Hoppa till huvudinnehåll

handelsbranschen

 • Nya yrkesgrupper måste jobba på obekväma tider för att samhället ska gå runt 24/7

  12.01.2018 Inrikes

  Vi håller på att skapa ett dygnet runt-samhälle.

  Tack vare skiftarbetare fungerar vårt samhälle dygnet runt, men de som gör arbetspass under alla tider av dygnet är beroende av att också annan service fungerar dygnet runt.

 • Högre tjänstemän inom handeln strejkar för kollektivavtal

  02.05.2017 Inrikes

  Strejken väntas inte medföra några besvär för kunderna.

  De högre tjänstemännen inom handelsbranschen strejkar i dag samt på torsdag och fredag för att stöda sitt krav på att få ett kollektivavtal.

 • Butiksgranskning visar: Många utlänningar har för liten lön

  08.03.2016 Inrikes

  En tredjedel av de granskade småbutikerna betalade för lite.

  Butiksanställda med utländsk bakgrund vet ofta för lite om sina rättigheter som arbetstagare, och det är vanligt att de får för lite i lön. Det har en myndighetsgranskning visat.

 • Prissänkningar märktes inte i KPO:s resultat

  26.02.2016 Österbotten

  Ska investera 26 miljoner euro i år.

  Handelslaget KPO:s resultat för året 2015 visar ett något bättre resultat än året innan, trots minskade försäljningsintäkter.

 • Handeln: Starköl och vin ska få säljas i butiken

  15.02.2016 Inrikes

  Begränsningar har ingen bevisad effekt.

  Dagligvaruhandeln vill släppa handeln med vin och starköl fri. Finland borde följa allmän europeiska praxis här, säger Finlands Dagligvaruhandel rf.

 • Företag redo att ge personalen mera makt

  12.02.2016 Inrikes

  Förtroendemannen kan delta i beslutsfattande.

  Många företag är redo att förbättra förtroendemannens ställning för att underlätta lokala avtal. Förtroendemännen skulle till exempel få delta i beslutsfattandet. Arbetsgivarna vill ändå inte - som i Sverige - ge förtroendemannen tolkningsföreträde.

 • KPO säger nej till åldersgräns på energidrycker - besvikelse hos Hem och skola

  14.01.2016 Österbotten

  Handelslaget menar att det skulle vara olagligt.

  Hem och skola i Solf i Korsholm försökte få åldersgräns på energidrycker vid den lokala Sale-butiken, men KPO säger att det skulle vara olagligt. Föräldrarna har inte tänkt ge sig.

 • 120 nya företag i Karleby i år

  13.11.2015 Österbotten

  Service och handel dominerar i Karleby.

  Regeringen säger att Finland har dålig konkurrenskraft. Det bromsar inte intresset för att starta nya företag. I Karleby får man gå 15 år tillbaka i tiden för att hitta lika många nya företag som i år.

 • Osäkert konjunkturläge i Österbotten

  12.11.2015 Österbotten

  Handeln visar de största positiva förändringarna.

  Den uppgång som inleddes i det österbottniska näringslivet i våras har fortsatt men i försiktigare takt än i början av året. Handeln visar de största positiva förändringarna.

 • Jordbrukare vädjar: köp inhemskt!

  27.04.2015 Åboland

  Ditt agerande i mataffären har betydelse.

  30 cent för en portion pyttipanna med ett stekt ägg. Så mycket får producenten. I affären skulle du betala 1,30 euro. Jordbrukarna vill ha en rimligare fördelning av priset på mat. Skulle 1,50 euro vara för mycket frågar sig jordbrukarna?

 • Nervöst för småföretagare att öppna affär i Helsingfors

  27.02.2015 Huvudstadsregionen

  Allt fler affärslokaler i Helsingfors står tomma, visar en ny utredning av staden. Då hyrorna fortsätter stiga kan det vara svårt för företagare att hitta lämpliga utrymmen som de har råd med.

 • Olaglig spritaffär var laglig trots allt

  12.02.2015 Östnyland

  Alko-affären i Östermalm i Borgå bryter sist och slutligen inte mot lagen. Nylands närings-, trafik- och miljöcentral ändrade åsikt efter att Borgå stad bevisat att affären inte stjäl kunder från centrum.

 • Litet ljusare framtid för en del företag

  03.02.2015 Västnyland

  Kommunernas näringspolitik fungerar inte bra. Det visar Novago företagsutvecklings undersökning i Västnyland. Glädjande är att enbart sex procent av företagen tror att det blir uppsägningar. Det kan förekomma permitteringar, men företagen planerar också att utbilda den egna personalen och anställa mera.

 • Konsult: Inget negativt med köpcentrum i Norra hamnen i Ekenäs

  13.12.2014 Västnyland

  Konsult Peter Tanzer från konsultföretaget DeLiza i Söderköping i Sverige ser enbart möjligheter för Raseborg med planerna på ett köpcentrum i Norra hamnen i Ekenäs. På lång sikt blir invånarna fler i Västnyland och därmed växer marknaden, fastslår Tanzer.

 • Är julen konsumtionsfest nummer ett?

  06.12.2014 Samhälle

  Dåliga ekonomiska tider bland de finländska konsumenterna förväntas dra ner på julhandeln i år igen. Nu vill Radiohuset veta hur du förhåller dig till julklappar och annan konsumtion inför årets stora konsumtionsfest!

 • Samarbetsförhandlingar på Kesko och Neste Oil

  07.10.2014 Inrikes

  Oljebolaget Neste Oil och handelskedjan Kesko inleder samarbetsförhandlingar. Sammanlagt är nästan 500 arbetsplatser hotade.

 • Kjell Skoglund bygger broar i Sverige

  21.05.2014 Österbotten

  Från och med nästa år fortsätter Tjöckbon Kjell Skoglund sitt brobyggande i Norden i en ny roll, som vd för Finsk-Svenska handelskammaren i Stockholm. I dag är han tf generalsekreterare för Pohjola-Norden, så arbetsfältet är bekant för honom.

 • Köpmän i Hangö fortsätter i ny supermarket

  13.05.2014 Västnyland

  I höst är den nya K-supermarketen färdig i Hangö. Tina Mattsson och Mikael Rajamäki fortsätter som köpmän i den nya marketen.

 • Var tredje Anttila ska stängas

  04.02.2014 Inrikes

  Kesko tänker stänga var tredje Anttila-varuhus i Finland. Orsaken är att Anttila blivit olönsamt för koncernen, på grund av den växande näthandeln och det svåra ekonomiska läget.

 • Finnair tyr sig till riksförlikningsmannen

  25.10.2013 Ekonomi

  Luftfartsunionen, flygvärdinnorna och piloterna vänder sig nu till riksförlikningsmannen för att lösa konflikten med Finnair. De flesta förbund har sina kollektivavtal klara, inklusive tjänstemännen vid Finnair. Tidsfristen tar slut kl. 16.

Sidor