Hoppa till huvudinnehåll

sockerindustri

 • Rekordår för sockerbetan - ändå är efterfrågan på socker större än utbudet

  10.10.2019 Åboland

  På Näse gård i Bjärnå är skörden i full gång.

  På Näse gård i Bjärnå är det full rulle. På några höstveckor ska sockerbetorna skördas från åkrarna och transporteras vidare till Sucros sockerfabrik i Säkylä.

 • USA och Mexiko lägger ner stridsyxan i sockerkriget

  06.06.2017 Utrikes

  Tvisten om sockret har pågått i årtionden

  USA och Mexiko har avtalat om sockerimporten. Enligt avtalet ska Mexiko minska exporten av raffinerat socker och istället öka exporten av råsocker. Tvisten om sockret har pågått i årtionden.

 • Sockerfabrikens skorsten försvinner en tegelsten åt gången

  11.08.2016 Åboland

  Finns inte utrymme att spränga Nådendals kända landmärke.

  Vanligtvis sprängs stora skorstenar i bitar, eller fälls med hjälp av sprängämnen. Nu ska sockerfabrikens skorsten i Nådendal bort, men då räcker det inte med de vanliga metoderna.

 • Sucros räknar med ökad sockerproduktion

  27.05.2016 Åboland

  Har investerat i Säkyläfabriken.

  Nästa år slopas de nationella sockerkvoterna i EU. Sockerbolaget Sucros vill öka på odlingsarealen för sockerbetor med mer än 30 procent.

 • Sockerbetsodlarna och Sucros i luven på varandra

  04.02.2016 Åboland

  Allvarlig tvist om priset på sockerbetorna.

  Sockerbetsodlarna och Sucros har råkat i luven på varandra angående priset på sockerbetor. Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK är överraskade hur Sucros har hanterat saken.

 • SR: Sockerindustrin kan ha påverkat EU:s rekommendationer

  01.02.2016 Utrikes

  Efsas sockerrekommendationer påverkade av sockerindstrin.

  Sveriges radios nya granskning visar att sockerindustrin kan ha haft stort inflytande på den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsas sockerrekommendationer.

 • Överviktiga barn en tickande hälsobomb i USA

  14.12.2015 Utrikes

  Vart tredje amerikanskt barn lider av fetma.

  I USA har myndigheterna slagit larm om att antalet överviktiga barn fortsätter att öka. Forskare beskriver barnfetman som en tickande hälsobomb.

 • Brunt socker lika ohälsosamt som vitt

  12.08.2015 Inrikes

  Brunt rörsocker marknadsförs ibland som hälsosammare.

  Det bruna rörsockret dyker upp i allt fler recept som ett trendigt alternativ till vitt socker, men att rörsockret skulle vara hälsosammare är en myt. Näringsinnehållen vitt och brunt socker är så gott som identiska och i en hälsosammare kost rekommenderar kostkännare att istället dra ner på mängden.

 • 16 kilo mindre socker än på 70-talet

  14.07.2015 Inrikes

  Finländarnas sockerkonsumtion sjunker i jämn takt.

  Sockerkonsumtionen i Finland har sjunkit med drygt 35 procent de senaste 45 åren. Trots det äter finländaren fortfarande mer än ett kilogram godis varje månad.

 • Chatt om sockerkonsumtion

  12.05.2015 Samhälle

  Publiken fick svar på frågor om socker.

  Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm chattade med publiken på Svenska.yle.fi om sockerkonsumtion. Ann har själv disputerat i molekylär bioteknik och släppte nyligen boken "Det sötaste vi har". Läs hela chatten här!

 • Sockerförgiftade barn

  10.05.2015 Samhälle

  Barnen äter för mycket socker. Det kan leda till fettlever.

  Vart tionde amerikanskt barn har idag misstänkt fettlever. Den svenska vetenskapsjournalisten Ann Fernholm ser smått bekymrad ut när hon berättar om den dystra utvecklingen i USA. Det här är resultatet av att barn och ungdomar får i sig alltför mycket sötsaker och rör på sig för litet.

 • Begränsningar i sockerkvoter

  07.04.2015 Åboland

  Finlands sockerkvot överskreds med 11 000 ton.

  Sockerföretaget Sucros har blivit tvunget att begränsa antalet produktionskvoter som delas ut till sockerbetsodlare. Orsaken är att fjolårets skörd blev för bra.

 • Godishyllorna står kvar vid kassorna i Finland

  03.06.2014 Inrikes

  När kunderna krävde godisfria kassor i Storbritannien beslöt en del butiker att ersätta godiset med mer hälsosamma alternativ. Men i Finland stannar godishyllorna på sin nuvarande plats eftersom kunderna inte aktiverar sig i frågan, säger Janine Smeds vid Marthaförbundet.

 • Det dolda sockret

  10.04.2014 Samhälle

  Ny forskning att socker är skadligt, säger Ann Fernholm.

  - Hittills har vi tänkt på socker som onödiga kalorier. Men nu visar ny forskning att socker är direkt skadligt för kroppen. Det säger vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Stora doser vitt socker kan leda till fettbildning i levern och bidra till så kallad fettlever.

 • Brand i Brasilien kan höja sockerpriset

  19.10.2013 Utrikes

  Sammanlagt 180 000 ton socker har förstörts vid en brand i en exportterminal i Brasilien. Att få terminalen i skick kommer att ta månader, vilket tros höja sockerpriset en aning.

 • Sockerbetsodlingen har medvind

  10.10.2013 Åboland

  Sockerbetsodlingen i Finland har medvind efter två år som regnade bort. Odlarna är fler än i fjol och skörden ser ut att bli nästan lika bra som rekordåret 2007.

 • Sockerbetsrallyt inleds

  30.09.2013 Åboland

  I dag, måndag, börjar det så kallade sockerbetsrallyt till Sucros fabriker i Säkylä, då sockerbetsodlare fraktar årets sockerbetor till fabriken.

 • Det var en gång - Vasa sockerfabrik

  17.07.2013 Österbotten

  I serien "Det var en gång" besökte vi den här gången den gamla sockerfabriken på Vasklot i Vasa. Verksamheten lades ner i början av 1980-talet och bara en del av utrymmena är i användning.

 • Brist på finskt socker

  06.09.2012 Åboland

  Sockerfabriken i Säkylä startas upp i oktober, medan den inhemska sockerproduktionen minskar.