Hoppa till huvudinnehåll

utvecklingsstörningar (sjukdomar)

 • Kårkulla planerar nytt boende i Ekenäs

  13.10.2015 Västnyland

  Boendet i Gammelboda beräknas kosta drygt två miljoner euro.

  Det finns inte tillräckligt med boendeplatser för personer med utvecklingsstörning i Ekenäs. Samkommunen Kårkulla planerar därför ett nytt boende i Gammelboda.

 • "Utvecklingsstörning borde uppfattas som en sjukdom"

  11.02.2015 Inrikes

  Att börja behandla utvecklingsstörning som en sjukdom kunde förbättra forskningen och hindra att fler föds med utvecklingsstörning, anser läkaren Robert Paul. Det här oortodoxa förslaget kritiseras av FDUV, som tycker det tyder på en förlegad inställning.

 • När pusselbitarna faller på plats

  05.10.2014 Samhälle

  Monica Björkell- Ruhls son har en en unik kromosomavvikelse

  Monica Björkell- Ruhl har en son med en unik kromosomavvikelse. Ständig sömnbrist, oro och utebliven hjälp gjorde att hon brände ut sig. Det krävdes en barnskyddsanmälan innan Monica togs på allvar. I Samtal om livet berättar Monica om sin väg tillbaka och hur det känns när pusselbitarna äntligen faller på plats.

 • Kaniner, dans och sång på Septemberskoj

  04.09.2014 Västnyland

  På lördag ordnas Septemberskoj för första gången i Västerby i Ekenäs. Det är en egen dag för personer med utvecklingsstörning.

 • "Jag ber de anonyma vårdarna kontakta mig"

  06.08.2014 Inrikes

  - Jag är oerhört ledsen över uppgifterna, säger Veronica Hertzberg, styrelseordförande för Kårkulla samkommun i en kommentar om vanvård och våld vid Sagaboendet i Sibbo för personer med utvecklingsstörning.

 • "Servicesedlar fungerar inte på svenska"

  27.02.2013 Huvudstadsregionen

  Tanken är god, men servicesedlar fungerar inte i Svenskfinland, säger man vid Förbundet de utvecklingsstördas väl. I Helsingfors funderar man ändå på att göra försöket med servicesedlar permanent.

 • Svårare för personer med utvecklingsstörning att få jobb

  27.04.2012 Västnyland

  Recessionen har också gjort det svårare för personer med utvecklingsstörningar att få jobb. Situationen är i alla fall bättre i Västnyland än i huvudstadsregionen.