Hoppa till huvudinnehåll

gasproduktion

 • Klimatmålen och ländernas produktion av fossila bränslen på kollisionskurs – kolet största problemet, visar forskning

  20.11.2019 Klimat

  Produktion och användning borde minska, inte öka.

  Ny forskning visar att världen är på väg att producera 50-120 procent mera fossila bränslen upp till år 2030 än vad som kan förbrännas om man ska uppnå klimatmålen i Parisavtalet.

 • Aurora höjde priserna med mellan 26 och 47 procent

  22.02.2016 Inrikes

  Bolaget meddelar inte vad de gamla priserna varit.

  Gasbolaget Aurora har chockhöjt priserna med mellan 26 och 47 procent, visar Svenska Yles granskning. Aurora har raderat sina före detta priser, vilket försvårar en jämförelse.

 • Gasstationen på Stormossen går äntligen vidare

  01.02.2016 Österbotten

  Marknadsdomstolen gav bolaget rätt i tvisten om anbuden.

  Nu kan Stormossen gå vidare med gastankningsstationen i Korsholm. I fredags gav Marknadsdomstolen bolaget rätt i tvisten om anbuden. Äntligen kom beslutet. Vi har väntat länge, säger vd:n Leif Åkers.

 • Tusentals evakuerade undan gasläcka i Kalifornien

  07.01.2016 Utrikes

  Gasläckan har ökat Kaliforniens utsläpp med en fjärdedel.

  Tusentals människor har evakuerats på grund av en gasläcka i den amerikanska delstaten Kalifornien. Delstatens guvernör Jerry Brown har utlyst nödläge på grund av det omfattande gasläckaget från ett underjordiskt förråd som läckt metangas sedan oktober.

 • "De ryska energijättarnas kamp försenar Fortums affärer"

  09.07.2015 Inrikes

  Rosatom och Gazprom vill bägge komma över vattekraftverk.

  Riksdagsman Kai Mykkänen (Saml) som är insatt i Ryssland och energipolitik, säger att en inbördes maktkamp mellan Gazprom och Rosatom är en delorsak till att Fortums vattenkraftverksaffär inte framskrider som planerat.

 • Unikt nordiskt projekt på gång i Sköldvik

  04.05.2015 Östnyland

  Grundstenen till en ny vätgasanläggning murades i Borgå.

  På Neste Oils raffinaderi i Sköldvik i Borgå har den första grundstenen till en ny vätgasanläggning murats. Ett genombrott, menar gasbolaget AGA:s nordiska chef Bo Dyrvold.

 • Energiveckan fokuserar på gas

  16.03.2015 Österbotten

  Biogas är huvudtema på fjärde årliga Energy week i Vasa.

  När intresset för gas växer i Europa växer förhoppningarna på den inhemska och förnybara biogasen i Finland. Gas är huvudtema på Energy week i Vasa.

 • Besvär mot gasterminal i Åbo förkastades

  23.01.2015 Åboland

  Det finns inga hinder för att bygga en terminal för flytande naturgas i Pansio i Åbo. Högsta förvaltningsdomstolen har förkastat de besvär som lämnades in i fjol.

 • Putin: South Stream byggs inte

  01.12.2014 Utrikes

  Ryssland fortsätter inte med bygget av South Stream -gasledningen i Svarta havet på grund av motståndet från Europeiska unionen, uppgav Rysslands president Vladimir Putin på måndagen.

 • Tolkis ännu ett alternativ för gasterminalen

  28.11.2014 Östnyland

  Bolaget Gasum måste göra en ny miljökonsekvensbedömning för den naturgasterminal som planerats i Tolkis i Borgå.

 • Nu kan du tanka gasbilen i Österbotten

  31.10.2014 Österbotten

  Österbottens första tankstation för gasbilar finns i Jeppo i Nykarleby. Stationen är samtidigt den nordligaste i landet. I södra Finland finns redan många tankstationer för gasbilar

 • Beslut om LNG-terminal i oktober

  11.09.2014 Västnyland

  Den nuvarande EU-kommissionen försöker lösa frågan om en gasterminal för flytande naturgas (LNG) vid Finska viken inom oktober månad. Enligt vad Yle Västnyland erfar ligger Ingå bäst till.

 • Räddar Kina Rysslands ekonomi?

  03.09.2014 Utrikes

  I takt med allt fler hot om nya sanktioner söker Ryssland febrilt efter nya ekonomiska samarbetspartners. De största förhoppningarna riktas mot Kina.

 • Baltiska länder erbjöds gasrabatt mot att lämna Nato

  24.06.2014 Utrikes

  Estland och Lettland erbjöds billig gas i utbyte mot att bli ”mindre pålitliga medlemmar” i EU och Nato, skriver tyska Focus. Tidningen citerar Litauens president Dalia Grybauskaite.

 • Gas från Karleby kan driva 15 000 bilar

  05.06.2014 Österbotten

  I ekonomiskt svåra tider måste man våga satsa på något nytt. Det tycker man på gastillverkaren Woikoski som investerar miljontals euro i en vätgasfabrik i Karleby. Att det i Finland bara finns en enda bil som går på vätgas är inget hinder.

 • Inga hinder för gasterminal i Åbo

  30.04.2014 Åboland

  Det finns inga hinder för att bygga en terminal för flytande naturgas i Pansio i Åbo. Åbo förvaltningsdomstol har förkastat de besvär som lämnades in.

 • Skiffergasen ändrar energispelet i Europa

  20.04.2014 Utrikes

  För Ryssland är naturgasen ett trumfkort. Men frågan är: hur länge? USA börjar exportera skiffergas inom ett par år och i Europa planeras skiffergasproduktion i flera länder. Då kommer spelplanen för energi att se helt annorlunda ut.

 • USA hotar Ryssland med nya sanktioner

  11.04.2014 Utrikes

  USA hotade Ryssland med nya sanktioner efter ett telefonsamtal sent på torsdag kväll mellan USA:s president Barack Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

 • Gaslandskamp Ukraina-Ryssland

  03.04.2014 Ekonomi

  Då en delegation från Ukraina i dag åker till Moskva för att diskutera gasleveranser och gaspriser handlar det om ödesfrågor för den ukrainska ekonomin. Samtidigt är gasfrågorna viktiga också för Ryssland.