Hoppa till huvudinnehåll

botanik

 • Ett sommartrauma eller en lärdom för livet? Traditionen att göra herbarium lever kvar – men har utvecklats under årens lopp

  13.07.2019 Inrikes

  Numera kan växtpressen bytas ut mot kameran.

  Högstadieeleven Amanda Perander gör sitt herbarium nu i sommar, pensionerade biologiläraren Kerstin Meinander gjorde sitt på 1960-talet. Grunden är densamma – men antalet växter är numera färre och växtpressen kan bytas ut mot kameran.

 • Vid Åbos tropiska oas vill man leva som man lär - nu ska oljepannorna bort

  23.05.2019 Åboland

  Gammal teknik ska ge vika för mer miljövänliga alternativ.

  Åbo universitets botaniska trädgård på Runsala ska bli mer miljövänlig. Det här är i linje med universitets mål att bli klimatneutrala.

 • Essä: Ett naturligt o-djur (eller La planète, c'est nous)

  12.05.2019 Kultur och nöje

  Är vår relation till naturen ’naturlig’?

  Begäret efter naturlighet har uppstått som en motreaktion på inomhusliv, minutscheman, photoshoppade bilder, och hormonstörande ämnen som lömskt döljer sig i allt från kvitton till soffor. Men vad är ’naturligt’, frågar sig Ika Österblad i denna essä.

 • Fem egenartade skogar – gör en skogsutfärd till en öde ö, utforska ett arboretum eller spela på skogsinstrument

  28.09.2018 Egenland

  De här skogarna andas historia och berättelser.

  Åk till en öde ö eller spela på en jättelik kantele mitt i skogen. Tappa bort dig i en övervuxen trädgård, beundra ståtliga tallar eller rid genom en sällsynt bokskog. Upplev kultur mitt i skogen: De här resmålen har publiken tipsat om.

 • Experterna i Naturväktarna - vilka är de?

  04.09.2018 Natur

  Naturväktarna hörs nu första onsdagen varje månad kl. 09.16.

  Deras röster är bekanta för halva Svenskfinland då de avhandlar frågor om bajshögar, vackra fjärilar och fåglar, insekter och sjögräs, om torsdagskvällarna på sommaren. Men Naturväktarna hörs också andra tider på året. Den första onsdagen varje månad hör du dem i radion kl. 09.16 och fram till kl. 11.

 • En bortglömd trädgård vaknar till liv i Orivesi – Hörtsänä arboretum har en trollbindande historia

  27.03.2018 Egenland

  Trädgården berättar en hundra år lång, bortglömd historia.

  Årtionden av slummer har förvandlat den hemliga trädgården i Orivesi till en dröm för den historieintresserade naturvännen. Tack vare en uthållig trädgårdsmästare har dess hundraåriga historia fått en ny vändning. Hörtsänä arboretum håller på att vakna till liv igen.

 • Blomsterprakt i Åbo - kamelior och orkidéer blommar i botaniska trädgården

  25.02.2017 Åboland

  Nu gäller det att besöka växthusen på Runsala i Åbo.

  Den som vill njuta av blomsterprakt ska bege sig till den botaniska trädgården på Runsala i Åbo. På vårvintern fylls botaniska trädgården av prunkande växter. Blommorna vaknar i takt med vårsolens strålar och därför lönar det sig att besöka växthusen under de kommande veckorna.

 • Botaniska trädgården i Åbo en fräsch och grön 60-åring

  13.01.2017 Åboland

  Jubileet firas med historisk bok på mer än 200 sidor.

  Den första akademiska botaniska trädgården i Åbo grundades år 1757 på Biskopsgatan i Åbo av Pehr Kalm, men efter Åbo brand dröjde det till 1924 innan en ny trädgård grundades. År 1956 flyttades den till Runsala.

 • En ny trädgårdstrend har landat i Finland - stubbträdgården

  19.07.2016 Västnyland

  För en egen stubbträdgård behövs en stubbe, mossa och öl.

  De privata arboretumen i landet blir allt fler. Ifjol öppnade ett privat arboretum vid Lojo sjö sina dörrar för första gången för allmänheten och i år har Arboretum Magnolia fått landets första stubbträdgård. Vill du göra en egen trendig stubbträdgård så får du några bra tips här. Du behöver en stubbe, mossa, öl och surmjölk.

 • Botanikern Pehr Kalm uppmärksammas med växtkaravan i Åbo

  04.07.2016 Åboland

  Denna sommar rullar ett mobilt växthus in i Åbo.

  Denna sommar rullar ett mobilt växthus in i Åbo. På detta sätt uppmärksammas botanikern Pehr Kalm, som föddes för 300 år sedan.

 • Botaniska trädgården har lyckats motarbeta mördarsnigeln i Åbo

  29.06.2016 Åboland

  Den spanska skogssnigeln mötte på motstånd i Åbo.

  Åbo universitet meddelar att man på ett effektivt sätt kunnat hindra den spanska skogssnigelns framfart i Åbo botaniska trädgård. Den invasiva arten har spritt sig snabbt i Finland.

 • Carl von Linné var mer än bara blommor

  08.06.2016 Åboland

  Åboforskare har skrivit unik bok om den kände botanikern.

  Det gällde att hålla sig på god fot med Carl von Linné. Den som råkade i konflikt med honom riskerade att få en illaluktande blomma uppkallad efter sig. Bland annat det kommer fram i en ny bok om den framstående botanikern. Åboparet Carina Nynäs och Lars Bergqvist har jobbat med boken i nästan tio år.

 • HU:s uppsägningar försenar renoveringen av botaniska trädgården

  13.04.2016 Huvudstadsregionen

  15 procent mindre arbetskraft till renoveringen.

  Renoveringen av Kajsaniemi botaniska trädgård sköts nu med 15 procent mindre arbetskraft än tidigare. Den förnyade utomhusträdgården skulle invigas i sommar men öppningen skjuts upp med ett år.

 • Evira publicerar lista på "vilda grönsaker"

  19.06.2014 Strömsö

  Livsmedelssäkerhetsverket Evira har publicerat en lista på ätliga växter i Finlands natur. Listan upptar allt från bekanta skogsbär till mindre välsedda ogräs.

 • Hallå, det är Naturväktarna!

  13.06.2014 Arkivet

  Programmet har gått sedan 1971 och besvarat naturfrågor.

  Naturväktarna är ett av Rundradions tidiga interaktiva radioprogram med ring-in-samtal. Programmet har snurrat på sedan 1971 och otaliga radiolyssnare har njutit av roliga och spännande djurfrågor. Seportaget följer med när man sänder för 800 gången.

 • Jakobstadselever får lära sig om botanik

  11.04.2012 Österbotten

  Från och med nästa höst får eleverna vid Jakobstads gymnasium möjlighet att studera botanik. Då börjar man med den helt nya kurshelheten Parkskola. "Roligt" säger Jenny Lindgren om de nya kurserna.

 • Det finns liv i naturen också på vintern

  15.02.2012 Arkivet

  Göran Bergman om fåglar och Harry Krogerus om alla småkryp.

  Också under den allra svåraste vinterkölden, när kvicksilvret hotar att frysa, finns det liv i Finlands natur. Hör om dessa fascinerande världar. Göran Bergman berättar om fåglarna under vintern (1956) och Harry Krogerus om alla smådjur i snön (1989).

 • Hudvård direkt från skogen

  19.04.2011 Arkivet

  Hudvård från naturen

  Man behöver inte köpa dyra hudvårdsprodukter, som inte är bra varken för huden och miljön. I stället kan man gå ut i skogen och plocka råvaror till salvor och krämer.

 • Inte bara tomater i Närpes

  11.04.2011 Arkivet

  I Närpes lever och jobbar lyckliga människor

  I Nämpnäs i Närpes lever och jobbar två lyckliga människor, Lilian och Hans-Anders Lagerström. Floristen Lilian odlar och pysslar om tomater, bönor och blommor, och maken Hans-Anders sköter en exotisk fröhandel.

 • Perenner i Runsala

  10.08.2010 Arkivet

  Aagot Jung och Arno Kasvi strövar omkring.

  Aagot Jung och Arno Kasvi strövar omkring i den botaniska trädgården på ön Runsala utanför Åbo. De studerar perennernas spännande liv.

Sidor