Hoppa till huvudinnehåll

teatrar

 • Klassisk Helsingforsteater ska kanske säljas: "En av väldigt få autentiska 1800-talsteatrar"

  20.12.2017 Huvudstadsregionen

  Senatfastigheter utreder om Alexandersteatern kan säljas.

  Statliga Senatsfastigheter utreder nu om det är möjligt att sälja Alexandersteatern i Helsingfors eftersom staten inte har råd att renovera fastigheten. Kulturhistoriker Rainer Knapas anser att verksamheten och huset bör bevaras.

 • Batman nominerad för Antonia-priset

  28.05.2015 Åboland

  Finlandssvenska familjehemligheter för mod och mångfald

  Syftet med Antonia-priset är att lyfta fram betydelsen av konstnärligt mod och mångfald inom svenskspråkig teater i Finland.

 • ”Vi har blivit fullkomligt nedringda”

  22.01.2015 Östnyland

  Fyra dagar efter premiären var redan de flesta föreställningarna av Hindersby teaters pjäs Ett Herrans liv slutsålda. Men alla ska nog rymmas in, säger Isa Stenberg som skrivit pjäsen.

 • Här är statsandelarna till kulturen

  01.12.2014 Kultur och nöje

  Kultur- och bostadsminister Pia Viitanen har slagit fast statsandelarna för teatrar, orkestrar och museer. Teatrarna får 53,8 miljoner euro för sin verksamhet nästa år. Orkestrarna får drygt 20,8 miljoner euro och museerna ca 35,7 miljoner euro.

 • Marionettmästaren tar farväl

  04.09.2014 Titta och lyssna

  Michael Meschke är en av världens främsta marionettmästare. Han föddes i Danzig i Tyskland (nuvarande Gdansk) och år 1939 emigrerade familjen till Sverige. Där blev han grundare till Marionetteatern och han har gett ett stort antal föreställningar runt om i världen. Nu tar han farväl.

 • Teater på teckenspråk i Åbo

  05.03.2014 Åboland

  Tre teatrar i Åbo bjuder på föreställningar som tolkas till teckenspråk under våren. Projektet är ett samarbete med Diakonia-yrkeshögskolan i Åbo.

 • Fifflande skattmästare kostade Viirus över 67 000 euro

  10.06.2013 Inrikes

  En person som arbetat som producent och kassör vid Helsinforsteatern Viirus har enligt Helsingfors tingsrätt förorsakat teatern en förlust på 67 215 euro. Mannen betalade varken teaterns eller de anställdas skatter eller pensionsavgifter.

 • Goda resultat kan ge mer pengar åt teatrar

  07.06.2013 Inrikes

  Teatrarna ska nå mätbara resultat i framtiden för att få mer pengar av staten. Det här föreslår kulturminister Paavo Arhinmäki. Undervisnings- och kulturministeriet utreder om en del av statsandelarna till teatrar kunde betalas utgående från olika typer av mätare.

 • Svenska teatern kritiseras för uselt samarbete

  30.04.2013 Huvudstadsregionen

  Svenska teatern kritiseras inte bara för hur de behandlat gästskådespelarna i produktionen Kristina från Duvemåla. Även utomstående teatergrupper är missnöjda. Samarbetet är dåligt och fria teatergrupper har inte råd att uppträda på Svenska teatern.

 • Fullspäckat program på årets stormässa

  09.04.2013 Österbotten

  Turism, mat, tjänster, må bra, hem och villa, båt och motor, trädgård och Vasa bokmässa. Så ser programmet ut för Österbottens stormässa i år.

 • Permanent musikalutbildning saknas i Finland

  04.04.2013 Österbotten

  Fortbildningen för musikalartister vid yrkeshögskolan Novia i Jakobstad tar slut i vår. Det finns ingen permanent utbildning av musikalartister i Finland. Sören Lillkung som är linjechef för kulturutbildningarna vid Novia säger att det beror på vår teatertradition.

 • Fighting Star-finalisterna är klara

  25.03.2013 Österbotten

  Nu är det klart vilka de de tolv finalisterna i uttagningen till musikalen Fighting Star är. Över 2400 röster lämnades in i uttagningen.

 • Fighting star fick nya stjärnor

  12.03.2013 Österbotten

  Nu är det klart vilka gästande artister som kommer att medverka i musikalen Fighting Star som uppförs på Wasa teater nästa höst. Bland namnen hittas Geir Rönning, Marco Luponero och Jennie Storbacka.

 • Pojken och Stjärnan - en blandning av musikal, cirkus och dansteater

  08.03.2013 Österbotten

  Cirkuskonster och magiska teatertrick utlovas då Wasa Teater sätter upp pjäsen Pojken och stjärnan. Det är berättelsen om pojken Pepé och hans bästa vän, cirkushästen Stjärnan.

 • Teaterskola i Nagu

  18.02.2013 Lyssna på Radio Vega Åboland!

  Teaterbitna barn och ungdomar lär sig teaterkonst. Nagu UF har gjort det möjligt för teaterintresserade barn och ungdomar i Nagu att ägna sig åt teater.

 • Nya vindar på Karelia

  01.02.2013 Västnyland

  Kulturhuset Karelia i Ekenäs jobbar med att öppna sig för alla invånare i Västnyland. På vårens repertoar finns något för alla.

 • Ett riktigt fynd på Wasa Teater

  31.01.2013 Österbotten

  Wasa Teaters turnépjäs i vår är komedin Ett riktigt fynd. Pjäsen sätts upp tillsammans med Åbo Svenska Teater och i höstas turnerade den i Åboland

 • Åbo Svenska Teater på turné i Västnyland

  25.01.2013 Västnyland

  Åbo Svenska Teater underhåller i flera regioner. Relationer och humor lockar publik också på mindre orter. Regionteaterproducent Jan Lindroos för ut teatern till folket.

 • Många besökte Wasa Teater

  04.01.2013 Österbotten

  Uppsättningarna ”Next to Normal”, ”Hundarnas Kalevala” och ”Pleppo Live!” var de som drog mest publik. Under spelåret har närmare 45 000 personer besökt teatern.

 • Mer teater för barn och unga

  05.12.2012 Österbotten

  Nygrundade teatergruppen "Unga Scenkompaniet" lanserades i Vasa på onsdagen. Gruppen ska ge barn och unga mer teater. Den består av skådespelarna och dramainstruktörerna Alexandra Mangs och Annika Åman samt producenten Johanna Stenback.

Sidor