Hoppa till huvudinnehåll

schizofreni

 • Forskare vill hitta en ny vårdform för depression - med hjälp av ett protein

  16.04.2019 Hälsa

  Eleanor Coffeys forskningsteam jobbar med försöksmöss.

  Forskningschef Eleanor Coffey och hennes team vid Åbo Akademi testar proteinet JNK på möss. Så hoppas de kunna hitta en ny vårdform för depression.

 • Essä: Det gör ont när kroppen brister

  19.03.2017 Kultur och nöje

  I några aktuella böcker står kroppen i fokus.

  Hur ser vi på en kropp i förändring och hur reagerar vi inför något främmande som växer i oss? Och vad händer om vi känner oss främmande inför eller i vår egen kropp? Marit Lindqvist skriver om sin kropp och om litterära kroppar i förändring.

 • Allt du inte visste om psykisk ohälsa

  16.05.2016 X3M

  Lär dig allt om psykisk ohälsa.

  Visste du att social fobi är helt naturligt och att alla kan få en psykos om de verkligen anstränger sig? Lär dig sju saker du inte visste om psykisk ohälsa. Eller ännu fler.

 • En krigsfilm – om schack

  04.12.2015 Kultur och nöje

  I Pawn Sacrifice utkämpas kalla kriget på schackbordet.

  I Pawn Sacrifice blir schackspelet mellan Bobby Fischer och Boris Spasskij en avgörande sammandrabbning i kalla kriget. Spänningen är hög. Men det verkligt intressanta med Fischer schabblas bort.

 • Man blir aldrig för gammal för minikjol

  23.09.2015 Yle Fem

  Aira Samulin berättar om 60-talet.

  60-talet var kontrasternas tid för Aira Samulin. Hon gjorde raketkarriär inom mode, dans och design. Men därhemma stretade hon på som ensamförsörjande mor till en svårt psykiskt sjuk dotter.

 • Stort forskningsprojekt kartlägger psykospatienters gener

  19.08.2015 Inrikes

  10 000 patienter ska studeras, tack vare en stor donation.

  Generna hos minst 10 000 finländare med schizofreni ska kartläggas, för att man ska komma fram till nya behandlingsmetoder och mediciner för sjukdomen.

 • The Voices – huvudlös film

  07.05.2015 Kultur och nöje

  En lustig man som tampas med lusten att mörda.

  Efter sina svartvita studier i verklighetens Teheran tar regissören Marjane Satrapi steget in i en pastellfärgad seriemördarkomedi. Väntat drag? Nej. Lyckat drag? Nej.

 • Daniel Österlund såg likhögar med egna ögon

  20.02.2015 Titta och lyssna

  Daniel var en ung man i Helsingfors med jobb, vänner, hobbyn och ett aktivt liv. Men en sommardag år 2011 hände något som skulle komma att sätta prägel på hela hans liv. Det ledde till att han en tid senare tvångsintogs på Borgå sjukhus och fick diagnosen schizofreni.

 • Kjell har levt med självmordstankar

  10.11.2014 Hälsa

  Kjell insjuknade i depression

  Ekenäsbon Kjell Österberg var som tonåring en duktig löpare. Upprepade skador satte däremot stopp för de idrottsliga drömmarna. I samma veva insjuknade Kjell i depression.

 • Sång och fasa

  25.04.2014 Kultur och nöje

  Sommaren 2011 reste Daniel Österlund till Gotland för att söka in till en musikskola. Plötsligt såg han, genom bussfönstret, högar av nakna, staplade människokroppar. Daniel upplevde att han fördes till ett koncentrationsläger. Det var hans första sjukdomsattack.

 • Orsaken till svåra psykiska problem utreds

  18.12.2013 Åboland

  Nästa år inleds en stor undersökning i Egentliga Finland kring mentala problem. I undersökningen deltar 1500 patienter som lider av svåra psykiska problem, som schizofreni och psykoser.

 • Medicin mot halsbränna lindrar schizofreni

  07.07.2013 Inrikes

  Pepcid är en vanlig medicin på apotekshyllan, men ligger inte bland de psykotiska läkemedlen. Teorier om att medicinen också kan påverka hjärnan har nu bekräftats.

 • Ny behandling av schizofreni

  01.07.2013 Huvudstadsregionen

  Läkemedlet famotidin, som använts som medicin mot magsår och sura uppstötningar, kan minska symptomen hos personer som lider av schizofreni visar en studie vid Helsingfors universitet. Man har upptäckt att histaminsystemet i hjärnan kan vara centralt för behandlingen av psykoser. Upptäckten kan leda till att utvecklandet av en helt ny klass av psykosmediciner tror man på Helsingfors universitet.

 • Forskare: Samma genfel bakom fem psykiska sjukdomar

  28.02.2013 Utrikes

  Forskare har hittat samma genetiska avvikelser hos människor med fem olika psykiska sjukdomar. Forskningsgruppen har undersökt över 33 000 personer som lider av bipolär sjukdom, svår depression, ADHD, autism och schizofreni.

 • Karolinska: Kreativa oftare psykiskt sjuka

  16.10.2012 Utrikes

  Kreativitet och psykisk sjukdom hänger ofta ihop, bekräftar forskare vid Karolinska institutet i Sverige. En omfattande studie visar att personer med kreativa yrken oftare än andra vårdas för psykisk sjukdom och särskilt starkt är sambandet mellan författarskap och schizofreni.

 • Ny Breivik-sinnesundersökning blir klar

  10.04.2012 Utrikes

  I dag lämnas en ny sinnesundersökning av den norska massmördaren Anders Behring Breivik in till Oslo tingsrätt.