Hoppa till huvudinnehåll

mat

  • Mästerkocken Micke Björklund skippade smöret

    17.11.2017 Hälsa

    Han antog utmaningen att leva en vecka också utan grädde.

    Att avstå från smör och grädde – under en hel vecka. För vem kan det vara en större utmaning än för den åländska mästerkocken Michael “Micke” Björklund?

  • Cook and chillmaten får gott betyg

    07.11.2017 Österbotten

    Håller samma nivå som vanlig storköksmat.

    Ett blindtest visar att Cook and chillmaten som serveras i Jakobstad håller samma nivå som vanlig storköksmat. Cook and chilmaten har fått kritik och därför ville leverantören att en oberoende panel skulle jämföra maten med vanlig storköksmat, utan att veta vilken mat som är vilken.

  • Snart får alla barn i Helsingfors som vill äta veganskt på dagis

    01.11.2017 Huvudstadsregionen

    Helsingfors stad har testat veganmat på utvalda dagisar.

    Från och med början av nästa år ska alla barn i Helsingfors som äter veganmat hemma, också kunna göra det på dagis. Staden har provat på att servera vegansk kost på utvalda dagisar och utökar nu möjligheten.

  • Inget köksbeslut i Raseborg - frågan ska utredas vidare

    24.10.2017 Västnyland

    Tjänstemännen fick tid till slutet av februari.

    Tekniska nämnden i Raseborg skulle på tisdagen ge ett förslag på hur köken i Ekenäs kunde organiseras mera effektivt. Men inte heller den här gången blev det ett beslut i frågan.

  • Hungriga hajar och annat gott för höstlovsfirande barn i Borgå

    17.10.2017 Östnyland

    Kultur, hantverk, idrott och spel ännu på kommande.

    Borgå stads höstlovsevenemang De Ungas Borgå körde igång på måndag med färgglad fest. Glada skratt och doft av mat fyllde ungdomslokalen Zentra.

  • Är du redo för ätbara robotar?

    14.10.2017 Vetenskap

    Terminator känns plötsligt mindre skrämmande.

    Ett schweiziskt forskarlag har skapat en prototyp för gelatinbaserade ställdon, som ska kunna bana väg för en typ av ätbara robotar.

  • Minori Yoshida - Dom kallar oss invandrare

    13.10.2017 Yle Fem

    Jag blev deprimerad på vintern. Den var längre än jag trott.

    Jag bestämde mig för att börja blogga på japanska om mitt liv här i Finland och hade nästan 20 000 besökare i veckan. Jag ville visa att det finns ett liv utanför Japan.

  • Inga ostar från Fiskars längre

    04.10.2017 Västnyland

    Ysteriet i Fiskars lägger ner.

    Ysteriet i Fiskars har tvingats köra ned sin verksamhet. Ostmästaren från Frankrike, Thierry Jung, har flyttat från orten och ingen har visat intresse att ta över.

  • Ny nationell förening för mathantverk grundades

    19.09.2017 Åboland

    Bjuder in alla intresserade att delta i verksamheten.

    Mathantverkarna i Finland har fått en egen intresseförening. Den nygrundade föreningen heter kort och gott Mathantverk i Finland och välkomnar alla intresserade att ta del av verksamheten.

  • Vårdchef i Raseborg: Hemvårdare som kör ut mat är inte dagens melodi

    06.09.2017 Västnyland

    Måltidsautomaterna ska förenhetliga matservicen i Raseborg.

    Matautomater ger hemvårdare en chans att koncentrera sig på vården av de äldre, säger en vårdchef i Raseborg. Med automaterna blir matservicen också enhetlig i hela staden.

  • Äldre i hela Raseborg erbjuds mat från automat

    31.08.2017 Västnyland

    Den nya systemet gäller från och med 1.1.2018.

    Från och med årsskiftet kan alla raseborgare som är i behov av hemtransporterad mat få tillgång till matautomater.

  • Thomas Snellman fick pris för Reko

    24.08.2017 Österbotten

    Valdes till årets nordiska matentreprenör.

    Reko-grundaren Thomas Snellman har valts till årets nordiska matentreprenör. Den åländska kocken Michael Björklund valdes till nordisk matkommunikatör.

  • Lotta Backlund skippade sockret

    24.08.2017 Hälsa

    Ståuppkomikern jämför sockret med knark.

    Ståuppkomikern Lotta Backlund testade att leva helt sockerfritt i en vecka. Hon gjorde en livsstilsförändring för ett antal år sedan och gick då också ner mycket i vikt. Då förstod hon att det här med socker inte är en helt enkel match.

  • Följer du bäst före-datumet eller dina sinnen? – Rösta här!

    24.08.2017 X3M

    Dricker du gammal mjölk och äter du gammalt kött?

    Det finns en skillnad på bäst före-datum och sista användningsdag. Ibland går gränsen vid datumet, men inte alltid. Vilka produkter ska du vara försiktig med?

  • Centerpolitiker välkomnar utlokalisering till Seinäjoki

    24.08.2017 Inrikes

    Livsmedelsmyndigheten ska inleda sin verksamhet 2019.

    Regeringens förslag att placera den nya livsmedelsmyndigheten i Seinäjoki applåderas i ett pressmeddelande av tre Centerriksdagsmän från trakten.

  • Fin lunch på fula morötter och billigare torrvaror från nätet – svinn är inte längre skräp

    13.08.2017 Inrikes

    Matsvinn har blivit både en business och en miljögärning.

    Överblivna råvaror blir till lunch och nya butiker säljer svinn billigt: Både företag och organisationer vill minska på svinnet i Finland som årligen uppgår till hundratals miljoner kilogram.

  • Rödmärkta varor och välgörenhet minskar mängden svinn i finländska matbutiker

    13.08.2017 Inrikes

    Totalt är mängden svinn i Finland 400-500 miljoner kilo.

    De två stora dagligvarukedjorna i Finland, S-gruppen och Kesko, har ett årligt livsmedelssvinn på tiotusentals ton och kedjorna har tagit till olika åtgärder för att minska svinnet. Men jämfört med de två stora kedjorna sticker den lilla ekokedjan Ruohonjuuri ut med sitt nollsvinn.

  • "Ta en erfaren vän med till svampskogen"

    09.08.2017 Östnyland

    Här ger svampexperten sina tips för en lyckad skogsutfärd.

    Hösten svampskörd börjar växa fram i de östnyländska skogarna. Känner du dig osäker på hur du ska gå till väga? Här ger svampexperten sina tips för en lyckad skogsutfärd.

  • Jordens resurser är slut för i år

    02.08.2017 Inrikes

    Den ekologiska skuldens dag inträffar tidigare varje år.

    Från och med i dag har jordens befolkning redan använt alla förnybara resurser som jorden producerat i år. Men Finland har redan levt på ekologisk skuld i flera månader.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    31.07.2017 Mat och fritid

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

Sidor