Hoppa till huvudinnehåll

mört

  • Delta i kampanjen #östersjödinner och vinn en middag tillagad av Peltsi och Tom

    04.12.2019 Klimat

    I Yle Luontos kampanj äter vi för att hjälpa Östersjön.

    Smörj kråset med Östersjöfisk och gör samtidigt en insats för Östersjöns väl! Yle Luontos kampanj #östersjödinner vill lyfta upp gädda, strömming, mört och braxen på matbordet.

  • Ät mer mört och mindre importfisk - överfiske fortfarande ett globalt problem

    14.05.2019 Inrikes

    Finländare köper ofta importerad fisk.

    Antalet fiskar i världens hav har halverats på bara omkring tio år, uppger Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande. Konsumenterna kan genom sina val påverka världshavens fiskbestånd.

  • Vassbusiness, slam på åkrar och mörtfiske - så ska Pargas bli mera näringsneutral

    10.04.2019 Åboland

    A och o för en hållbar framtid, säger miljöchefen.

    Vass som bland annat utnyttjas som byggnadsmaterial, lokalt slam på lokala åkrar och en livskraftig fiskenäring. De här tre föreslås bli i fokus då Pargas siktar mot att bli en näringsneutral kommun och minska belastningen på Skärgårdshavet.

  • Tryggare att äta inhemsk vild fisk än tidigare

    05.10.2018 Inrikes

    Inhemsk fisk har lägre halter av miljögifter än tidigare.

    Halterna av miljögifter i finländsk fisk är klart lägre än de maximihalter som fastställs på EU-nivå. Hälsofördelarna av att äta inhemsk fisk överväger eventuella skadeverkningar.

  • Quiz: Vad vet du om Estland?

    24.02.2018 Utrikes

    Snabbtesta dina kunskaper på Estlands 100-årsdag.

    Estlands 100-årsjubileum till ära kan du testa dina Estlandskunskaper med några kvistiga frågor.

  • Nu nappar siken i Åboland!

    11.04.2017 Åboland

    Många åbolänningar fiskar sik i dessa dagar.

    Just nu, i början av april, är den bästa tiden för sikfiske i Åboland. Det är på våren som siken gräver efter maskar i havsbottnen vid stränderna och då kan man få napp.

  • Blå bioekonomin tar fart – Finland har mycket att vinna

    14.06.2016 Inrikes

    Det gäller att göra vatten till blått guld.

    Finland ska växa med hjälp av vatten. Idealet är att få oönskade näringsämnen förädlade till människoföda. Den som vill vara trendig och stöda blå bioekonomin ska äta upp sina simpor.

  • Får det lov att vara braxenribs?

    21.04.2015 Österbotten

    Använder skräpfisk när vanligt fiske restrikteras.

    Yrkesfisket blir allt mer restrikterat och därför satsas det nu mer på att utnyttja skräpfisk som mört, nors och braxen. Marinerad mört och braxenribs är recept på två delikatesser som tagits fram.

  • Experiment: Mörten klår importfisken

    03.12.2014 Inrikes

    Storkök i bland annat skolor kunde övergå till mört på sina matsedlar, i stället för importerad tonfisk och lax. Det skulle gynna både miljön och ekonomin, visar försök i Jyväskylä.

  • Skarven äter tonvis med abborre

    19.04.2013 Inrikes

    Skarven äter tonvis med abborre på Östra Finska viken, rapporterar Södra Finlands Havsfiskarförbund. Skarven äter fisk från redskap och fiskodlingar.