Hoppa till huvudinnehåll

kloster

 • Civilingenjören Gustav Ahlman studerar i Frankrike till katolsk präst, något som rört om i hans lutherska familj

  13.10.2019 Kultur och nöje

  Oro då sonen studerar till katolsk präst i Frankrike.

  Det blev en familjekris när civilingenjören Gustav Ahlman konverterade till katolicismen och nu studerar i Frankrike till katolsk präst. Hur kan han tänka sig ett liv utan en egen familj och vem skall den latinska liturgin vara bra för mer än för de latinmumlande nördarna?

 • Prästmunken Johannes i klostret Nya Valamo införd i kyrkans helgonlängd

  03.06.2019 Tro

  Veckans andakter, Andrum och gudstjänst.

  Johannes (1873 – 1958), en av prästmunkarna i klostret Nya Valamo har av synoden i Konstantinopel införts i kyrkans helgonlängd. Det här är en och stor och ovanlig tilldragelse, som firades i månadsskiftet maj-juni i Nya Valamo. För att uppmärksamma detta sänds på måndagens aftonandaktstid läsning ur Johannes’ brev till ett biktbarn. Veckans radiogudstjänst kommer från Elimförsamlingen i Jakobstad.

 • Polis dödad i misslyckad attack mot det vördade Katarinaklostret på Sinai

  19.04.2017 Utrikes

  Kristendomens äldsta kloster hör till FN:s världsarv.

  En egyptisk polisman har dödats i en attack mot Katarinaklostret, kristendomens äldsta kloster som ligger vid foten av berget Sinai.

 • Martin Luther gjorde hela världen till ett kloster

  15.04.2017 Kultur och nöje

  Försöket att avskaffa klostren misslyckades kapitalt.

  Försöket att avskaffa klostren misslyckades kapitalt. Reformationen fick Martin Luther ur klostret, nästan, men aldrig klostret ur Martin Luther.

 • När mitt hem blev mitt kloster

  15.04.2017 Kultur och nöje

  Ett hem med spirituella stilleben ger frid.

  Den romantiska och nostalgiska Shabby chic-inredningsstilen föddes på 1980-talet i England för att lugna våra sinnen i hemmet. Det skrikigt färgranna hemmet fick ge vika för en svalkande blodtryckssänkande vit hemmiljö. Klostren är vita, för att renheten och det tomma och lugna inte skall ge för mycket stimuli.

 • Hur jag kom över min rädsla för antikaffärer

  16.12.2016 Kultur och nöje

  Pia-Maria Lehtola i Ritva Blomqvists klosterlika affär.

  För tio år sedan filmade vi en intervju med keramikkonstnären Caroline Slotte för tv-programmet Stilbyrån. Miljön var en antikaffär där ägarinnan skänkte söndriga porslinstallrikar åt konstnären. När jag kom över tröskeln till Ritva Blomqvists antikaffär på Högbergsgatan i Helsingfors försvann min rädsla för fina antikaffärer.

 • Skalvet kändes också i Rom - Åke Malm: Kraftigaste jag har varit med om

  30.10.2016 Utrikes

  Många kulturskatter har förstörts.

  - Jag kände det själv, det började skaka helt rytmiskt och det var väldigt långt. Framförallt var det det kraftigaste skalvet jag har varit med om i Italien på mina 50 år, berättar journalisten Åke Malm som bor i Rom.

 • Sverige fick nytt helgon

  05.06.2016 Utrikes

  Elisabeth Hesselblad gömde judar under kriget.

  Sverige fick sitt andra helgon på söndagen när Elisabeth Hesselblad helgonförklarades. Hon gömde judar i sitt nunnekloster i Rom under andra världskriget.

 • Putin och ryska patriarken besökte ryskt kloster i Grekland

  28.05.2016 Utrikes

  Stora ryska intressen i det krisdrabbade landet.

  Rysslands president Vladimir Putin besökte på lördagen det största ryska religiösa centret i Grekland under sitt officiella besök i landet.

 • Roséchampagnen pop tack vare kvinnorna

  12.05.2016 Yle Fem

  Champagnehusen har insett att kvinnor tilltalas av rosa.

  Den rosa champagnens popularitet har ökat de senaste 15 åren. Champagnens ambassadör Essi Avellan berättar varför i sin senaste bok Champagne.

 • Välkommen Heliga Valborg!

  30.04.2016 Kultur och nöje

  Pia-Maria Lehtola smyckar hemmet inför valborg.

  Den skira, spirande våren knackar på dörren. Valborg är högtiden då vi berusas av skönhet och känslan av en ny början. Jag smyckade mitt hem med tre olika stilleben för att bjuda Valborg på visit!

 • Inspirerande matlagning i slutna miljöer

  19.10.2015 Yle Fem

  Vad äter man på en sjukhusbåt eller i ett kloster?

  Landgång är en serie där Anne Lundberg reser runt i världen för att besöka kockar i spännande slutna miljöer och lär sig matlagning under mycket speciella förhållanden.

 • Pirunpaskaviina botar alla krämpor

  10.06.2015 Kultur och nöje

  Enligt gammal folktro var kåda i brännvin bästa medicinen.

  Kloka gummor hade mångahanda knep och huskurer som kom väl tillpass när folk och fä drabbades av olika krämpor skriver Patricia Bruun i ”Medicin, mat och magi – om örter, trädgårdar och kloka gummor”.

 • Lyssna på Milano

  22.03.2015 Kultur och nöje

  Kliv in i den italienska staden via ljud, video och bild.

  Vi bjuder på ett webbreportage från den norditalienska staden Milano. Staden är speciellt aktuell i år i.o.m. världsutställningen Expo Milano 2015 som inleds i maj.

 • Stor brand i Novodevitji-klostret

  15.03.2015 Utrikes

  En stor brand rasade i Novodevitji-klostret i centrum av Moskva sent på söndagen. Klostret togs 2004 upp på Unescos världsarvslista och beskrivs som ett av Rysslands främsta arkitektoniska verk.

 • Nunnorna i Lintula vill vara självförsörjande

  08.03.2015 Trädgård

  Den nordiska trädgårdens rötter finns i klosterträdgårdarna.

  Den nordiska trädgårdens historia söker sina rötter i klosterträdgårdarna under medeltiden. I Lintula kloster odlar nunnorna i trädgården för att vara självförsörjande - precis som förr.

 • Lasse blev skickad till ett kloster

  12.02.2015 Titta och lyssna
 • Finlandssvenska Viktor vill bli munk

  18.12.2014 Inrikes

  Allt färre vill bli munk eller nunna. Tjugoåriga finlandssvenska Viktor Torres Airava är ett undantag. I januari ska han flytta till ett katolskt kloster. Ända sedan han var tretton år gammal har han drömt om att bli munk.

 • Valamo kloster börjar tillverka klosterwhisky

  01.07.2014 Inrikes

  Valamo kloster i Heinävesi inleder i höst tillverkning av en egen whiskysort. Från och med 2018 ska klosterwhiskyn ingå i Alkos sortiment.

 • Samarbetsförhandlingar på Valamo kloster

  12.08.2013 Inrikes

  Med samarbetsförhandlingarna vill man minska nio årsverken. Det här är inte första gången Valamo genomgår förhandlingar.

Sidor