Hoppa till huvudinnehåll

lunch

  • En grönare chili con carne

    17.01.2018 Recept

    Bondbönor, grönsaker och svamp till en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Kommunförbundet saknar direktiv – kommunerna får själva dra gränsen för sin servering

    16.01.2018 Åboland

    Utgår från att sedvanlig traktering är gångbart.

    Förbundet vill inte ta ställning till enskilda kommuners interna ärenden gällande alkoholservering.

  • Den subventionerade lunchen riskerar ryka i Jakobstad - oro bland restaurangerna

    12.01.2018 Österbotten

    Inget är beslutet men restaurangerna har ändå informerats.

    Restaurangerna i Jakobstad har informerats om att stadens anställda ska betala hela sin måltid själva efter den första april. Trots att staden först nästa vecka fattar beslut om att eventuellt avskaffa den subventionerade lunchen.

  • Gröt med rökt råg och kryddor

    11.01.2018 Recept

    Varför inte koka en god råggröt till middag?

    Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

  • "Zero waste" -sik

    01.01.2018 Recept

    Ät hela fisken!

    Ät hela fisken! Fenor, fjäll och ben har så mycket god smak som vi annars går miste om. Alla de olika delarna av fisken kan frysas in och tillredas senare.

  • Inkokt sik med gurkmeja, fänkål och selleri

    12.12.2017 Recept

    Färsk gurkmeja för både färg och sting.

    Färsk gurkmeja ger intressant smak till både huvudrätt och dessert, en mycket användbar smak- och färgsättare alltså. Gurkmeja tjänar också väl istället för saffran, om man vill ha saffranets gula färg men inte smak.

  • Keskuskouluföräldrer nöjd med evakueringen - men frågetecknen är många

    12.12.2017 Österbotten

    Skiftsystemet kan ställa till luncher och hobbyer.

    Bra att alla evakueras tycker en förälder till två av Keskuskoulus elever i Smedsby. Men ännu vet inte Sara Koskiniemi hur det förslagna skiftsystemet går ihop med lunchen och fritidssysselsättningarna

  • Kaféföretagarna Rozanne och Isabella utvidgar i Pargas – hälsomat och husmanskost i lunchrestaurang Fabriken

    08.12.2017 Åboland

    Efter ett år med Café Hallonblad vill Forsströms utvidga.

    Rozanne och Isabella Forsström har ett år bakom sig som företagare i restaurangbranschen i Pargas. Allt har gått bra och systrarna trivs med att jobba tillsammans. Vid årsskiftet växer deras företag då de grundar lunchrestaurang Fabriken och satsar på sin cateringverksamhet.

  • Nu gäller det för May – avgörande möte om brexit i Bryssel

    04.12.2017 Utrikes

    Nu ska dödläget i brexitprocessen brytas.

    Storbritanniens premiärminister Theresa May hoppas bryta dödläget i brexitprocessen vid ett viktigt lunchmöte i Bryssel på måndagen. Mötet är avgörande för att förhandlingsprocessen ska kunna gå vidare.

  • Hasselbackspalsternacka med getmjölksstuvad kål

    29.11.2017 Recept

    En tillagning som lyfter alla sorters rotsaker.

    Palsternackan goes hasselback och blir fantastiskt mild i smaken, mjuk med krispig yta av vitlökssmör. Pröva gärna med andra rotfrukter också, potatisen har på intet vis monopol på hasselback!

  • Skolmatsenkät i Pargas: Smaken är okej - konsistens och utseende får låga poäng

    22.11.2017 Åboland

    Arkea tog över kosthållet i september.

    I Pargas har man utfört den första skolmatsenkäten sedan Arkea tog över kosthållet i september. Smaken fick få toppbetyg, men ändå fler positiva omdömen än negativa.

  • Påven bjöd 1 500 fattiga på lyxlunch i Vatikanen

    19.11.2017 Utrikes

    Menyn planerades av den kock som göder gästande dignitärer.

    Menyn planerades av samma kock som brukar göda gästande dignitärer. Lunchen var en del av kyrkans initiativ för att få världens katoliker att hjälpa fattiga människor.

  • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

    15.11.2017 Recept

    Snacks för oväntat besök.

    Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

  • Nyckeln till lyckad mjölksyrning är 2% salt

    08.11.2017 Recept

    Alla vegetabilier går att syra!

    Mjölksyrebakterier är salttåliga vilket gör att de enkelt konkurrerar ut skadliga bakterier. Alla vegetabilier går att syra, nyckeln till framgång är 2% salt.

  • Älg med äpple och pepparrot

    01.11.2017 Recept

    Paul tips för mört kött på hälften kortare tid än vanligt.

    Ett snabbt långkok får man genom att skiva köttet och bräsera det i ugn. Köttet blir mört men tar bara hälften av tiden i anspråk jämfört med att steka hela köttbitar. Här serverar vi älg med vintervita rotsaker och tre såser.

  • Matkännare prisar satsningen på forskningsrestaurang

    24.10.2017 Åboland

    Forskningsområdet tar ny fart efter djupdykning.

    Nu är det klart att det ska öppnas en enorm forskningsrestaurang i Åbo. På restaurangen kommer det att bedrivas akademisk forskning och företag får möjlighet att testa sina produkter.

  • Lunchgäster blir forskningsobjekt på unik restaurang i Åbo

    23.10.2017 Åboland

    Forskningen ska leda till minskat matsvinn och hälsosam mat.

    En så vardaglig sak som lunchen ska bli högteknologiskt forskningsobjekt i Åbo. En forskningsrestaurang, som är föregångare också i internationellt perspektiv, öppnar där nästa höst.

  • Strömsökorv på svamp och vildsvin

    19.10.2017 Recept

    En hel måltid inuti en korv.

    Paul Svensson ser på kvalitetskorv på ett helt nytt sätt, den skall naturligtvis vara saftig och smakrik, men den skall också bestå av 50 % vegetabilier. Strömsökorven är fullspäckad med proteiner och lokala råvaror och är verkligt bra mat - en hel måltid inuti en korv.

  • Pumpagryta med grön curry och kokos

    12.10.2017 Recept

    Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

    En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

  • Broccolicouscous med solrosfrökräm

    05.10.2017 Recept

    Serverad med japansk dressing för syra och mustighet.

    Broccoliblommorna används som små gryn av klorofyll i den här rätten där vi naturligtvis använder hela grönsaken och smaksätter den med en ljuvligt nötig solrosfrökräm.

Sidor