Hoppa till huvudinnehåll

glesbygd

 • Tioåriga Isabelle Lundberg borde gå tre kilometer till skolbussen: Jag är lite mörkrädd och rädd för att det kan komma djur

  18.09.2018 Västnyland

  Isabelle ska gå längs en öde sandväg men familjen vägrar.

  Barn med rätt till gratis skolskjuts tvingas gå för långa sträckor för att komma till skolbussen. Det anser några föräldrar i Raseborg som vänt sig till både Helsingfors förvaltningsdomstol och stadens bildningsnämnd.

 • De älskar sin plats i skärgården – finländarna vill att glesbygden ska vara bebodd

  30.07.2018 Åboland

  Finländarna vill se landsbygden bebodd.

  En stor majoritet av finländarna vill att landsbygden ska vara bebodd och att staten ska betala för det. På Hitis-Rosala bor det ett par hundra personer och de tycker det låter bra.

 • "Fri prissättning leder till förvirring bland kunder" – vilka är dina erfarenheter efter den nya taxilagen?

  23.07.2018 Inrikes

  Har du åkt taxi på sistone och märkt av någon skillnad?

  För drygt tre veckor sedan trädde den nya taxilagen i kraft och luckrade därmed upp den tidigare hårt reglerade taxibranschen. Den fria prissättningen har lett till förvirring hos kunder om vad som gäller, berättar taxichaufförer.

 • Skräpytor och döda zoner – vad ska vi ha landsbygden till?

  25.03.2018 Kultur och nöje

  Vad händer med landsbygden när 80 procent bor i staden?

  Ska du överleva måste du sätta på dig en rolig hatt, baka tunnbröd och offra urskogen för att bygga ytterligare en nerfart på fjället, konstaterar Po Tidholm som i åratal rest runt i och skrivit om den svenska glesbygden.

 • Raseborg har stött lokalt bussbolag i två år: “Om det blir för en längre period måste det konkurrensutsättas”

  05.02.2018 Västnyland

  Wikströms Busstrafik har fått stöd i tre etapper.

  Raseborgs stad fortsätter att stöda ett lokalt bussbolag utan att konkurrensutsätta trafiken. Staden har hittills köpt bussturer för närmare 100 000 euro. Bolaget har hotat lägga ner trafiken om staden inte beviljar stöd.

 • Det trodde de nog inte.....

  03.02.2017 Tro

  Kom til byijin inspirerade till andakt

  Nej, knappast hade humorgruppen KAJ, när de spelade in låten och videon Kom til byijin, tänkt sig att någon skulle inspireras till andakter av den. Men så hände i alla fall!

 • Landsbygdsaktivist: Inte lätt att göra sin röst hörd från periferin

  30.01.2017 Österbotten

  Uppmanar byborna i Korsholm att kämpa.

  Det är inte lätt att lyfta stora frågor från periferin. Det säger landsbygdsaktivisten Peter Backa som har egen erfarenhet men samtidigt uppmanar Älvbyborna att kämpa om det visar sig att majoriteten vill byta kommun.

 • Ingen skitlukt så länge minireningsverken sköts om

  29.11.2016 Samhälle

  Minireningsverk har renat i snart 10 år utan problem.

  Minireningsverk är ett bra alternativ för fastigheter som inte kan anslutas till kommunalt avlopp. Men minireningsverk kräver underhåll för att fungera optimalt. Näsan är bra att använda för att kolla att reningen är i skick.

 • Många bristfälliga avloppssystem i Österbotten

  29.10.2016 Österbotten

  Samtidigt lindras avloppsbestämmelserna ytterligare.

  Avloppsbestämmelserna för glesbygden har rört upp känslor i många års tid. Just nu är ytterligare en lindring av bestämmelserna på gång. På föreningen Österbottens vatten och miljö säger man att behovet av nya avlopp är större i Österbotten än på annat håll.

 • Apotekarförbundet vill mota marknadsliberalerna i grind

  27.10.2016 Inrikes

  Apoteksbranschen: Vi kan förnya oss, men inte för mycket.

  Diskussionen om att avreglera apoteksbranschen blev för hård. Nu går apotekarnas intresseförbund en smula motvilligt ut med sina egna reformförslag.

 • Västnylänningar vill inte förnya sin avloppshantering

  11.03.2016 Västnyland

  Häften av hushållen borde anpassa sig till regeringens krav.

  Allt färre hushåll i Västnyland är villiga att satsa på en förnyelse av sin avloppshantering. Omkring hälften av hushållen i glesbygden är i behov av att anpassa sin hantering till regeringens nuvarande krav. Tidigare har fastighetsägare villigt gått in för att satsa pengar på det men nu har trenden vänt.

 • Barösundsföretagarna utvidgar igen

  09.03.2016 Västnyland

  De öppnar ett kafé i magasinet.

  Krögarna och butiksägarna i Barösund i Ingå skärgård utvidgar sin verksamhet igen. I sommar öppnas ett nytt kafé. Torgplatserna ska också bli riktiga försäljningsstånd.

 • Fredagssnackarna: Kommunen kan inte sköta allt

  16.10.2015 Västnyland

  Bybor ska vara aktiva - då hålls livskraften kvar.

  Man ska agera själv och inte sitta hemma och vänta på att någon annan ska göra det. Så upprätthåller man livskraften i en by försäkrar Ilse Klockars och Petri Horttana i veckans Fredagssnack.

 • ”Centern godkänner ingen extremism”

  16.08.2015 Debatt

  Regeringen ändå handlingskraftig säger Antti Kurvinen (C).

  I en Centerledd regering finns inte utrymme för extremism, säger nyvalda österbottniska riksdagsledamoten Antti Kurvinen (C). Det är ändå varje partis uppgift att hålla rent i eget hus, säger den 29-åriga Kauhavapolitikern.

 • ”Det finns också skillnader inom bubblorna”

  24.04.2015 Debatt

  Vi lever i olika verkligheter anser deltagarna i Obs debatt.

  Att säga att finländarna lever i åtskilda bubblor är att förenkla verkligheten säger forskaren och vänsterpolitikern Veronika Honkasalo. I Obs debatt mötte hon sannfinländska kommunalpolitikern Marko Kulpakko samt nyinvalda riksdagsledamöterna Eva Biaudet (SFP) och Katri Kulmuni (C).

 • Det våras i Söderby-Boden på Pellinge

  09.03.2015 Östnyland

  Ute i skärgården och på landsbygden sätter den tidiga våren fart på många företagare i servicebranschen. Den lugna vintersäsongen smälter nu bort.

 • Glesbygdsbibban behövs fortfarande

  15.12.2014 Huvudstadsregionen

  Närbiblioteken ute på landsbygden kämpar för sin överlevnad när kommunerna sparar. För ett år sedan räddades det lilla biblioteket i Bromarv från nedläggning och fick tre år till. Framtiden är ändå osäker för Bromarv och många andra glesbygdsbibliotek.

 • ”Närbiblioteken måste visa varför de behövs”

  12.12.2014 Huvudstadsregionen

  Beslutsfattarna måste få veta varför kommuninvånarna behöver sina närbibliotek. I ekonomiskt kärva tider måste alla kommunala tjänster kunna legitimera sin verksamhet, säger Johanna Selkee, sakkunnig i biblioteksfrågor vid Kommunförbundet.

 • Färre färjturer till Skåldö

  25.11.2014 Västnyland

  Färjturerna till och från Skåldö i Ekenäs skärgård blir färre från och med årsskiftet. En tredjedel av färjturerna försvinner under lågsäsong. Det blir också förändringar i färjtrafiken nattetid både till Skåldö och Barösund i Ingå.

 • Avloppen i skick till mars 2016 - ingen tilläggstid

  22.09.2014 Inrikes

  Tidtabellen för den omstridda avloppsförordningen står fast, försäkrar Miljöministeriets kanslichef Hannele Pokka. I helgen förekom tidningsuppgifter om att Miljöministeriet stod i beråd att ge förordningen tilläggstid, men det stämmer inte, säger hon. Det som bekymrar Pokka är att många fastighetsägare inte har vidtagit några åtgärder alls.

Sidor