Hoppa till huvudinnehåll

reseberättelser

 • Bokrecension: Vägen heter Ryssland

  13.04.2017 Kultur och nöje

  I en ny bok reser Anders Mård längs riksväg M10 i Ryssland.

  Riksväg M10 mellan S:t Petersburg och Moskva är 697 km lång. Vägen heter officiellt ”Ryssland” och den har en särskild symbolisk betydelse i den ryska kulturhistorien. Anders Mård har skrivit en personligt hållen reportagebok om M10 som en spegel av samhällsutvecklingen (eller stagnationen om man så vill) i Ryssland under de senaste seklerna.

 • Norrmän på galen resa genom Finland

  26.12.2016 Yle Fem

  Team Bachstad upplever Finland med mopedbil.

  Den norska duon Team Bachstad, det vill säga Øystein Bache och Rune Gokstad, är kända för sina resor i konstiga färdmedel. I serien I mopedbil genom Finland bekantar de sig med ett grannland de har dålig koll på.

 • Malena Björndahl: Så skapade jag Svenskfinlands populäraste blogg

  28.06.2016 Vega

  Från skolmobbad till Svenskfinlands bloggdrottning.

  Från hackkyckling på skolgården till coctailpartys med Uma Thurman i New York går bloggdrottningen Malena Björndahls väg genom livet. Om det här berättar hon öppet i Radio Vegas sommarprat.

 • Eva Frantz: Att resa utan smarttelefon - retrokul eller katastrof?

  14.04.2016 Strömsö

  Att glömma telefonen hemma är nutidsresenärens mardröm.

  Kamera, väckarklocka, karta, guidebok, resedokument. Allt detta har dagens resenär behändigt med sig i sin smarttelefon. Men vad göra när man glömt telefonen hemma?

 • "Borgå är finare än Stockholm"

  04.09.2015 Östnyland

  Borgå besöks som bäst av tio bloggande barnfamiljer.

  #TravelHousePorvoo har fått en fortsättning. Under veckoslutet rör sig ett trettiotal människor från olika håll i Europa i regionen för att bekanta sig med Borgå och Östnyland.

 • Bachstad tar sig an Sydamerika

  28.08.2015 Yle Fem

  En resa med branta backar och snårig byråkrati.

  Den lite tokiga norska duon Team Bachstad ger sig igen ut på äventyr. Den här gången skall de med en använd bil som de köper i Peru kryssa genom hela den Sydamerikanska kontinenten, en resa på 6000 kilometer.

 • Resetips: Kina och Sydostasien

  06.08.2015 X3M

  Resetips: Kina och Sydostasien

  Magdalena Lindroos har alltid velat göra en längre resa. En dag bestämde hon sig för att det var dags, och några månader senare begav hon sig på ett sex månader långt äventyr.

 • Patrik Stenback flyttade i kärlekens tecken

  26.07.2015 X3M

  Patrik Stenback flyttade i kärlekens tecken

  Varje veckoslut lär sig Hannes och Märta i Sommarkommittén ett nytt språk. När turen kom till spanska så fungerade Patrik Stenback som domare. Det visade sig att Patriks Spanienäventyr var av det intressantare slaget.

 • Resetips: Road trip i Nordamerika

  22.07.2015 X3M

  Marco Luponero och hans teatergrupp sökte insipartion i USA.

  Marco Luponero planerade en pjäs om sheriffer och präster med sin teatergrupp. För att söka inspiration åkte de iväg till USA. Den spontana resan filmades och tv-serien fick namnet Från Ankdamm till Ökensand.

 • Resa i verkligheten

  18.06.2015 Yle Fem

  Norska Nils och Ronny reser, underhåller och provocerar

  Norska Nils och Ronny ger sig ut på sin mest ambitiösa resa någonsin genom Colombia, Gaza, England och USA på jakt efter det okända. Med sin säregna blandning av humor och allvar engagerar, underhåller och provocerar de.

 • Team Bachstad vill knäcka den finska koden

  21.05.2015 Kultur och nöje

  De norska komikerna bekantar sig med Finland på trehjuling.

  Kan man hitta den finländska kärnan på några veckor genom att resa runt landet på en trehjuling? Den utmaningen antar norska Team Bachstad.

 • Kärlek i olag

  10.04.2015 Kultur och nöje

  Var Ida Bäckmann en stalker?

  Stalkade läraren Ida Bäckmann författarna Gustaf Fröding och Selma Lagerlöf? Bland annat det har den svenska författaren och kulturjournalisten Sigrid Combüchen varit inne på i sin bok om Bäckmann, kallad ”Den umbärliga”.

 • Tredje boken gillt för Lena Linderborg

  27.01.2015 Österbotten

  "Ensam tant i Ryssland" - det är namnet på journalisten Lena Linderborgs nya bok. Boken är resultatet av en sex månaders stipendievistelse i St Petersburg.

 • Ett lustfyllt verk om Österbotten

  31.10.2014 Österbotten

  "Österbottniska lustresor" är en nyutkommen bok av fotografen Mikael Herrgård och journalisten Bertel Nygård. De har rest genom Österbotten på längden och bredden, skrivit och fotograferat.

 • Blåvita bandet

  02.06.2014 Resa

  Vi gör en 5-6 veckor lång äventyrsresa som i realtid kan följas på svenska.yle.fi och i Radio Vega. Starten sker den 14 juli i Vederlax vid den ryska gränsen.

 • Tolvajärvi och Punkaharju 1941

  09.06.2010 Arkivet

  Film om Tolvajärvi och Punkaharju 1941

  I den här filmen, gjord av filmbolaget Aho & Soldan, från 1941 reser man i Punkaharju och Tolvajärvi.

 • Sommarturism i Finland 1937

  08.06.2010 Arkivet

  Somriga Finland visar sina bästa sidor i en turismfilm

  Somriga och soliga Finland visar sina bästa sidor i en turismfilm. Med filmen ville man göra Finland känd för världen 1937.