Hoppa till huvudinnehåll

årsdagar

 • Regeringskritisk demonstration i Prag – över en kvarts miljon människor deltog

  16.11.2019 Utrikes

  Premiärminister Babiš anklagas för bland annat korruption.

  Över 250 000 människor deltog i en demonstration i Tjeckiens huvudstad Prag under lördagen. Demonstranterna firar Sammetsrevolutionens årsdag men kräver samtidigt premiärminister Andrej Babiš avgång.

 • Gula västarnas proteströrelse i Frankrike fyller ett år – sammandrabbningar och tårgas under årsdagen

  16.11.2019 Utrikes

  Nästan 150 demonstranter har gripits.

  De regeringskritiska så kallade Gula västarna samlades i centrala Paris och i andra franska städer för att fira rörelsens årsdag under lördagen. Omkring 28 000 människor deltog i de riksomfattande demonstrationerna, i Paris rör sig antalet demonstranter kring 4 700.

 • Fortsatta sammandrabbningar i Hongkong inför Folkrepubliken Kinas 70-årsjubileum

  29.09.2019 Utrikes

  Oroligt på gatorna i Hongkong för sjuttonde helgen i följd.

  Precis som på lördagen har demokratiaktivister och kravallpolis drabbat samman i Hongkong också på söndagen. Protesterna har pågått i 17 veckor, men intensifieras nu inför Folkrepubliken Kinas 70-årsjubileum.

 • Kommentar: Saudiarabien inför turistvisum och lättnader för utländska kvinnor - lagom inför årsdagen av styckmordet på journalisten Jamal Khashoggi

  28.09.2019 Utrikes

  Ledande, torterade kvinnoaktivister fortfarande i fängelse.

  Saudiarabien inför på lördagen för första gången turistvisum och vissa reselättnader för utländska kvinnor. Det diktatoriska kungariket försöker locka turister och investerare samtidigt som landets egna kvinnor förblir andra klassens medborgare under manligt förmyndarskap.

 • Vår demokrati mår sämre än på länge - aktivera medborgarna mer, säger forskare

  15.09.2018 Samhälle

  Idag firas internationella dagen för demokrati.

  Idag firas den internationella dagen för demokrati. De demokratiska värderingarna uppfylls dock inte i samma grad som tidigare och demokratin står inför nya utmaningar.

 • Sju frågor om Finlands flagga- testa din kunskap i vårt quiz!

  28.05.2018 Vetamix

  När det är fest hissar vi flaggan. Testa din kunskap här!

  Att flagga är ett fint sätt att fira. För att fira Finlands flaggas hundraårsdag bjuder vi på ett litet quiz om flaggan och flaggandet.

 • Marinens årsdag firades i soligt Vasa

  08.07.2017 Österbotten

  Stort intresse att gå ombord och bekanta sig med fartygen.

  Marinens årsdag firades i år i Vasa. Bland annat stod paradmönstring, kransnedläggning, besök ombord på fartygen och konsert med flottans musikkår på programmet.

 • Tumult då Hongkongs nya ledare svors in - Kinas president varnade Hongkongborna

  01.07.2017 Utrikes

  Xi varnade för "otillåtna utmaningar" mot Peking.

  Det är på lördagen exakt 20 år sedan den brittiska kolonin Hongkong återlämnades till Kina. Dagen till ära svors Hongkongs nya ledare in av självaste Kinas president Xi Jinping. Samtidigt anser majoriteten av Hongkongborna att de kinesiska kränkningarna mot Hongkongs autonomi blir allt värre.

 • Hon förlorade sin dotter på Bataclan – konsertlokalen återinvigdes på lördagen

  12.11.2016 Utrikes

  "Jag kommer alltid att fråga mig om hon led före hon dog"

  På lördagskvällen öppnade konsertlokalen Bataclan i Paris inför ettårsdagen av terrorattackerna. Flera hundra platser reserverades för offrens anhöriga. En av dem är Patricia Correia. Svenska Yles Europakorrespondent träffade henne i Paris på lördagen.

 • Militärflygplan över Stadsfjärden i Ekenäs

  08.07.2016 Västnyland

  Marinens årsdag ordnades i Stallörsparken i Ekenäs i dag.

  Marinens årsdag ordnades i Stallörsparken i Ekenäs på fredagen. Besökarna fick åka landstigningsfartyg se på flyguppvisning.

 • Marinen kallar allt fler till repetitionsövning

  08.07.2016 Västnyland

  Möjligt att kalla in reservister med kortare varsel.

  Marinen kommer att kalla allt fler finländska reservister till repetitionsövning. Målet att kalla 1 700 reservister till repövning i år. Antalet är mer än det dubbla jämfört med år 2014.

 • Häftiga strider utkämpas igen på Bengtskär

  28.04.2016 Åboland

  Åter skriks det "Andaudugaa" på Bengtskär.

  Det skriks "Andaudugaa" på Bengtskär, då ryssarna försöker erövra ön och fyren av finländarna, precis som för 75 år sedan.

 • Nürnbergprocessen 70 år: "Jag satt vid samma bord som massmördaren"

  21.11.2015 Utrikes

  Ledande nazister satt på de anklagades bänk.

  Den 20 november hade 70 år förflutit sedan Nürnbergrättegångarna inleddes. I Nürnberg ställdes de ledande nazisterna till svars för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Det här var första gången i historien som en process av det här slaget genomfördes.

 • Tyska Bundeswehr: En 60-åring som söker sin roll

  21.11.2015 Utrikes

  Återupprustning redan tio år efter krigsslutet.

  Det var häftiga protester och heta diskussioner som kantade upprättandet av tyska Bundeswehr. Bara tio år efter andra världskriget fick Tyskland i alla fall igen en egen militär. Idag 60 år senare söker det tyska försvaret fortfarande sin nya roll.

 • Tvåhundra år sedan slaget vid Waterloo

  14.06.2015 Utrikes

  Dagen uppmärksammas med utställningar, jubileumsmynt och öl.

  Under den kommande veckan samlas tiotusentals historieintresserade på de fält där Napoleonkrigens avslutande slag utkämpades för 200 år sedan. Waterloo är i dag en välordnad förort 15 kilometer söder om Bryssel, men det historiska slagfältet har i stor utsträckning bevarats i sitt ursprungliga tillstånd.

 • Sydkoreanska dödsfärjan bärgas

  16.04.2015 Utrikes

  Det är ett år sedan 304 människor miste livet i olyckan.

  Ett år efter den förödande olyckan som krävde 304 människoliv lovar Sydkoreas president bärga olycksfärjan Sewol. Anhöriga kräver fortfarande en oberoende utredning av olyckan.

 • Våldsam årsdag i Egypten - flera döda

  25.01.2015 Utrikes

  Minst 15 människor har omkommit i Egypten till följd av våldsdåd under årsdagen för folkresningen. Det är i dag den fjärde årsdagen för den folkresning som ledde till att Hosni Mubarak måste avgå efter trettio år vid makten.

 • "Himlen var alldeles röd över Suojärvi"

  30.11.2014 Inrikes

  Lauraliisa Pitkänen var fjorton år gammal och bodde i Suistamo, 50 kilometer från Sordavala i Karelen den dag då kriget bröt ut. Byn var full med soldater.

 • Berlin firade murens fall

  09.11.2014 Utrikes

  I Berlin kulminerade festigheterna på söndag med anledning av murens fall för 25 år sedan. Den största attraktionen i staden var en mur av vita ballonger som delar upp staden på samma ställe där den ursprungliga muren stod. När ballongerna flög iväg försvann muren.

 • Hand i hand i 600 kilometer

  23.08.2014 Utrikes

  På lördagen hade det gått 25 år sedan upp till två miljoner invånare i Baltikum skapade en 600 kilometer lång människokedja genom de dåvarande sovjetrepublikerna Estland, Lettland och Litauen. Det var en spektakulär manifestation av viljan till frigörelse från Sovjetunionen. Flera minnesevenemang ordnades i Baltikum på årsdagen.

Sidor