Hoppa till huvudinnehåll

medicinalväxter

 • Medicinhantering på apotek.

  Medicinsk cannabis gav MS-patient livet tillbaka - läkarkåren skeptisk

  21.09.201638Inrikes
  Läkarna är skeptiska till användningen av cannabis som medicin, mycket på grund av bristande kunskap och rädsla för att ämnet framkallar beroende. Bland läkare som förespråkar cannabis som medicin är ämnet fortfarande tabu och få vågar tala om det öppet. Svenska Yle har träffat en MS-patient som börjat må betydligt bättre av medicinska cannabis.
 • Gun-Britt Husberg betraktar äppelträd

  Trädgården på Kycklings är äppelpallarens dröm

  05.08.2016Östnyland
  Kycklings hembygdsgård i Lappträsk är en av de trädgårdar i Östnyland man kan besöka under veckoslutets Öppna trädgårdar-evenemang. I den stora, lummiga trädgården finns bland annat gamla och nya äppelträd samt medicinalväxter.
 • En glashylla med kristallglas och liljepulver i en grön plåtask.

  Medicinskåp med sköna botemedel

  12.03.2016Kultur och nöje
  Gamla tandläkarskåp i enkel design lyfts fram från vindar och källare. Trenden med medicinskåp fyllda med vackra föremål har sin förklaring.
 • En kvinna som dricker en varm dryck med gurkmeja och mjölk.

  Guldmjölk med gurkmeja

  18.12.20153Mat och fritid
  Guldmjölk och gurkmejaomslag hjälper för matsmältningen och läker inflammerade muskler.
 • små porslinsskålar med kryddor

  Gurkmeja - en gyllene läkerot

  18.12.2015Mat och fritid
  De flesta tänker på gurkmeja som bara ett färgämne, det som färgar curry gult. Men förutom att gurkmeja har en egen smak så är den också inflammationshämmande.
 • Pirunpaskaviina botar alla krämpor

  10.06.2015Kultur och nöje
  Kloka gummor hade mångahanda knep och huskurer som kom väl tillpass när folk och fä drabbades av olika krämpor skriver Patricia Bruun i ”Medicin, mat och magi – om örter, trädgårdar och kloka gummor”.
 • Röd solhatt förebygger förkylningar.

  Sant eller strunt: Solhatt botar förkylning

  05.11.20144Vetenskap
  "Nej men oj vad du är förkyld! Se här, ta lite solhattsextrakt, det har alltid hjälpt mig!" Låter det bekant? Vad säger vetenskapen om solhatt eller Echinacea, kurerar den din flunsa på riktigt?
 • Ingredienser till teer för ammande mödrar och spädbarn

  Mammalåda med örter

  06.10.2014Trädgård
  I Finland välkomnas alla nyfödda med en fantastisk present – mammalådan, eller moderskapsförpackningen. Det mesta mor och barn behöver för den första tiden finns i lådan, men jag saknade några saker och skapade en egen låda: Örtmammalådan.
 • Gröna och blå enbär

  Enbär

  29.09.201415Trädgård
  Enbär är en av de mest använda örtmedicinerna här i norr. Enbär är starkt urindrivande och hjälper mot urinvägsinfektioner och plötsliga svullnader i leder. Alexandra brygger enbärste och hostmedicin med enbär.
 • Groblad är naturens plåster

  Groblad

  12.06.20149Trädgård
  Naturens bästa plåster heter groblad och växer i gräsmattor, på stigar och småvägar. På sommaren är det lätt att gå ut och plocka ett plåster i gräsmattan, men till vintern fryser man in blad eller gör en tinktur.
 • Alexandras sallad med maskrosblad.

  Maskros - ett matnyttigt ogräs

  06.05.20144Trädgård
  Det finns uppåt 1000 olika arter av maskrosor i Skandinavien. Alexandra gör en sallad och brygger te av en smaklig sort maskrosblad. Maskrosen är god hela sommaren och passar bra till grönsaksfräs och sallader.
 • Ingefäravatten hjälper mot förkylning.

  Immunförsvar - så slipper du höstförkylningen

  20.11.201311Trädgård
  Huskurer mot förkylningar och magsjuka finns det många av. Det är oftast lättare att förebygga än att behandla sjukdomar och hjälpen finns ibland närmare än man tror. Ingefära i ett vattenglas och te på rävrumpor kan göra hela skillnaden mellan en höst i friskhetens tecken och en lång rad sjukdagar. Örtterapeuten Alexandra De Paoli tipsar om huskurer som höjer immunförsvaret.
 • Olika örtteer för olika behov

  Kvinnoörter

  09.10.2013Trädgård
  Kvinnobesvär är något det talas väldigt lite om i kafferum och vid middagsbord, men nu tar vi in mensvärken, sexlusten och humörsvängningarna i salongen. Alexandra listar nyttiga kvinnoörter.
 • Vänderot hjälper mot oro.

  Vänderot

  21.05.2013Trädgård
  Vänderot hittar man oftast vid vattendrag. Man känner igen den på de avlånga mörkgröna bladen med kraftiga nerver, men bäst känns den igen på av jord och förmultning. Vänderot hjälper mot sömnbesvär och oro. Man kan t ex koka en kopp te av rötterna.
 • Blodrotstinktur på flaska

  Blodrot

  08.05.2013Trädgård
  Blodrot växer i fuktig ängsmark. Bäst känner man igen den på de gula blommorna som ser ut som smörblommor, men med bara fyra kronblad. I mitten av varje kronblad finns en orange fläck. Bldrot används bl a till att stoppa blodflöde.
 • Alexandras vallörtstinktur

  Vallört - läker benbrott och ärr

  26.04.2013Trädgård
  Vallörten är en väldigt bra läkeväxt. Namnet kommer av det gamla ordet välla, som betyder foga ihop, eftersom örten läker ihop benbrott och snyggar till fula ärr.
 • Färska frilandsgurkor

  Gurkan - en vattnig grönsak

  28.01.2013Mat och fritid
  Rätt svar på veckans webbfråga är c) svart gurka. Begreppet svart gurka brukar ibland användas för att beskriva en aubergine. Däremot finns gul-orange gurka.
 • Lakritsplanta med frukt.

  Lakrits - godis och medicin

  08.01.2013Mat och fritid
  Lakritsroten är mjuk och söt, men det många förknippar med lakritssmak är faktiskt en kombination av lakritsrot och flera olika kryddor och örter.
 • Te av rölleka

  Alexandras matsmältningste

  17.12.2012Recept
  I juletider är det väl mer regel än undantag att man äter för mycket och blir så mätt och däst att man knappt orkar med sällskapsspelen efter middagen. Men det är enkelt fixat! Det finns många läkeväxter som hjälper matsmältningen på traven, och några av de bästa finns faktiskt hemma i de allra flesta kryddskåp. – Alexandra –
 • Finland får medicinsk cannabis

  28.08.201213Inrikes
  Allt tyder på att cannabis för medicinskt bruk snart kan börja säljas i Finland. Den övervakande myndigheten för läkemedelsbranschen Fimea tar det slutgiltiga beslutet om några veckor.