrig kunde bryta ut i Europa för hundra år sedan.

 • Lars Huldén diktar och forskar med iver och lättja

  05.02.2016 Arkivet

  En trolös kristen som anser att matematik är poesi.

  Lars Huldén är en mångsysslare som forskat i språk och Runeberg. Men han har också gett ut en mängd egna lyriksamlingar. Han säger att man måste kunna vara lat för att få något gjort. Men man bör också börja dagen tidigt.

 • Kätilö – kristallklara Krista

  04.09.2015 Kultur och nöje

  Kärlek med kriget som bakgrund? Kan det ge något nytt?

  Vad kan man tillföra en genre som är lika uttjatad som Bjällerklang på julaftonen? Har vi inte redan sett alla varianter av krigsskildringar? Eller är det faktiskt så att historien om en barnmorska kan blåsa nytt liv i det hela?

 • Krigsfången Ivan gillade farmors cykel

  15.07.2015 Västnyland

  Ryska krigsfångar bodde i stugan som numera är café.

  I juli är det möjligt att ta en kopp kaffe i en drängstuga med intressant historia i Ingå. I samma stuga på Krämars gård huserade två ryska krigsfångar under fortsättningskriget.

 • Frigiven krigsfånge åtalas i USA

  25.03.2015 Utrikes

  Bowe Bergdahl misstänks ha deserterat

  Den siste amerikanske krigsfången från Afghanistan åtalas för att ha deserterat från sin enhet. Bowe Bergdahl frigavs av talibanerna för omkring 10 månader sedan,

 • En pappa i krig

  08.02.2015 Utrikes
 • Fångutväxling kan komma igång i Ukraina

  11.09.2014 Utrikes

  Läget i östra Ukraina är lugnare än på länge. Utväxlingen av krigsfångar ska möjligen komma igång på torsdagen, rapporterar Svenska Yles utsända Kerstin Kronvall från Ukraina.

 • "Misstag att frige talibanerna"

  05.06.2014 Utrikes

  Frigivningen av de talibanska ledarna från Guantánamo-lägret väcker allt mer ont blod i USA. Inom kongressen befarar man att frigivningen stärker talibanernas grepp om Afghanistan när USA lämnar landet.

 • Obama avfärdar Bergdahl-kritik

  04.06.2014 Utrikes

  President Barack Obama tillbakavisar den kritik som riktats mot den fångutväxling som ledde till att den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl frigavs i lördags.

 • Frigivningen väcker hopp om fredssamtal

  01.06.2014 Utrikes

  Frigivningen av den siste amerikanske krigsfången i Afghanistan väcker hopp om bredare fredssamtal mellan talibanerna och den afghanska regeringen. Efter nästan fem års fångenskap släpptes den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl av talibanerna på lördagen.

 • I Finland på flykt undan judeförföljelserna

  14.10.2013 Arkivet

  Judar som kom till Finland

  Under 1930- och 1940-talet flydde många judar undan förföljelserna. En del kom till Finland, men vissa av dem utvisades till en säker död.

 • Ryska krigsfångar i Östnyland

  27.08.2009 Arkivet

  Östnyland kom många ryska fångar, som hjälpte till på gårdar

  Under krigsåren tog Finland ryska krigsfångar. En del av fångarna placerades ut på arbete på bondgårdar, bl.a. i Lappträsk.

 • Fånglägren 1918

  08.09.2006 Arkivet

  Över 20 000 fångar från den röda sidan dog 1918

  De så kallade fånglägrena som upprättades efter inbördeskriget hör till en mörk tid i Finlands historia. Över 20 000 fångar från den röda sidan arkebuserades eller dog av svält eller sjukdomar i lägren.