Hoppa till huvudinnehåll

språkvård

 • Språkkolumnen: När det kommer till sånt som en

  11.07.2017 Kultur och nöje
  Ibland får gamla svenska ord och uttryck ett uppsving tack vare unga språkbrukare och intryck från engelskan. Så har det gått för "när det kommer till", skriver språkvårdaren Minna Levälahti.
 • Strömsö får pris - ökar intresset för svenskan i hela Finland

  22.05.2017 Inrikes
  Svenska Yles program Strömsö premieras i år med Hugo Bergroth-sällskapets utmärkelse Språksporren. Den medicinska experten Tom Pettersson får Hugo Bergroth-priset.
 • Språkkolumnen: En story, flera storyer – eller storys?

  11.04.2017 Kultur och nöje
  Startup company, pop up shop, hoverboard, post-truth, alternative facts ... Finns det något svenskt ord? Ska jag översätta det? Ska jag hitta på ett eget ord? Hur böjer man det? En vanlig fråga journalister ställer är hur de ska hantera engelska ord i en svensk text. Låt oss reda ut det.
 • Språkkolumnen: Kejsarens nya språkkläder

  14.03.2017 Kultur och nöje
  Till synes lättförståeliga ord kan ha en annan innebörd än du tror. Språkvårdaren Minna Levälahti uppmanar journalisterna att avslöja både det enkla och det komplicerade maktspråket.
 • Språkkolumnen: Vart tar vart vägen?

  14.02.2017 Kultur och nöje
  Sonen: Vart är mina benskydd? Jag: Vad sa du? Sonen med en suck: Var är mina benskydd? Han är tio år och använder frågeorden var och vart på ett sätt som är främmande för mig. När jag frågar sönerna Vill du ha ett språktips? är svaret oftast Ja! För visst är det trevligare att få ett språkligt tips än att bli språkligt korrigerad, skriver språkvårdare Charlotta Svenskberg.
 • Språkkolumnen: Det är de små detaljerna som gör det

  10.01.2017 Kultur och nöje
  Det får höras varifrån du kommer, men se till att du talar en svenska som alla förstår. Det rådet ger språkvårdaren Minna Levälahti dem som jobbar professionellt med det talade språket.
 • Nyorden en ”historiebok i kortform”

  27.12.2016 X3M
  Som en passlig efterrätt till julskinkan publicerade svenska Språkrådet sin årliga lista över nyord. Nu sällar ghosta och fomo och många andra sig till tidigare nyord som bilbälte och fiskpinne.
 • Har du blivit ghostad av en Dylanman? – här är listan på nyord

  27.12.2016 Inrikes
  Trumpifiering, filterbubbla, Dylanman och fomo är några av de nyord som etablerat sig i det svenska språket det senaste året. Språkrådet publicerade på tisdagsmorgonen nyordslistan för 2016.
 • Språkvården: Därför säger vi Islamiska staten

  19.11.2015 Inrikes
  Den svenska språkvården rekommenderar att medierna använder IS som förkortning på namnet Islamiska staten.
 • Ska man säga Vitryssland eller Belarus?

  22.10.2015 Samhälle
  Huvudstaden heter Minsk, presidenten heter Lukasjenko – men vad heter landet?
 • Mikael Reuter hör hemma i vårdbranschen: han är ju språkvårdare

  02.09.2015 Åboland
  Språkgurun Mikael Reuter svarade på frågor och talade språk ur åboländskt perspektiv i Åboländsk förmiddag.
 • Så här ska det låta enligt Mikael Reuter

  16.01.2015 Lyssna på Radio Vega Åboland!
  Den nya boken Så här ska det låta är språkvårdaren Mikael Reuters språkvårdstestamente till oss finlandssvenskar. Alla finlandismer är inte felaktiga, men vi kan gärna vara medvetna om vilka fenomen i vårt språk som är finlandismer.
 • Förstaklassare ritade en smilis på arbetsplatsen

  13.08.2012 Titta och lyssna
  Språkpolisen Kerstin Kronvall tar tillfället i akt och påminner oss om att en arbetsplats uttryckligen är ett plats där man jobbar. Och att en så kallad "smiley" faktiskt heter smilis på svenska!
 • Digital plånbok är kontaktlös betalning

  23.05.2012 Teknik
  Ett nytt sätt att betala små uppköp blir möjligt i höst. Då kommer man att kunna använda betalkort som man bara för nära en avläsare utan att man behöver skriva någon pin-kod.
 • Glad Valborg!

  18.04.2012 Titta och lyssna
  Medan vi väntar på våren påminner jag om några v-ord. Vappen firar vi förhoppningsvis i vackert väder – och väldigt privat, skriver vår språkvårdare Kerstin Kronvall.
 • Är rumpvintern här?

  17.04.2012 Österbotten
  Ordet takatalvi har varit väl använt den senaste tiden eftersom det kommit snö i flera omgångar. För några veckor sedan frågade en lyssnare om det finns någon motsvarighet till ordet på svenska. Vi uppmanade folk att ge förslag. Vi fick ett - rumpvinter!
 • Hjälp oss att skriva rätt!

  28.03.2012 Svenska.yle.fi
  Vill du själv bli språkpolis? Här på svenska Yle är vi medvetna om att det ibland smyger in sig språk- och stavfel i våra texter trots att vi försöker korrekturläsa och dubbelkolla allt som läggs ut på webben, och allt som sägs i radio och tv.
 • Bilar, mat och militärer

  28.03.2012 Svenska.yle.fi
  Det är igen dags för språkvårdaren Kerstin Kronvall att nagelfara vårt språk. Den här gången gäller det bland felparkering. Vad heter den otrevliga lappen på vindrutan egentligen? Vi har fått en ny lag om parkeringsövervakning (727/2011) som trädde i kraft den 1 januari 2012. Enligt den nya lagen ska finskans "pysäköintivirhemaksu" översättas med felparkeringsavgift (inte "parkeringsbot").
 • Hundar och militärer skolas

  20.03.2012 Svenska.yle.fi
  Efter att jag förra gången skrev om dragare var det en uppmärksam kollega som påpekade att ordet skolning också ofta används fel. Hon har rätt. Skolning finns till för hundar och militärer medan alla andra utbildas. Hundföraren som hade fått sin utbildning i Hyvinge skolade sin hund.
 • Idrott med Professorsrundan

  17.01.2008 Arkivet
  Professorerna sitter i Ständerthuset, Helsingfors tillsammans med löparen Nina Holmén och sportjournalisten Hans-Jörgen Sjöstedt.