Hoppa till huvudinnehåll

ryska

 • Intresset för att byta ut svenskan är lamt till och med i öst: Ryska intresserar Tuukka och Mette - föräldrarna vill att de läser svenska

  22.02.2018 Inrikes

  Språkexperimentet: Säkrar föräldrarna barnens framtid?

  Allt fler kommuner i östra Finland säger nej till regeringens språkexperiment för att byta ut obligatorisk svenska till andra språk, läs ryska. Föräldraenkäter visar att man väljer svenska för att säkra sina barns framtid.

 • Ryska turister njuter av OS trots avstängningen: "Orättvist och överdimensionerat"

  18.02.2018 Sport

  Vid Sports House i Pyeongchang får ryssar vara ryssar.

  Vid det officiella OS får Ryssland inte vara med. Idrottarna tävlar under neutral flagg och lystrar till nationsförkortningen OAR. Yle Sporten har besökt ett ställe på OS-orten Gangneung där den ryska nationalismen frodas och mår väl. Ett idrottens hus, där ryssar får vara ryssar.

 • Ryska, lång lärokurs, studentexamensproven 2018

  14.02.2018 Abimix

  De skriftliga proven och hörförståelserna i lång ryska.

  Studentexamensproven i lång ryska 2018, facit till flervalsuppgifterna samt beskrivningar av goda svar till provens produktiva delar hittar du här.

 • Ryska, kort lärokurs, studentexamensproven 2018

  14.02.2018 Abimix

  De skriftliga proven och hörförståelserna i kort ryska.

  Studentexamensproven i kort ryska 2018, facit till flervalsuppgifterna samt beskrivningar av goda svar för provens produktiva delar hittar du här.

 • Censorns tips inför studentproven i språk

  06.02.2018 Vetamix

  Nio tips för dig som ska skriva ett främmande språk.

  Språkproven testar förmågan att lyssna, läsa och skriva på olika språk. Vissa uppgifter försöker också simulera muntlig kommunikation i skrift. Här är censorernas tips inför studentproven i främmande språk.

 • SFP:s presidentkandidat Nils Torvalds hälsning till president Putin på Facebook ledde till lång rad förvanskningar

  24.01.2018 Inrikes

  Hälsningen noterades av ryska medier.

  Svenska Folkpartiets presidentkandidat Nils Torvalds har blivit gravt felöversatt i rysk tv, skriver Ilta-Sanomat. Upphovet till det hela är en hälsning till president Vladimir Putin, som Torvalds har lagt ut på Facebook.

 • Sökes: Arabisktalande polis till Österbotten

  19.01.2018 Österbotten

  Svenskkunniga poliser inte den enda bristen inom poliskåren.

  Svenskspråkiga personer söker sig inte i tillräckligt hög grad till polisutbildningen och det är ett problem. Det är också ett problem att utlandsfödda drar sig för att söka till polisyrket.

 • Unga ryskspråkiga vill ställa upp för Estland: "Fler och fler inser att Sovjetunionen inte längre finns"

  17.12.2017 Utrikes

  Lär sig försvar strax intill gränsen mot Ryssland.

  Majoriteten av de etniska ryssarna i Estland skulle lämna landet ifall det blir en väpnad konflikt med Ryssland, enligt preliminära uppgifter från en undersökning som Yle Nyheter tagit del av. Men det finns också de som skulle stanna och slåss.

 • Ryska stridsplan angrep flyende civila i östra Syrien

  05.10.2017 Utrikes

  60 döda vid Eufrat söder om provinshuvudstaden Deir ez-Zor.

  Den syriska oppositionen anklagar Ryssland för att ha dödat minst 60 flyende civila vid floden Eufrat i provinsen Deir ez-Zor i östra Syrien.

 • Jämsä vill ta timeout med skolsvenskan - men eleverna är inte övertygade

  02.05.2017 Inrikes

  Intresset för ryskan är svalt.

  Ingen vet exakt hur regeringens försök att göra skolsvenskan frivillig för 2 200 sjätteklassare nästa år kommer att se ut, men det finns redan flera intresserade kommuner. En av dem är Jämsä, där politikerna vill att fler lär sig ryska för att kunna betjäna stadens turister. Frågar man eleverna är suget efter att lära sig ryska inte lika starkt.

 • Ryska, kort lärokurs, studentexamensproven 2017

  27.03.2017 Abimix

  De skriftliga proven och hörförståelserna i kort ryska.

  Studentexamensproven i kort ryska 2017, facit till flervalsuppgifterna samt beskrivningar av goda svar för provens produktiva delar hittar du här. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Musiktest: Vem var mannen i svart och vad heter de ryska feministpunkarna?

  24.02.2017 Kultur och nöje

  Yle Vegas musiktest!

  Yle Vegas musiktest! Testa dina musikkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng!

 • Ryska, lång lärokurs, studentexamensproven 2017

  14.02.2017 Abimix

  De skriftliga proven och hörförståelserna i lång ryska.

  Studentexamensproven i lång ryska 2017, facit till flervalsuppgifterna samt beskrivningar av goda svar till provens produktiva delar hittar du här. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Stora ryska klassiker översatta i Åbo

  14.02.2017 Åboland

  Nyöversättning av Tolstojs "Krig och fred" gjord i Åbo.

  Professor emerita Barbara Lönnqvist i Åbo har gjort "lysande nyöversättningar" av Tolstoj och Dostojevskij

 • Hanna Smith: Debatt om medborgarskap försämrar inte relationerna till Ryssland

  02.02.2017 Inrikes

  Smith: Ryssland kräver lojalitet av sina medborgare.

  Fokus i debatten om dubbelt medborgarskap har nästan bara riktats mot Ryssland, säger Rysslandsexperten Hanna Smith. Världen har ändrats och det har kommit också andra hotbilder, säger hon. Tarja Lungqvist, med dubbelt medborgarskap säger att hon ibland känner sig som en B-klassens medborgare.

 • Claudia Rybin: Vi borde lära oss språk i dagisålder

  27.01.2017 X3M

  Tänk om man fick det andra inhemska på köpet från barndomen?

  [link:https://svenska.yle.fi/artikel/2017/01/20/den-obligatoriska-skolsvenskan-slopas-i-endel-skolor-regeringen-genomfor-sitt;Medan regeringen spär på språkdebatten med sitt senaste beslut;standard;] och åsikterna tycks bli allt mer polariserade i frågan sitter jag här konfunderad. Jag har aldrig “lärt mig” något av de tre språken som är på allas läppar just nu - svenska, finska och ryska - ändå talar jag dem flytande, som modersmål.

 • Plugga vid ÅA: ryska

  23.01.2017 Åboland

  Ryska språket en bra grund på jobbfronten.

  Ryska i kombination med rätt biämnen är ett framgångskoncept. Det konstaterar representanterna för ämnet Ryska språket och litteraturen vid Åbo Akademi då de besökte Yle Åbolands studio.

 • Hela Aleppo är snart under Al-Assads kontroll

  12.12.2016 Utrikes

  Regeringsstyrkor har nu återerövrat över 90 procent.

  Natten till måndagen har syriska regeringsstyrkor erövrat ännu ett viktigt område i södra Aleppo. Det betyder att de nu har återerövrat över 90 procent av de områden som tidigare kontrollerades av rebeller.

 • Ryska flygräder tvingade IS till reträtt från Palmyra

  11.12.2016 Utrikes

  64 flygattacker mot IS-jihadisterna under natten

  Över 60 ryska flygattacker under natten tvingade IS-jihadisterna att dra sig tillbaka till utkanterna av världsarvsstaden Palmyra i Syrien - men senare rapporterades det att IS-jihadisterna på nytt intagit staden. Terrororganisationen återintog stora delar av staden på lördagen.

 • Syriska rebeller försöker bryta belägringen av östra Aleppo

  28.10.2016 Utrikes

  Ny storoffensiv inleddes med rakétattacker mot flygbas.

  Syriska rebeller har inlett en ny storoffensiv för att bryta belägringen av östra Aleppo. Offensiven inleddes med raketattacker mot en militär flygbas och den internationella flygplatsen i regeringskontrollerade västra Aleppo, uppger det Syriska människorättsobservatoriet

Sidor