Hoppa till huvudinnehåll

lidande

 • Tillsynsveterinären och polisen påminner fritidsfiskare: Plåga inte fisken i onödan

  22.06.2019 Inrikes

  Enligt lagen får djur inte åsamkas onödig smärta.

  Djurskyddslagen omfattar också fritidsfisket och myndigheterna uppmanar människor att inte plåga fiskar i onödan.

 • Polisen misstänker att en kvinna fångat eller importerat vilda vargar för uppfödning - tre vargar avlivades genast

  16.01.2019 Inrikes

  Djuren var i dåligt skick.

  En kvinna bosatt i Egentliga Tavastland misstänks för att ha brutit mot lagen genom att ha köpt eller importerat tre vilda vargar. Kvinnan är häktad misstänkt för grovt djurskyddsbrott och för naturskyddsbrott.

 • Marcus Groth: Jag mådde som sämst när mina framgångar var som störst

  16.09.2018 Kultur och nöje

  Därför är han trovärdig när han på scen tolkar män i kris.

  Skådespelaren Marcus Groth har varit deprimerad en tredjedel av sitt liv och nu har han gett ut en bok som beskriver hur psykisk ohälsa känns och vad man kan göra för att börja må bättre.

 • Vilka dolda budskap har Johann Sebastian Bach bäddat in i sina påskpassioner?

  30.03.2018 Kultur och nöje

  Symboliken i Bachs Matteus- och Johannespassion.

  Det finns någonting jättemänskligt i Matteus- och Johannespassionen. Det är fråga om känslor som man kan leva sig in i. Sen måste det bero på att musiken helt enkelt är så genial, säger kördirigenten Kari Turunen.

 • Carolin Ahlvik-Harju: Finns det ett budskap i att Jesus knappt sa ett ord på korset?

  14.04.2017 Kultur och nöje

  Hur kan man stå ut dem människors och Jesu smärta?

  Jesus på korset led som många människor idag lider, som vi ser i rubrikerna. Kan påskens berättelse hjälpa oss att deala med elände, att inte förbli stumma?

 • Västnyländsk poddfredag: Förr var livet ett större lidande än i dagens Ekenäs

  14.04.2017 Västnyland

  Anders Lindström och Kjell Wikström om lidandet inför påsk.

  Den nya podden Apropå har diskuterar lidandet inför påsk. Kjell Wikström och Anders Lindström för en djup diskussion om livet, smärta och förlåtelse.

 • Dramat fortsätter - i ditt och mitt liv

  06.04.2017 Tro

  Andrum i Stilla veckan

  Under en serie Andrum följer vi stilla veckans händelser på nära håll, i förberedelse inför påskens stora och dramatiska händelser i världshistorien. Björn Wallén resonerar kring stilla veckans texter, och knyter an till aktuella fenomen:

 • "Kyrkan vill visa att det räcker nu"

  13.10.2016 Inrikes

  Kyrkan reagerar på händelserna i Aleppo.

  Nu sprider sig sorgeringningen i församlingarna med en klar signal mot händelserna i Syrien och Aleppo. Det räcker nu, betonar kyrkoherde Stefan Forsén i Helsingfors. Våra tankar går till lidandet i Syrien som påminner oss om dem under andra världskriget.

 • Dalai Lama: För mycket flyktingar i Europa

  31.05.2016 Utrikes

  Han anser att målet bör vara att de ska återvända hem.

  Dalai Lama säger också att flyktingar bara borde beviljas tillfälliga uppehållstillstånd, och att målet bör vara att de ska återvända hem och bygga upp sina länder.

 • Rebeller i Jemen går med på humanitärt eldupphör

  10.05.2015 Utrikes

  Det fem dagar långa eldupphöret inleds på tisdagen.

  Houthi-rebellerna och deras allierade i Jemen godkänner förslaget om ett fem dagar långt humanitärt eldupphör som Saudiarabien har lagt fram.

 • Långfredag – död och sorg

  02.04.2015 Tro

  Många namn på en lång dag som handlar om sorg och död

  Långfredagen är en av årets mest betydelsefulla helgdagar i kristen tradition och firas till minne av Jesu korsfästelse och död på Golgata. Långfredag är en allmän helgdag och firas den fredag som infaller före påskdagen. Långfredagen präglas av stillhet och började firas i Jerusalem på 300-talet. I Norden blev långfredagen helgdag på 1600-talet.

 • Korsfästelse, död och utan orgel

  02.04.2015 Tro

  Långfredagens gudstjänst från Korsholm

  Långfredagens gudstjänst är stram och enkel, orgeln är tyst och psalmerna är mollställda och dramatiska. Altaret saknar blommor och inga ljus är tända. Istället är det svart och avklätt. Korsholms svenska församling firar långfredag i Radio Vega kl 13.03 och i Yle Fem kl. 14.55

 • Män springer ifrån sin depression

  05.01.2014 Inrikes

  Dubbelt fler kvinnor än män diagnostiseras för depression, vilket inte motsvarar verkligheten. Enligt en amerikansk studie beror det på att män ofta reagerar på sin nedstämdhet med överaktivitet i stället för att uttrycka sina symptom verbalt. Därför fångas de inte upp av dagens depressionsdiagnoser.

 • "Vi vill lyfta fram medkänslan igen"

  27.12.2013 Inrikes

  Ett gäng skådespelare tröttnade på känslan av vanmakt över bilder på hårt drabbade barn i krigets Syrien. De lanserar nu ett video- och webbprojekt med handfasta idéer och tips om vad man kan göra för att hjälpa barnen i Syrien. Vi vill återuppväcka den naturliga instinkten att hjälpa, säger de.

 • Staten står för 200 000 i uteblivna löner i människohandelsfall

  07.11.2013 Österbotten

  Staten ersätter 200 000 euro i obetalda löner till en grupp industriarbetare i Nykarleby. De 20 vietnameserna arbetade på ett plastföretag, för usel lön, utan övertidsersättningar och under hot.

 • Djurskyddslagen skyddar inte djuren tillräckligt

  18.10.2013 Åboland

  Vår djurskyddslag har många brister, bland annat tillåter den att djur måste utstå smärta utan bedövning. Det säger Birgitta Wahlberg, som forskar i offentlig rätt vid Åbo Akademi. Hon efterlyser tydligare kriterier för köttproduktion.

 • Man dömdes för att ha lockat ett barn i sexuella syften

  20.09.2013 Österbotten

  En man född 1987 har dömts för att ha lockat ett barn i sexuella syften av Österbottens tingsrätt. Målsägande är en flicka född 1998.

 • Skolor och dagisar drabbas då Vasa sparar

  04.09.2013 Österbotten

  Vasa stads beslut att införa vikariestopp från augusti till årsskiftet drabbar skolbarn och dagisbarn särskilt mycket. Det anser daghems- och skolpersonal som Yle Österbotten talat med.

 • Värt att dö för?

  11.04.2013 Kultur och nöje

  Boktid diskuterar begreppet martyrskap med idéhistorikern Michael Azar. Enligt ett engelskt ordspråk måste man stå upp för något, annars faller man för vad som helst. Men vad skulle det vara värt att dö för?

 • 7 dygn i Jerusalem

  25.03.2013 Tro

  Påskpassion med drygt 100 sångare och ett kompband. Passionen är skriven av den norska kompositören Martin Alfsen. Verket framförs av Ungdomskören Evangelicum, en projektkör, nio solister och ett kompband. Dirigent är Niklas Lindvik och kapellmästare Mattias Björkholm. Yle Fem sö 31.3 kl. 14.25. Repris ons 3.4 kl. 15.35.

Sidor