Hoppa till huvudinnehåll

observatörer

 • Valkommissionen i Kenya bekräftade resultatet i presidentvalet

  11.08.2017 Utrikes

  Nuvarande presidenten Kenyatta fick 54 procent av rösterna.

  Valkommissionen i Kenya har bekräftat resultatet i presidentvalet som hölls på tisdagen. Enligt kommissionen är det den sittande presidenten Uhuru Kenyatta som är valets segrare.

 • Första OSSE-observatören dödad i östra Ukraina

  23.04.2017 Utrikes

  Patrullen körde på en mina i Luhansk-regionen.

  En OSSE-medarbetare dödades och en skadades när deras patrullfordon körde på en fordonsmina i den rebellhållna Luhansk-regionen i östra Ukraina. Också Finland ingår i den obeväpnade observationsinsats som OSSE genomför i Ukraina.

 • Turkiet avslår kritik: OSSE borde veta sin plats, valobservatörerna fördomsfulla

  17.04.2017 Utrikes

  "Observatörerna anlände till Turkiet fyllda av fördomar"

  Turkiet tillbakavisar den internationella kritiken mot folkomröstningen. Enligt utrikesministeriet anlände valobservatörerna till Turkiet fyllda av fördomar. President Recep Tayyip Erdoğan säger att organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) "borde veta sin plats".

 • FN: Observatörer bör få besöka gripna i Turkiet

  19.07.2016 Utrikes

  Mänskorättskommissionär: Dödsstraff steg i fel riktning

  Förhållandena för dem som greps i massarresteringarna i Turkiet borde undersökas av oberoende observatörer. Det säger FN:s människorättskommissionär Zeid bin Ra'ad al-Hussein.

 • Kerstin Kronvall: Observatörer hotas i östra Ukraina

  09.04.2015 Utrikes

  Det finns 400 observatörer på plats

  Observatörer för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa trakasseras dagligen; de får inte röra sig fritt och separatister har till och med skjutit i luften medan observatörer utfört sitt arbete. Men också ukrainska soldater är ett problem.

 • Polis, äventyrare, överlevare

  11.08.2014 Samhälle

  Mats Lagerstam är polis med många internationella uppdrag i bagaget. Han har jobbat i krigsområden och oroshärdar runt om i världen och upplevt flera nära döden situationer, men det var ändå i hemknutarna han var som mest nära att mista sitt liv. I Samtal om livet berättar Mats om trafikolyckan som krossade och bröt höft, armar och ben samt om vägen tillbaka till arbetslivet. Ett arbetsliv som fört Mats till bland annat Nigeria och Mongoliet.

 • OSSE-observatörer blev stoppade

  18.07.2014 Utrikes

  Proryska separatister i östra Ukraina har begränsat internationella observatörers arbete på olycksplatsen där det malaysiska flygplanet kraschade.

 • OSSE-observatörer fördes bort i Ukraina

  25.04.2014 Utrikes

  Pro-rysk milis i den öst-ukrainska staden Slovjansk har gripit sju observatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete, OSSE. Det här uppger Ukrainas inrikesministerium. Ukrainska styrkor försöker samtidigt blockera infarterna till staden.

 • Resultatlöst möte mellan Kerry och Lavrov

  31.03.2014 Utrikes

  USA och Ryssland nådde inget genombrott i försöken att lösa krisen i Ukraina när ländernas utrikesministrar träffades i Paris igår kväll.

 • OSSE till Ukraina gläder Tuomioja

  22.03.2014 Utrikes

  Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) anser att det är ett gott tecken att Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE kan sända observatörer till Ukraina. Också Ryssland välkomnar observatörerna - men inte till Krim.

 • OSSE skickar observatörer till Ukraina

  05.03.2014 Utrikes

  OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa har skickat militärobservatörer till Ukraina på den ukrainska regeringens begäran.

 • FN-observatörer besköts i Damaskus

  26.08.2013 Utrikes

  Oidentifierade krypskyttar besköt FN:s observatörer i Syriens huvudstad Damaskus på måndagen. Ingen skadades i intermezzot.

 • FN vädjar till Zimbabwe om att behålla lugnet

  03.08.2013 Utrikes

  Förenta nationerna vädjar till Zimbabwes valrivaler att behålla lugnet och hålla tillbaka våldet. Det officiella resultatet kommer inom de närmaste dagarna.

 • Fusk problem under val i Zimbabwe

  31.07.2013 Utrikes

  Presidentvalet i Zimbabwe löpte utan våld trots långa köer vid många vallokaler. Oberoende observatörer menar att valfusk kommer att vara ett stort problem, bland annat sägs många avlidna finnas med i vallängderna.

 • FN: Mali-konflikten kan spridas till Västsahara

  09.04.2013 Utrikes

  Konflikten i Mali hotar att spridas till Västsahara och ökar risken för en ny konflikt i området, varnar FN. FN-observatörer beskriver läget som en tickande bomb.

 • FN-observatörers bil kapades vid Golan

  12.02.2013 Utrikes

  FN-observatörer vid Golanhöjderna har utsatts för en kapning. Bland de drabbade finns en finsk FN-observatör.

 • Frankrike vill ha observatörer i Mali

  30.01.2013 Utrikes

  Frankrike vill skicka internationella människorättsobservatörer till Mali. Franska styrkor uppger att de håller på att ta kontrollen över staden Kidal i norra Mali - den sista stora staden som varit i islamistrebellernas händer.

 • FN: Tunga vapen användes mot civila i syrisk massakerby

  14.07.2012 Utrikes

  Den syriska byn Tremseh attackerades med tunga vapen, bekräftar ledaren för FN-observatörsgruppen, den norska generalen Robert Mood. Civila i byn har angripits också med stridshelikoptrar. Det strider mot de syriska löftena om att försöka hindra att ett inbördeskrig bryter ut.

 • Ban Ki-moon vill ha färre Syrienobservatörer

  07.07.2012 Utrikes

  FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon vill ha färre observatörer i Syrien. Han anser att FN istället för att övervaka en icke-existerande vapenvila borde fokusera på att åstadkomma en politisk dialog.

 • FN-observatörerna stannar i Syrien trots beskjutning

  20.06.2012 Utrikes

  FN-observatörerna i Syrien har flera gånger blivit beskjutna under sitt uppdrag i landet. Det rapporterar chefen för observatörerna generalen Robert Mood till FN:s säkerhetsråd. De obeväpnade observatörerna har kommit under direkt beskjutning minst tio gånger.

Sidor