Hoppa till huvudinnehåll

utbrändhet

 • Svenska Yles nya onlinesatsning Sjukt perfekt söker deltagare

  11.07.2018 X3M

  "Jag var den lyckligaste i världen, och så small det."

  Aldrig tidigare har unga kvinnor varit så framgångsrika. De toppar i studieresultat, tar stora karriärkliv och syns, hörs och tar plats i sociala medier. Men aldrig tidigare har de slitit så hårt med press, stress och psykisk ohälsa.

 • "Jag blev så arg att jag bara ropade rätt ut åt henne" - Erik skötte om sin gamla mamma och kände så stor press att han tappade besinningen

  15.06.2018 Samhälle

  Stor stress och press på anhöriga som sköter åldringar.

  Erik var som fastkedjad vid sin mamma då hon blev sjuk. Han kunde inte planera något, kunde inte ha en ledig kväll. Pengarna räckte inte till mediciner och mat, och Erik blev kvar med skulderna då mamman dog.

 • Staffan lider av ångest: "Det slutar alltid med att jag sjukskriver mig"

  11.03.2018 X3M

  Staffans värsta panikattack kom när han skulle rycka in.

  När Staffan Nylund blev utbränd var han tvungen att hitta på ursäkter för att kunna sjukskriva sig. Att berätta att det egentligen var depression och ångest som gjorde honom sjuk var för svårt.

 • Fanna och Michaela brände ut sig i ung ålder: Det enda som fanns var trötthet

  17.01.2018 X3M

  Varför går allt fler unga kvinnor går in i väggen?

  Bloggaren Michaela Forni brände ut sig när hon var 25. Fanna Ndow Norrby blev utmattad när hon var i samma ålder. Vad är det som gör att allt fler unga kvinnor går in i väggen? Det försöker Fanna ta reda på i serien We can´t do it.

 • Skall du förstå världen är det dags att se inåt

  30.03.2017 Yle Fem

  Dokumentär om intuitionens kraft.

  Världen förändras i en allt snabbare takt och det krävs nya sätt att tänka. I framtiden kommer majoriteten att jobba i yrken som inte ännu upptäckts. Statisktik visar att depression kommer att vara vår största hälsorisk redan år 2020. Räddningen kan vara att titta inåt.

 • Den underbara känslan man inte gärna skyltar med

  17.03.2017 Yle Fem

  Dokumentär utforskar stolthet.

  Stolthet, en underbar, euforisk känsla men samtidigt någonting man inte vill skylta för mycket med? Dokumentären Stolthet utforskar denna känsla via flera människors berättelser.

 • Backhopparen Jarkko Määttä: Jag utsatte kroppen för mer än den tålde

  20.02.2017 Sport

  Viljan att nå världstoppen ledde till burnout.

  Redan i några års tid har Jarkko Määttä förväntats bli Finlands nästa backhoppningsstjärna. Han OS-debuterade som 19-åring, men sen gick någonting snett. Efter en träningsmässig burnout förra säsongen står han åter på tröskeln till det stora genombrottet.

 • Camilla gick fyra år i gymnasiet för att kunna träna

  26.11.2016 X3M

  Många elever i idrottsgymnasium är nära burnout.

  Många av eleverna i idrottsgymnasium runt om i Finland känner sig stressade eftersom det är svårt att kombinera studier och träning. Långdistanslöparen Camilla Richardsson löste problemet genom att göra studierna på fyra år i stället för tre.

 • Tobias skämdes för sin utbrändhet

  02.11.2016 X3M

  Tobias Althoff är en av de få män som vågar prata utbrändhet

  Det är oftast kvinnor som berättar om sin utbrändhet men män drabbas också. En av dem är 25 år gamla Tobias Althoff.

 • Radiohuset frågar: jobbar du på fritiden?

  28.05.2016 Samhälle

  Frankrike vill förbjuda jobbmail på fritiden. Behövs det?

  Det är allt lättare att utföra sitt jobb när som helst, var som helst. Det vill Frankrike sätta stopp för med ett lagförslag som förbjuder jobbmejlande utanför arbetstid.

 • Hankenforskare: Unga karriärister kan inte sätta gränser

  27.05.2016 Inrikes

  Många 30-åringar lider av utbrändhet.

  Arbetslivsforskare vid Hanken varnar för de nationalekonomiska konsekvenserna av att arbetslivet suger musten ur unga ambitiösa personer alldeles för tidigt.

 • Ingenjören som blev modeorakel och naturfotograf

  16.09.2015 Samhälle

  Naturen är viktig för Janne Gröning.

  Janne Gröning jobbade länge inom modebranschen, han sov bara fyra timmar per natt i tjugo års tid, men han njöt av livet som framgångsrik företagare. Så kom lågkonjunkturen och på några månader miste Janne allting.

 • Fredrik Karlström: Man hinner göra mycket om man inte sover för länge

  23.06.2015 Vega

  Ålands näringsminister lämnar politiken.

  Livet är kort och långt på samma gång. Ålands näringsminister Fredrik Karlström vill inspirera oss att göra mer än vi tror vi klarar av. Samtidigt har han själv varit nära en total kollaps.

 • Riitta flyttar ut i sin båt

  15.05.2015 Samhälle

  Riitta Airos säger upp bostaden och seglar till Medelhavet.

  I sommar kastar Riitta Airos loss och seglar iväg till Medelhavet. Hon säger upp sin bostad, säljer det mesta hon äger och flyttar ut i båten.

 • Stress är som ett paraply över vårt samhälle

  11.11.2014 Familj

  Då Lili-Ann Junell-Kousa från Ekenäs gick in i väggen för tio år sedan trodde hon att livet var över. Idag arbetar hon som samtals- och familjeterapeut samt föreläser om trötthetssyndrom.

 • Unga företagare är mest stressade

  08.10.2014 Inrikes

  Var fjärde företagare i Finland under 36 år upplever att de har svårt att balansera jobb och fritid och löper risk för utbrändhet, visar en färsk undersökning. Äldre företagare orkar bättre.

 • När pusselbitarna faller på plats

  05.10.2014 Samhälle

  Monica Björkell- Ruhls son har en en unik kromosomavvikelse

  Monica Björkell- Ruhl har en son med en unik kromosomavvikelse. Ständig sömnbrist, oro och utebliven hjälp gjorde att hon brände ut sig. Det krävdes en barnskyddsanmälan innan Monica togs på allvar. I Samtal om livet berättar Monica om sin väg tillbaka och hur det känns när pusselbitarna äntligen faller på plats.

 • Duktig flicka brände ut sig

  18.09.2014 Samhälle

  Maria Forslund gick i väggen när hon var under trettio

  Maria Forslund i Nykarleby är trettiofyra år gammal, trebarnsmor och fysioterapeut med egen firma. Redan som som ung var hon väldigt prestationsinriktad, och hon ställde höga krav på sig själv i skolan. Så fortsatte det under studietiden i Sverige, och när hon väl kom ut i arbetslivet var hon helt utmattad. Maria gick i väggen när hon ännu inte hade fyllt trettio, men under sjukskrivningstiden kom hon till insikt om att man faktiskt inte alltid behöver vara duktig på allt.

 • EU: Vi stressar för mycket på jobbet

  07.09.2014 Inrikes

  Nu vill EU att folk ska hinna dra andan också på arbetstid. Arbetsrelaterad stress kostar för mycket, och därför vill EU komma åt de värsta problemen. Finland är aktivt med i kampanjen.

 • Glassplitter och madagaskarstjärnor - om en botanisk fristad

  15.08.2014 Kultur och nöje

  I februari 1944 bombades Botaniska trädgården i Kajsaniemi, i Helsingfors. Bara två växter överlevde: en näckros och en cypress.

Sidor