Hoppa till huvudinnehåll

fredsarbete

 • Fredsbevarare dödade i Demokratiska republiken Kongo

  15.11.2018 Utrikes

  Sju avled och tio skadades.Kongo

  I Demokratiska republiken Kongo har sju av FN:s fredsbevarare dödats och 10 skadats i strider mot rebeller i en gemensam militäroperaton med landets armé.

 • Gynekologen Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad tilldelas Nobels fredspris 2018

  05.10.2018 Utrikes

  Kamp mot sexuellt våld belönades.

  Nobelkommittén betonar att Denis Mukwebe "ägnat stora delar av sitt vuxna liv åt att hjälpa offer för sexuellt våld".

 • Deltagare avvisar kritiken mot fredslägret i Lovisa: "Viktigt att nätverka med ryska fredsaktivister"

  24.05.2018 Östnyland

  Fredsaktivister från Finland, Sverige och Ryssland möts.

  Det har uppstått missförstånd kring fredsaktivistlägret Baltic Glory 18, som ordnas i Lovisa i augusti. Det säger en av deltagarna, Timo Virtala från Finlands Kristna Fredsrörelse, och arrangören Vapenvägrarförbundet.

 • Han kom som 10-åring till Finland - nu vill han bygga fred i sitt gamla hemland Irak: "Målet är inte att skrota klansamhället"

  31.03.2018 Svenska.yle.fi

  Hussein al-Taee är fredsmäklare och reser ofta till Irak.

  Svaga stater och släktfejder driver människor på flykt. Men hur bygger man upp en stat där ingen längre behöver frukta blodshämnd eller hedersvåld? Irakiern Hussein al-Taee flydde till Finland som barn och ägnar nu sitt liv åt de här frågorna.

 • Hilkka Pietilä har avlidit

  19.12.2016 Inrikes

  Hon blev 85 år gammal.

  Den tidigare ordföranden för Finlands FN-förbund, Hilkka Pietilä, är död. Hon blev 85 år gammal.

 • FN-sändebud: Vapenvilan i Syrien håller i stort

  03.03.2016 Utrikes

  Möjligt att fredssamtalen kan återupptas 9 mars.

  FN-sändebudet för Syrien Staffan de Mistura är försiktigt optimistisk till att vapenvilan ska hålla i Syrien.

 • Maratonförhandlingar om Syrien ska börja i Genève

  29.01.2016 Utrikes

  Freden långt borta, men målet närmare än tidigare.

  På fredag ska de börja - de länge efterlysta fredsförhandlingarna som ska få ett slut på kriget i Syrien. Att det kommer att bli en lång och svår process är alla inblandade medvetna om, men redan nu har FN-sändebudet Staffan de Mistura nått längre än föregångarna.

 • KSML: Sparkrav påverkar inte fredsbevararna

  15.01.2016 Inrikes

  "Bättre att påverka i förebyggande syfte."

  Finland kan skicka ut soldater till nya fredsbevarande uppdrag trots att försvaret skär ner pengarna för militär krishantering, säger försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva till tidningen Keskisuomalainen.

 • Fredsavtalet i Libyen hotar falla - stärker IS

  16.12.2015 Utrikes

  Libyens rivaliserande regeringar förkastade fredsvtalet.

  Libyens tävlande regeringar har överraskande förkastat det fredsavtal som skulle undertecknas i dag. Avtalet befaras nu inte bli av alls. Det kan späda på kaoset som har låtit terrorgruppen Islamiska Staten växa sig allt starkare och befaras öka hotet som gruppen utgör i hela Medelhavsregionen.

 • Tyska Bundeswehr: En 60-åring som söker sin roll

  21.11.2015 Utrikes

  Återupprustning redan tio år efter krigsslutet.

  Det var häftiga protester och heta diskussioner som kantade upprättandet av tyska Bundeswehr. Bara tio år efter andra världskriget fick Tyskland i alla fall igen en egen militär. Idag 60 år senare söker det tyska försvaret fortfarande sin nya roll.

 • Därför behövs kvinnor i fredsprocesserna

  09.10.2015 X3M

  Är kvinnor bättre på fred än män?

  Sverige ska skapa ett nätverk av kvinnliga fredsmedlare som inom två år ska kunna sättas in i konflikter världen över. Men varför behöver vi kvinnor för att skapa fred? Är de bättre på fred än män?

 • Pekka Haavisto fick uppdrag som medlare

  17.08.2015 Inrikes

  Haavisto kommer att jobba med betoning på Afrika.

  Riksdagsledamot Pekka Haavisto (Gröna) har utnämnts till utrikesminister Timo Soinis särskilda representant för regionala fredsmedlingsuppdrag.

 • Ska överlevande från Hiroshima motarbeta kärnkraft i Finland?

  02.06.2015 Utrikes

  Det var en förtjusande liten grupp vänliga och sirliga personer som i går berättade om fasansfulla upplevelser de varit med om då atombomberna fälldes över Hiroshima och Nagasaki. De åtta japanerna var alla små barn då bomberna drabbade dem. De kände tryckvågen, såg brännskadade människor med flagande hud och de förlorade anhöriga

 • Fred är en grundläggande mänsklig rättighet

  11.12.2014 Samhälle

  I efterdyningarna av Nobelfestligheterna kan Laura Lodenius, verksamhetsledare på Finlands fredsförbund, konstatera att hon är glad över att Nobels fredspris gick till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi för deras heroiska kamp för barn och unga människor. Nu vill Fredsförbundet lyfta fram fred som en mänsklig rättighet.

 • Borde Kekkonen ha fått fredspriset?

  10.12.2014 Utrikes

  För varje lycklig och stolt Nobelpristagare finns det många besvikna som blev utan. När fredspriset delades ut i Oslo år 1975 var Finlands ambassadör hemkallad. Finlands president Urho Kekkonen ansåg att han borde ha fått priset för de europeiska fredsframgångarna.

 • "Utan svenskan hade min karriär sett annorlunda ut"

  13.11.2014 Åboland

  En av de stora vändpunkterna i Martti Ahtisaaris liv kom 1960, då han skickades till Pakistan - och tvingades lära sig svenska.

 • ”Försvaret inte elementärt för säkerheten”

  03.10.2014 Inrikes

  I dagens debatt Slaget efter tolv sade fredsförbundets Laura Lodenius att hälsovård, socialvård och arbetsplatser är viktigare för ett lands säkerhet än försvaret. Thomas Blomqvist som hör till dem som förordar höjda försvarsanslag gav henne delvis rätt.

 • President Niinistö med följe till New York

  21.09.2014 Inrikes

  President Sauli Niinistö, utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) och avgående utvecklings- och biståndsminister Pekka Haavisto (Gröna) reser till New York i dag för att delta i öppningen av FN:s generalförsamling.

 • Fredsfacklan kom till Österbotten

  19.07.2014 Österbotten

  På lördagen nådde fredsloppet "The Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run" Vasa. Det är en fackelstafett som första gången löptes år 1987 och var syfte är att föra världens människor närmare varandra.

 • Dödsskräcken försvann med hjärntumören

  04.06.2014 Samhälle

  Thomas Hackman räknar med att dö inom några år

  Thomas Hackman jobbar som astronom vid Helsingfors universitet. För ett och ett halvt år sedan drabbades han av ett sjukdomsanfall, och det visade sig att han hade en hjärntumör. Den elakartade tumören opererades bort, men det är stor sannolikhet för att den kommer tillbaka, och Thomas räknar med att han kommer att dö inom några år. Hur är det att leva med den här vetskapen?

Sidor