Hoppa till huvudinnehåll

medicinalväxter

 • Se när hästar i Illby släpps ut på maskrosängen för första gången

  06.06.2019 Östnyland

  Maskrosen är både en läckerhet och en medicin för hästarna.

  Maskrosen är en läckerhet som hästarna gärna mumsar på trots att de inte är hungriga. Växten innehåller flera nyttiga ämnen som kan fungera som medicin för dem.

 • Våga testa maskros och kirskål i köket!

  14.05.2019 Åboland

  Många vilda växter lämpar sig väl för matlagning.

  Sommaren står för dörren och trädgårdarna grönskar. Det som många kanske inte vet är att man i både trädgård och skog kan hitta flera ätbara vilda växter.

 • Fråga Alexandra De Paoli om örtapotek

  05.06.2018 Strömsö

  Alexandra De Paoli är Strömsös örtexpert.

  Kan man använda örter till små barn? Hur länge kan man skörda brännässlor? Får man verkligen vårtor av maskrosmjölk? Vilka läkeväxter är bra att ha i trädgården?

 • Medicinsk cannabis blev fiasko i Danmark - läkarna vill inte skriva ut recepten

  19.02.2018 Utrikes

  Lantbruket vill att medicinsk cannabis blir ny exportvara.

  I Danmark blev det vid årsskiftet lagligt att behandla vissa sjukdomar med medicinsk cannabis. Läkarna anser att det inte har gjorts tillräcklig forskning kring cannabisen, medan lantbruket hoppas att det här ska bli den nya stora exportprodukten.

 • Danska företag köar för att få odla cannabis

  28.10.2017 Utrikes

  Försök med medicinsk cannabis från och med årsskiftet.

  Från och med årsskiftet kommer vissa patienter att på försök kunna behandlas med medicinsk cannabis i Danmark.

 • Kanderad ingefära - ett ganska nyttigt godis

  20.10.2017 Strömsö

  Det godaste sättet att äta ingefära är att kandera den.

  Det godaste sättet att äta ingefära är att kandera den. Det blir ett gott, fräscht och ganska nyttigt godis som passar lika bra på kaffebordet som i medicinskåpet.

 • Medicinsk cannabis gav MS-patient livet tillbaka - läkarkåren skeptisk

  21.09.2016 Inrikes

  Läkarna i Finland är ännu skeptiska och ämnet är tabu.

  Läkarna är skeptiska till användningen av cannabis som medicin, mycket på grund av bristande kunskap och rädsla för att ämnet framkallar beroende. Bland läkare som förespråkar cannabis som medicin är ämnet fortfarande tabu och få vågar tala om det öppet. Svenska Yle har träffat en MS-patient som börjat må betydligt bättre av medicinska cannabis.

 • Trädgården på Kycklings är äppelpallarens dröm

  05.08.2016 Östnyland

  Lappträskträdgården är med i Öppna trädgårdar-temadagen.

  Kycklings hembygdsgård i Lappträsk är en av de trädgårdar i Östnyland man kan besöka under veckoslutets Öppna trädgårdar-evenemang. I den stora, lummiga trädgården finns bland annat gamla och nya äppelträd samt medicinalväxter.

 • Medicinskåp med sköna botemedel

  12.03.2016 Kultur och nöje

  Gamla tandläkarskåp flyttar in i våra hem.

  Gamla tandläkarskåp i enkel design lyfts fram från vindar och källare. Trenden med medicinskåp fyllda med vackra föremål har sin förklaring.

 • Guldmjölk med gurkmeja

  18.12.2015 Strömsö

  En antiinflammatorisk dryck med gamla anor.

  Guldmjölk och gurkmejaomslag hjälper för matsmältningen och läker inflammerade muskler.

 • Gurkmeja - en gyllene läkerot

  18.12.2015 Mat och fritid

  Gurkmeja är både ett gult färgämne och en medicinalväxt.

  De flesta tänker på gurkmeja som bara ett färgämne, det som färgar curry gult. Men förutom att gurkmeja har en egen smak så är den också inflammationshämmande.

 • Pirunpaskaviina botar alla krämpor

  10.06.2015 Kultur och nöje

  Enligt gammal folktro var kåda i brännvin bästa medicinen.

  Kloka gummor hade mångahanda knep och huskurer som kom väl tillpass när folk och fä drabbades av olika krämpor skriver Patricia Bruun i ”Medicin, mat och magi – om örter, trädgårdar och kloka gummor”.

 • Sant eller strunt: Solhatt botar förkylning

  05.11.2014 Vetenskap

  "Nej men oj vad du är förkyld! Se här, ta lite solhattsextrakt, det har alltid hjälpt mig!" Låter det bekant? Vad säger vetenskapen om solhatt eller Echinacea, kurerar den din flunsa på riktigt?

 • Mammalåda med örter

  06.10.2014 Trädgård

  I Finland välkomnas alla nyfödda med en fantastisk present – mammalådan, eller moderskapsförpackningen. Det mesta mor och barn behöver för den första tiden finns i lådan, men jag saknade några saker och skapade en egen låda: Örtmammalådan.

 • Enbär

  29.09.2014 Trädgård

  Enbär är en av de mest använda örtmedicinerna här i norr. Enbär är starkt urindrivande och hjälper mot urinvägsinfektioner och plötsliga svullnader i leder. Alexandra brygger enbärste och hostmedicin med enbär.

 • Groblad - naturens eget plåster

  12.06.2014 Trädgård

  Bra också för bistick.

  Naturens bästa plåster heter groblad och växer i gräsmattor, på stigar och småvägar. På sommaren är det lätt att gå ut och plocka ett plåster i gräsmattan, men till vintern fryser man in blad eller gör en tinktur.

 • Utrota inte alla maskrosor – ät dem!

  06.05.2014 Trädgård

  Maskrosen är ett matnyttigt ogräs.

  Det finns uppåt 1000 olika arter av maskrosor i Skandinavien. Alexandra gör en sallad och brygger te av en smaklig sort maskrosblad. Maskrosen är god hela sommaren och passar bra till grönsaksfräs och sallader.

 • Immunförsvar - så slipper du höstförkylningen

  20.11.2013 Trädgård

  Huskurer mot förkylningar och magsjuka finns det många av. Det är oftast lättare att förebygga än att behandla sjukdomar och hjälpen finns ibland närmare än man tror. Ingefära i ett vattenglas och te på rävrumpor kan göra hela skillnaden mellan en höst i friskhetens tecken och en lång rad sjukdagar. Örtterapeuten Alexandra De Paoli tipsar om huskurer som höjer immunförsvaret.

 • Kvinnoörter

  09.10.2013 Trädgård

  Kvinnobesvär är något det talas väldigt lite om i kafferum och vid middagsbord, men nu tar vi in mensvärken, sexlusten och humörsvängningarna i salongen. Alexandra listar nyttiga kvinnoörter.

 • Vänderot

  21.05.2013 Trädgård

  Vänderot hittar man oftast vid vattendrag. Man känner igen den på de avlånga mörkgröna bladen med kraftiga nerver, men bäst känns den igen på av jord och förmultning. Vänderot hjälper mot sömnbesvär och oro. Man kan t ex koka en kopp te av rötterna.

Sidor