Hoppa till huvudinnehåll

deflation

 • Inflation, deflation och andra ekonomitermer - här är förklaringen

  18.08.2017 Vetamix

  Ekonomi kan vara knepigt, här är några förklaringar.

  Ekonomiska termer kan vara svåra att förstå. Den här artikeln förenklar bland annat begreppen inflation, deflation, bnp och flera andra.

 • Hypo: Bostäderna blir aningen dyrare de kommande åren

  17.05.2016 Inrikes

  Bostadspriserna stiger med en procent i hela landet.

  I huvudstadsregionen berättar höjda bostadspriser om en ökad efterfrågan medan den i Tammerfors syns som starka säljsiffror. Hypo förutspår att priserna på bostäderna i hela landet kommer att stiga med en procent.

 • ”Tyskland är eurozonens största problem”

  14.05.2016 Utrikes

  Konflikt mellan Tyskland och ECB.

  Den tyska ekonomins stora problem är att sparandet är för stort. Kritikerna anser att tyskarna borde sluta spara och spendera i stället.

 • Fortsatt låg inflation under 2016

  06.01.2016 Utrikes

  ECB förväntas stimulera mera

  Deflationen är kanske över för den här gången, men vi kan vänta oss fortsatt låg inflation i de utvecklade länderna. Det här sätter press på Europeiska centralbanken att öka stimulansåtgärderna inom eurozonen.

 • Nytt stimulanspaket från ECB?

  02.12.2015 Inrikes

  ECB väntas sänka räntan och pumpa ut mera pengar

  De svaga ekonomiska utsikterna och den låga inflationen sätter press på Europeiska centralbanken, ECB att besluta om nya stimulansåtgärder. Marknaden förväntar sig att penningpolitiken blir ännu mer expansiv.

 • Gratis pengar till alla – en väg ut ur krisen?

  04.10.2015 Inrikes

  En utbetalning till alla skulle få fart på ekonomin.

  Om alla plötsligt skulle få flera hundra euro på sina konton skulle ekonomin stimuleras. Nationalekonomer överväger alternativet på allvar för att öka sysselsättningen och tillväxten i Europa, Japan och USA.

 • Långsam tillväxt – det nya normala?

  29.03.2015 Ekonomi

  Återhämtningen i ekonomin är väldigt långsam. Men varför?

  Ekonomin fortsätter sin kräftgång i många utvecklade ekonomier, framför allt är läget i eurozonens ekonomier dystert. En del ekonomer anser att vi har hamnat in i en period av varaktig stagnation. Andra menar att läget beror på att flexibilitet saknas.

 • Wahlroos: Tio myter om marknadsekonomin

  12.03.2015 Inrikes

  På korståg mot alla som vill stoppa kapitalismen.

  Finansmannen Björn Wahlroos fortsätter sitt korståg mot alla dem som vill sätta käppar i hjulet för den fria marknadsekonomin. I sin nya bok Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta argumenterar han mot skattehöjningar, aktiv finanspolitik och inkomstutjämning. Caj Rönning har läst boken.

 • ECB storshoppar statsobligationer

  09.03.2015 Ekonomi

  Från och med i dag börjar Europeiska centralbanken köpa upp statslånepapper för 60 miljarder euro i månaden. Det här ska sätta fart på den europeiska ekonomin, säger analytikern Roger Wessman.

 • ECB börjar pumpa in pengar nästa vecka

  05.03.2015 Ekonomi

  Europeiska centralbanken kommer att inleda de utlovade köpen av statsobligationer den 9 mars. ECB kommer att köpa statsskuldebrev för 60 miljarder euro per månad fram till hösten 2016.

 • Prisnedgången fortsätter i eurozonen

  30.01.2015 Inrikes

  Konsumentpriserna i euroländerna fortsätter att sjunka. Enligt preliminära siffror från den europeiska statistikbyrån Eurostat ökade deflationen till 0,6 procent i januari.

 • ECB pumpar in pengar i ekonomin

  21.01.2015 Ekonomi

  Europeiska centralbankens styrande råd samlas i dag för att besluta om nya penningpolitiska åtgärder. ECB väntas ta till det grova artilleriet för att få fart på ekonomin. ECB har hittills väntat med att köpa statsobligationer, men nu väntas man besluta om programmet.

 • ECB tar till grovt artilleri

  21.01.2015 Inrikes

  Alla konventionella metoder att få rätsida på den europeiska ekonomin är förbrukade. Europeiska centralbanken väntas nu ta till krafttag genom stödköp av statsobligationer. En viktig åtgärd, bedömer Anssi Rantala, chefsekonom på Aktia.

 • Oljepriset – vinnare och förlorare

  17.01.2015 Inrikes

  Billigare bränsle för bilisterna och lägre uppvärmningskostnader för husägare med oljeeldning känns i plånboken relativt snabbt då råoljepriset har sjunkit med mer än hälften på ett halvt år. Men det lägre oljepriset har långtgående konsekvenser också för världsekonomin och maktbalansen i världen.

 • Deflation i euroområdet

  07.01.2015 Utrikes

  Konsumentpriserna sjönk i december och det råder deflation i euroområdet. Konsumentpriserna sjönk mer än väntat i december.

 • Shinzo Abe vann valet i Japan

  14.12.2014 Utrikes

  I Japan visar vallokalsundersökningar att söndagens nyval ger den sittande premiärministern Shinzo Abe och hans koalition en bred valseger och nya möjligheter att stimulera ekonomin.

 • Rekordlåg inflation i eurozonen

  30.09.2014 Ekonomi

  Inflationen fortsätter att falla i de 18 länder som använder euron som valuta. Sedan september i fjol har priserna stigit med endast 0,3 procent. Det är den lägsta inflationen på fem år.

 • Bankerna ovilliga att låna av ECB

  18.09.2014 Ekonomi

  Europeiska centralbanken ECB bjöd idag ut lån åt de europeiska bankerna till låg ränta, men intresset för lånen var lamt. Bankerna tros vänta till december då liknande lån bjuds ut nästa gång.

 • Finlands Bank: Fortsatt låg tillväxt i Europa

  16.09.2014 Inrikes

  Den spirande uppgången i världsekonomin och framför allt i eurozonen bröts under sommaren i takt med att de geopolitiska spänningarna ökade. Tillväxtutsikterna försämrades betydligt efter en tid av återhämtning i eurozonen.

 • ECB – inga radikala beslut trots allt värre kris

  04.09.2014 Ekonomi

  Den europeiska ekonomin är på väg in i en helt ohållbar situation. Om inget görs kommer euroländerna snart att ha deflation. Trycket på att Europeiska centralbanken, ECB ska göra någonting ökar hela tiden, men centralbanken verkar vara utan instrument för att lösa den nuvarande krisen.

Sidor