Hoppa till huvudinnehåll

språkhistoria

 • Fiske på dialekt

  12.06.2015 Kultur och nöje

  Fisketerminologi på dialekt.

  Fiske har varit och är av stor betydelse på många håll i Svenskfinland. Därför finns det också en hel del dialektord om fiske. Kolla vår lista!

 • Många namn på möbler i Dialektväktarna

  26.11.2014 Österbotten

  Veckans Dialektväkteri höll sig inomhus. Lyssnarna delade med sig av dialektala ord och minnen som rörde möbler och inredning.

 • Finska språket under 50 år

  12.11.2014 Nyhetsskolan

  Finska språket har förändrats mycket under 50 år. Förändringarna kommer från att livet och miljön där vi lever har förändrats mycket. Teknologin har ändrat hela världen och påverkar också språket. Sådana fel som var absolut förbjudna i skriftspråket i skolan på 50-talet kan nuförtiden godkännas. Till exempel verbet ”ruveta” fick inte skrivas i skriftspråket på 50-talet.

 • "Karisborna har rätt dialekt"

  01.07.2014 Västnyland

  Varför uttalar en del västnylänningar ordet tala så att båda vokalerna är korta? Vår dialektexpert nummer två i serien av västnyländska dialekter, Lars Malmberg från Ingå, säger att Karisborna har rätt historiskt sett då de använder korta vokaler.

 • På svenska i svajigt Ukraina

  19.06.2014 Titta och lyssna

  Långt nere i Ukraina vid floden Dnjepr ligger Gammalsvenskby. Programmet visar hur byborna bevarat sina seder och talar en ålderdomlig svenska med drag av finlandssvenska.

 • Nytt utspel om svenskan: Mera mod och ny strategi

  02.06.2014 Kultur och nöje

  Finlandssvenskarna måste bli modigare med att tala svenska. Dessutom behöver vi en ny språkstrategi, föreslår språkvetaren Reetta Toivanen vid Helsingfors universitet.

 • Castréns Sibirien på Arppeanum

  06.12.2013 Kultur och nöje

  Den 2 december 1813 föddes Matthias Alexander Castrén, och på utställningen "Till Sibirien!" kan man bekanta sig med Castréns liv och forskning som bl.a. förde honom på omfattande forskningsresor till Sibirien.

 • Jakten på den perfekta svenskan

  10.04.2010 Kultur och nöje

  I veckans språksalong i Kulturtimmen diskuterade vi med anledning av det finska språkets dag svenskan i Finland. Men istället för att dra den gamla radiramsan om hur dålig svenska vi talar idag och hur illa det är att vi påverkas av finskan ville jag vända på steken lite grand. Finns det positiva aspekter med att leva så nära det finska språket?

 • Ior Bock och Lemminkäinens tempel

  18.12.2008 Arkivet

  Lemminkäinens bolag grävde efter en skatt i Sibbo.

  Ior Bock menade att finskan och svenskan är världens urspråk och att Lemminkäinens tempel ligger i Sibbo. Ior Bocks fascinerande berättelser fick Lemminkäinens bolag att börja gräva efter Kalevala-guld i Sibbo och Rundradions bil att köra i diket.

 • Holger Spår träffar Seppo Heikinheimo

  09.02.2007 Arkivet

  Holger är nervös när han skall träffa Seppo Heikinheimo.

  Till Holger Spårs besvärligaste uppdrag hör utan tvivel intervjun med Seppo Heikinheimo på Ekbergs café.